SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Ydinasekieltosopimus tulee voimaan tänään - Suomen pitäisi allekirjoittaa

Jaa

Tänään 22. tammikuuta 2021 YK:n ydinasekieltosopimuksesta (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) tulee oikeudellisesti sitova osa kansainvälistä oikeutta. Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) katsoo, että Suomen pitäisi liittyä nyt sopimukseen – on parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Honduras ratifioi viime vuoden YK-päivänä yleissopimuksen viidentenäkymmenentenä ja siten ratkaisevana maana, jotta sopimus tulisi voimaan. Nyt YK:n ydinasekielto on todellisuutta. Tämä ei kuitenkaan millään muotoa tarkoita sitä, että ydinaseiden aiheuttama vakava uhka olisi poistunut maailmasta. Työtä on vielä paljon, ja meidän on painostettava ydinasevaltoja. Sopimuksen allekirjoittaminen on yksi tapa, ja niin Suomen on ehdottomasti tehtävä, Johan Kvarnström sanoo.

Kantarin vuonna 2019 tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 84% suomalaisista tukee Suomen liittymistä YK:n ydinasekieltoon.

Kolme nykyistä hallituspuoluetta, mukaan lukien SDP, esitti jo ennen eduskuntavaaleja Suomen liittymistä. Kvarnströmin mukaan Suomen hallituksen ja eduskunnan tulisi siksi ottaa asia uudelleen esille ja pyrkiä siihen, että Suomi liittyisi sopimukseen.

- Ydinaseet eivät ole ainoastaan moraalittomia, vaan meillä on myös voimassa YK:n sopimus, jonka tavoitteena on kieltää ne kokonaan. Sopimus, joka edellyttää aseistariisunnan vakavasti otettavaa käynnistämistä. Näiden aseiden käytöllä voi olla katastrofaalisia ja pitkäaikaisia seurauksia ihmiskunnalle ja ympäristölle, Kvarnström painottaa.

YK:n ydinasekiellon aloitteentekijänä toimi International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). ICAN-kampanjalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2017.
- ICAN:n koordinoima yli viisi vuotta kestänyt työ sai tänään tärkeän osavoiton. He ansaitsevat myös suuret kiitokset, toteaa ICAN Suomen vetoomuksen allekirjoittanut kansanedustaja Kvarnström.

- Vaikka sopimus on jo tullut voimaan, sen vaikutuksesta tulee sitä tehokkaampi mitä kattavampi se on. Meidän on tehtävä se, mikä on moraalisesti välttämätöntä ja oikein, Kvarnström sanoo.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme