SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Perhevapaauudistus huomioi myös monikkoperheet – ”Tämä on investointi lasten tulevaisuuteen ja perheiden hyvinvointiin”

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) on erittäin tyytyväinen, että perhevapaauudistukseen tarvitsema rahoitus on otettu huomioon kehysriihessä. Perhevapaauudistus on palannut lausuntokierrokselta.

- On ilahduttavaa, että suurin osa lausunnonantajista suhtautuu uudistukseen myönteisesti ja pitää hallituksen esityksen tavoitteita kannatettavina. Uudistus lisää tasa-arvoa, parantaa perheiden hyvinvointia sekä ottaa paremmin huomioon perheiden moninaisuuden ja elämäntilanteet, Kvarnström sanoo.

Esitysluonnosta on vielä hiottava, jotta voidaan varmistaa paremmin kaikkien yhdenvertainen kohtelu. Uudistuksen tavoitteet ja malli säilyvät silti samoina. Esitystä parannettaisiin muun muassa monikkoperheiden, yhden vanhemman perheiden, osittaisen vanhempainrahan ja osittaisen vanhempainvapaan, lapsen kuolemantapausten, vanhempainrahaoikeuden ja päivärahapäivien siirtämisen osalta.

Tavoitteena on, että perhevapaauudistus tulisi voimaan 1.8.2022 ja kehysriihessä varattiin resursseja uudistukselle.

Valtion menojen on arvioitu kasvavan uudistuksen voimaantulovuonna 1 miljoonalla eurolla ja kehyskauden lopussa 8,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi uudistuksen toimeenpano aiheuttaa muutostarpeita Kansaneläkelaitoksen etuusjärjestelmään, mikä lisää valtion osuutta kustannuksista 2,3 milj. eurolla vuonna 2022.

- Tämä on investointi lasten tulevaisuuteen ja perheiden hyvinvointiin. Tärkeää ja kaunista on myös se, että isien vastuu kasvaa ja yhteys lapseen syvenee varhaisessa vaiheessa. Tämä muutos on pitkällä aikavälillä huomattavasti arvokkaampi kuin sen lyhyen aikavälin hintalappu, sanoo neljän lapsen isä Johan Kvarnström.

Hallituksen mallin mukaan raskaana oleva saa ensin päivärahaa noin 1,5 kuukautta ja tänä aikana on oikeus 90 prosentin korotettuun korvaustasoon. Tämän jälkeen molempien vanhempien kiintiö on noin 6,4 kuukautta, josta toiselle vanhemmalle voidaan antaa jopa 63 päivää. Päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaa runsaaseen 14 kuukauteen.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme