SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Öljyonnettomuuksien torjuntavalmius on turvattava ja sitä on edelleen kehitettävä

Jaa

Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) painottaa hyvän ja riittävän valmiustason tärkeyttä, organisatoristen muutosten arviointia, yhteistyön toimivuutta ja resurssien riittävyyttä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunnassa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kvarnström tuo esiin kantansa kommenttina Rajavartiolaitoksen verkkosivuillaan julkaisemaan tietoon, että “Suomen nykyinen öljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjuntavalmius on hyvä, muttei riittävä”. (https://raja.fi/ymparistovahinkojen-torjunta)

Itämerellä kuljetetaan jatkuvasti suuria määriä öljyä, jolloin onnettomuusriski on jatkuvasti läsnä ja siksi varautumisen on Kvarnströmin mukaan oltava riittävää.

- Suomen varautumista öljyonnettomuuteen pidetään yhtenä Euroopan parhaimmista, mutta jos se on riittämätön, emme voi olla tyytyväisiä ja tuntea oloamme turvalliseksi. Meidän on taattava mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset, Kvarnström sanoo ja huomauttaa, että onnettomuuksia tapahtuu Itämerellä jatkuvasti, vaikka ne eivät onneksi olekaan olleet mittakaavaltaan valtavia.

Lokakuussa troolarista levisi öljyä mereen Lapinlahdella Hangossa. Marraskuussa ELY-keskus ilmoitti, että Paraisilla merestä on löytynyt suuria määriä öljyä. Joulukuussa kaksi rahtialusta törmäsi Itämerellä Ystadin ja Bornholmin välillä, mistä seurasi öljyvuotoja.

Vuodesta 2019 lähtien vastuu avomeren ympäristövahinkojen torjunnasta on ollut sisäasiainministeriöllä ja käytännössä Rajavartiolaitoksella; aiemmin toiminta oli ympäristöministeriön vastuulla.

- Lähempänä kiinteää maata sijaitsevien kuntien, pelastustoimen ja vapaaehtoisten välisen yhteistyön on kuitenkin toimittava erinomaisesti, jos onnettomuus sattuu. Alusöljy- ja aluskemikaalivahingoilla voi olla vakavia vaikutuksia rannikon luontoon ja elinkeinoihin, Kvarnström huomauttaa.

Marinin hallituksen ohjelmassa todetaan, että ”Parannetaan öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntavalmiutta” ja ”Öljyntorjuntayhteistyötä lisätään osana EU:n Itämeri-strategiaa.”

- Tämä kirjaus on pantava täytäntöön muutenkin kuin investoimalla uusiin aluksiin, joita voidaan käyttää avomerellä. Tarvitsemme monipuolisen keinovalikoiman. Meidän on oltava valmiita sen varalta, että onnettomuus tapahtuu Suomenlahdella tai Pohjanpitäjänlahdella, Hangon tai Helsingin ulkopuolella. Meidän on myös huolehdittava öljysuojarahaston muutoksista ja niiden aiheuttamista toimenpiteistä, sanoo eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Johan Kvarnström.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmä: itäisen Suomen elinvoimaa on vahvistettava19.8.2022 12:18:51 EEST | Tiedote

Venäjän perusteeton ja julma hyökkäys Ukrainaan on merkittävästi vähentänyt itäisen Suomen turismia ja kaupankäyntiä. Alueen toimijoiden, yritysten ja valtiovallan on yhdessä etsittävä keinot itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi tilanteessa, jossa itärajallemme on noussut jyrkkä seinämä. Uusia yhteistyökumppaneita ja turistivirtoja kaivataan nyt kipeästi. Siksi Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä esittää viittä keinoa itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi.

KUTSU: SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan, ministeriryhmän ja puoluejohdon kesäkokous Lahdessa ja Hämeenlinnassa19.8.2022 11:46:25 EEST | Kutsu

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän työvaliokunnan, ministeriryhmän ja puoluejohdon kesäkokous järjestetään 24.–25.8.2022 Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/CCF187A9597ADDCF Ilmoittautuminen on auki tiistaihin 23.8. klo 16:00 saakka. Kokouksen ohjelma Keskiviikko 24.8. 7:00 Yhteiskuljetus Helsingistä Lahteen. Muista ilmoittautua kaikkiin kuljetuksiin mukaan ilmoittautumislomakkeen kautta. 11:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Lahden torilla 12:00 Lounas, Sibelius-talo, Lahti 13:00 Yhteiskokous puoluehallituksen kanssa alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV ja Facebook-sivulla facebook.com/sosialidemokraatit Kokouksen avaus, Antti Lindtman Lahden kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Pekka Timonen Tervehdyspuheenvuoro, komissaari Jutta Urpilainen Poliittinen tilannekatsaus, Sanna Mar

SDP:n Anneli Kiljunen: Sote-uudistuksen tavoitteiden toteutuminen on kiinni hyvinvointialueiden ensi vuoden rahoituksesta19.8.2022 09:30:03 EEST | Tiedote

Hallitus kokoontuu 31.8.–1.9. budjettiriiheen päättämään valtion talousarviosta ensi vuodelle. Tämä budjettiriihi ja ensi vuoden budjetti on ensimmäisiä laatuaan, sillä ensimmäistä kertaa valtion budjettiin sisältyy myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoitus. SDP:n kansanedustaja ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen on huolissaan alueiden ensi vuoden rahoituksesta, jota hän pitää kriittisenä hallituksen keskeisen uudistuksen onnistumisen kannalta.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Omalääkärin ja omahoitajan työparimalli saatava nopeasti etenemään18.8.2022 16:10:26 EEST | Tiedote

Tiistaina 16.8. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi selvityksensä uudenlaisesta omalääkärimallista. Selvityksen tarkoituksena oli arvioida ja kuvata, miten omalääkärimallia voisi toteuttaa yhdessä hoitotakuun kanssa. Selvitysryhmä ehdottaa ratkaisuksi hoidon jatkuvuusmallia, jolla vahvistetaan potilaan, lääkärin ja hoitajan hoitosuhteen jatkumista. SDP:n kansanedustaja ja terveystieteen tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen on jo pitkään puhunut omalääkärin ja omahoitajan työparimallin tarpeesta, ja hyödyistä sekä vaatinut mallin pikaista edistämistä alueilla ja valtakunnallisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme