SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Öljyonnettomuuksien torjuntavalmius on turvattava ja sitä on edelleen kehitettävä

Jaa

Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) painottaa hyvän ja riittävän valmiustason tärkeyttä, organisatoristen muutosten arviointia, yhteistyön toimivuutta ja resurssien riittävyyttä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunnassa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kvarnström tuo esiin kantansa kommenttina Rajavartiolaitoksen verkkosivuillaan julkaisemaan tietoon, että “Suomen nykyinen öljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjuntavalmius on hyvä, muttei riittävä”. (https://raja.fi/ymparistovahinkojen-torjunta)

Itämerellä kuljetetaan jatkuvasti suuria määriä öljyä, jolloin onnettomuusriski on jatkuvasti läsnä ja siksi varautumisen on Kvarnströmin mukaan oltava riittävää.

- Suomen varautumista öljyonnettomuuteen pidetään yhtenä Euroopan parhaimmista, mutta jos se on riittämätön, emme voi olla tyytyväisiä ja tuntea oloamme turvalliseksi. Meidän on taattava mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset, Kvarnström sanoo ja huomauttaa, että onnettomuuksia tapahtuu Itämerellä jatkuvasti, vaikka ne eivät onneksi olekaan olleet mittakaavaltaan valtavia.

Lokakuussa troolarista levisi öljyä mereen Lapinlahdella Hangossa. Marraskuussa ELY-keskus ilmoitti, että Paraisilla merestä on löytynyt suuria määriä öljyä. Joulukuussa kaksi rahtialusta törmäsi Itämerellä Ystadin ja Bornholmin välillä, mistä seurasi öljyvuotoja.

Vuodesta 2019 lähtien vastuu avomeren ympäristövahinkojen torjunnasta on ollut sisäasiainministeriöllä ja käytännössä Rajavartiolaitoksella; aiemmin toiminta oli ympäristöministeriön vastuulla.

- Lähempänä kiinteää maata sijaitsevien kuntien, pelastustoimen ja vapaaehtoisten välisen yhteistyön on kuitenkin toimittava erinomaisesti, jos onnettomuus sattuu. Alusöljy- ja aluskemikaalivahingoilla voi olla vakavia vaikutuksia rannikon luontoon ja elinkeinoihin, Kvarnström huomauttaa.

Marinin hallituksen ohjelmassa todetaan, että ”Parannetaan öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntavalmiutta” ja ”Öljyntorjuntayhteistyötä lisätään osana EU:n Itämeri-strategiaa.”

- Tämä kirjaus on pantava täytäntöön muutenkin kuin investoimalla uusiin aluksiin, joita voidaan käyttää avomerellä. Tarvitsemme monipuolisen keinovalikoiman. Meidän on oltava valmiita sen varalta, että onnettomuus tapahtuu Suomenlahdella tai Pohjanpitäjänlahdella, Hangon tai Helsingin ulkopuolella. Meidän on myös huolehdittava öljysuojarahaston muutoksista ja niiden aiheuttamista toimenpiteistä, sanoo eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Johan Kvarnström.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Järjestöjen tärkeä työ turvattava14.1.2022 19:42:49 EET | Tiedote

Etelä-Suomen sanomissa julkaistiin tänään kirjoitus kolmannen sektorin asemasta hyvinvointialueilla. Kirjoituksessa tuotiin esiin järjestöjen huoli palvelujen kilpailuttamisjärjestelmän mahdollisesti muuttuessa hyvinvointialueiden myötä. SDP:n kansanedustajan, Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä tulevia hyvinvointialueita, kuntia ja järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite eli ihmisten hyvinvointi. Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen velvollisuus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen alueella, mutta myös järjestöjen toiminta on varmistettava julkisten palveluiden rinnalla,

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyviä avauksia hoitotyön henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi14.1.2022 14:53:24 EET | Tiedote

-Nyt ollaan oikealla tiellä, sillä näiden esitysten kautta saadaan sote-alan veto- ja pitovoimaa parannettua, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Sosiaali- ja terveysministeriön asettama poikkihallinnollinen työryhmä esitteli tänään ensimmäiset ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Ehdotuksissa painotetaan koulutuksen kehittämistä tutkimustietoon pohjautuen, osaamisen ja urakehitysmahdollisuuksien parantamista ja työhyvinvoinnin sekä työsuojelun kehittämistä. Lisäksi työryhmä painottaa työnjaon sujuvoittamista niin että työntekijöillä on entistä paremmat mahdollisuudet keskittyä omaan ydinosaamiseensa. -Toimet ovat oikein hyvä alku, mutta edelleen tarvitsemme lisätoimia hoitotyön houkuttelevuuden ja arvostuksen vahvistamiseksi. Olen tehnyt sote-henkilöstön urakehitysmahdollisuuksien parantamisesta, osaamisen johtamisesta, erikoistumiskoulutusten järjestämisestä, työjaon uudistamisesta ja työhyvinvoinnin kehittämis

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista14.1.2022 14:15:53 EET | Tiedote

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään nyt, ennakkoäänestäminen on jo alkanut ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Näissä vaaleissa valitut päättäjät tulevat tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien hyvinvointiin ja arjen turvallisuuteen pitkälle tulevaisuuteen. Sosialidemokraatit ovat näissä vaaleissa varmistamassa, että jokaisen suomalaisen yhdenvertainen oikeus laadukkaaseen, oikea-aikaiseen hoitoon toteutuu maan joka kolkassa ihmisen asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta. - Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista. Näitä perimmäisiä asioita on tärkeää entisestään korostaa vaalien kynnyksellä. Nyt valittavien aluevaltuustojen tehtävä on huolehtia, että oikea-aikainen hoitoon pääsy ja hoidon saanti toteutuvat kaikilla hyvinvointialueilla. Tämän tehtävän toteuttamiseen on myös Pohjois-Savossa lujasti sitouduttava. Se tarkoittaa, että avun ja hoidon on oltava ihmisten saatavilla lähellä ja helposti. Kärsit sitten selkäkivusta, uupum

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme