SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson: En asetu ehdolle kevään vaaleissa

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

TIEDOTE: Embargo 1.9.2022 klo 14.00

Tulen olleeksi kansanedustajana tämän kauden jälkeen 36 vuotta ja työelämässä yli 55 vuotta.

Päätös jättää eduskuntatyö tämän vaalikauden jälkeen on todella vaikea. Terveyteni on hyvä, motivaatio, into ja vimma eduskuntatyöhön edelleen kohdallaan. Mutta…

Olen aloittanut työt v. 1964 Laivateollisuuden Telakalla Turussa. Samassa työpaikassa, jossa presidentti Mauno Koivistokin oli töissä ennen siirtymistään Turun satamaan. Asiasta puhuimme useammankin kerran presidentti Koiviston kanssa.

Olen ns. pitkälinjalainen, kouluttautunut työmiehestä maisteriksi. Duunaritaustani vei Metallityöväenliiton koulutuskeskuksen Murikan rehtoriksi 29-vuotiaana. Kansansivistäjän unelmatyöhön.

Tultuani valituksi kansanedustajaksi v. 1987 olin motivoitunut eduskuntatyöhön.Käytin ensimmäisenä kautena 1987–91 sd-ryhmän jäsenistä toiseksi eniten puheenvuoroja istunnoissa.

Osoitin ensimmäisen suullisen kysymykseni kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suomiselle Tampereen Valmetin kiskokalustetehtaan työllisyydestä. Nenästäni alkoi valua verta muutama sekunti ennen kysymystä. Niinpä kerroin Tampereella, että taistelin työpaikkojen puolesta verisesti!

Tunnistan itsessäni politiikan 10-ottelijan, vahvat lajini ovat koulutus ja kulttuuri, pohjoismaisen hyvinvointivaltion kehittäminen ja työelämä-, tasa-arvo- ja demokratia -asiat. Teen muutaman noston.

Tein eduskunnan kuppilassa ”historiallisen kompromissin”-sovin sivistysvaliokunnan pj. professori Erkki Pystysen (kok.) kanssa, että käsittelyssä olevasta koulutuspoliittisesta selonteosta voidaan poistaa nuorisokoulu -uudistus, jotta ammattikorkeakoulu -uudistus saadaan liikkeelle. Kokoomus oli sen jälkeen valmis hyväksymään ammattikorkeakoulu -uudistuksen, jota se aiemmin vastusti.

Olen ollut neljällä vuosikymmenellä SDP:n koulutuspolitiikan ytimessä ja suurimman osan ajasta sivistysvaliokunnan jäsen ja SDP:n koulutuspoliittisen työryhmän pj.

Opetusministerinä (2011–13) toteutin hallitusohjelman ulkopuolelta lainsäädännön, jolla opettajien kurinpito-oikeuksia laajennettiin merkittävästi.

Hallitusohjelman kirjaus oppivelvollisuuden laajentamiseksi 18 ikävuoteen oli varmasti suurin, historiallinen, koulutuspolitiikan aikaansaannos. Se tehtiin Pilvi Torstin ja minun ollessa hallitusohjelmaneuvottelijoina. Laki on nyt voimassa.

Työministeri Liisa Jaakonsaari esitteli eduskunnalle v.1996 Vuorotteluvapaalain ja sanoi, että tälle voidaan antaa nimeksi ”Lex Gustafsson”. Vuorotteluvapaalla on ollut lähes 400 000 suomalaista ja sama määrä ihmisiä on päässyt oikeisiin töihin, vuorottelusijaisiksi. Rohkenen todeta, että olen voinut välillisesti vaikuttaa miljoonan ihmisen elämään, ei vähiten niihin tuhansiin, jotka sijaisuuden päätteeksi ovat saaneet pysyvän työpaikan. Olen kirjassani ”Ihmisyys haastaa itsekkyyden” (v.2002) käynyt syvällisesti läpi, kuinka ideani toteutui.

Minulla on yksi lyömätön(?) ennätys eduskunnassa. Olen ollut yhtäjaksoisesti eduskunnan jalkapallojoukkueen avauskokoonpanossa 33 vuotta, pelinumerolla 10.

Ennätys liittyy jokavuotiseen Euroopan parlamenttien väliseen turnaukseen, jossa olen ollut mukana. Olen siirtynyt keskikentän rakentajasta puolustajaksi, jossa tehtäväni edelleen on olla hyökkäävä, nouseva, vasen pakki!”

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme