SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee vaatii saamelaiskäräjälakia eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella

Jaa

SDP:n kansanedustaja, eduskunnan ihmisoikeusverkoston jäsen Hussein al-Taee näkee todella tärkeänä, että Marinin hallituksen suunnittelema saamelaiskäräjälain uudistus viedään lainsäädäntöön mahdollisimman pian. Hallituksen esitys on valmis, mutta se ei ole vielä saapunut eduskuntaan johtuen hallituspuolueiden erimielisyyksistä lakiesityksen kirjauksista.

-EU:n alueen ainoalta alkuperäiskansalta on tullut runsaasti viestejä koskien saamelaiskäräjälain uudistusta. Näen erittäin tärkeänä, että lainsäädäntö saataisiin uudistettua tämän hallituskauden aikana, koska näin on kirjattu myös Marinin hallitusohjelmaankin. Ennen kaikkea uudistus täytyy saattaa voimaan senkin vuoksi, että lakiesitys on nyt sellaisessa muodossa, jonka saamelaiskäräjät ja saamelaiset itse hyväksyvät parannuksena asemaansa, al-Taee painottaa. 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristiina Stenman on ottanut tiedotteessaan 5.10 kantaa lakiesityksen sisältöön. Hän näkee, että nykyinen esitys ei sisällä syrjiviä muutoksia. Sen sijaan olemassa oleva lainsäädäntö pitää niitä sisällään ja tämän vuoksi jo pitkään vireillä ollut saamelaiskäräjälain muutos tulisikin saattaa voimaan. 

-Olen samaa mieltä yhdenvertaisuusvaltuutettu Stenmanin kanssa siitä, että nykyinen syrjivä lainsäädäntö on uudistettava ja nyt kun meillä on jo hyväksyttävä esitys valmiina, se täytyy saattaa voimaan mahdollisimman pian, toteaa al-Taee.

YK:n ihmisoikeuskomitea on antanut vuonna 2019 kaksi ratkaisua, joissa todetaan Suomen loukanneen kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta. Ratkaisut koskivat saamelaiskäräjien vaaliluetteloon merkitsemistä. Ihmisoikeuskomitea näki, etteivät korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut vuodelta 2015 olleet perustuneet kohtuullisiin objektiivisiin kriteereihin. Myös YK:n rotusyrjinnän poistamista käsittelevältä komitealta Suomi on saanut ratkaisun koskien KHO:n päätöksiä, jossa todettiin, että Suomi rikkoo YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta. 

-Enemmistön tehtävä on turvata vähemmistön oikeudet. Kansankunnan tilaa mitataan sillä, miten hyvin se turvaa vähemmistöjen asemaa. Mielestäni pääministeri Marinin sanat siitä, että tämä saamelaiskäräjälaki on ennen kaikkea ihmisoikeuskysymys ovat asian ytimessä. Tällä asialla pelaaminen pitäisi nyt lopettaa ja tuoda vihdoin hallituksen esitys eduskuntaan, päättää al-Taee. 

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Essi Huovinen, p. 050 349 7856

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun5.12.2022 12:56:33 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme