SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Kotitalouksille tukea kasvaneisiin sähkölaskuihin

Jaa

Suomalaisia kotitalouksia tuetaan tulevana talvena kasvaneiden sähkölaskujen kanssa. Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) pitää erityisen tärkeänä, että sähköenergian kustannusten kasvaessa kotitalouksien arkea helpotetaan vaikeiden talvikuukausien ylitse.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallituksen syksyn budjettiriihessä tekemän päätöksen mukaisesti ensi vuonna talvikuukausiksi otetaan käyttöön sähkölaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys sekä väliaikainen sähkötuki.

- Kotitalousvähennykseen on oikeutettu, kun vakituisen asunnon korkeasta sähkölaskusta aiheutuneet kustannukset ylittävät 2000 euroa 1.1.2023–30.4.2023 välisellä ajanjaksolla. Vähennykseen lasketaan mukaan sähköenergiasta maksettu verollinen määrä sekä perusmaksu. Sähkönsiirtoa ei lasketa mukaan vähennykseen. Kotitalousvähennystä voi hakea verohallinnosta huomioitavaksi jo heti vuoden 2023 verokortille, Väätäinen kertoo.

- Kotitalousvähennyksen määrä maksetusta sähkölaskusta on 60 prosenttia ja vähennystä voi saada enintään 2 400 euroa. Vähennys tulee helpottamaan arviolta 250 000 suomalaisen kotitalouden arkea ja toimeentuloa ensi vuoden vaikeina talvikuukausina, Väätäinen sanoo.

Hallitus tukee myös pienituloisia kotitalouksia, jotka eivät pysty hyödyntämään kotitalousvähennystä. Sähkötuki on pienituloisille kotitalouksille suunnattu tuki, joka helpottaa suurista sähkölaskuista selviytymistä.

- Sähkötukea maksetaan vakituisen asunnon sähkölaskujen perusteella. Tukea voi saada 400 euron ylittävästä kuukauden sähkölaskusta 60 %. Sähkölaskusta huomioidaan enintään 1500 euroa kuukaudessa. Hakijan saama tuen enimmäismäärä on 660 euroa kuukaudessa. Sähkötukea maksetaan 1.1.2023-30.4.2023 välisenä aikana käytetyn sähkön perusteella ja tuolta ajalta maksettavan tuen enimmäismäärä on 2640 euroa. Sähkötukea haetaan Kelasta ja tuki on verovapaata, eikä sitä katsota tuloksi muuhun sosiaaliturvaan nähden, tarkentaa kansanedustaja Väätäinen.

- Sähkön hinnan nousun vaikutukset ulottuvat jokaiseen suomalaiseen kotitalouteen. Hallituksen ripeissä tukitoimissa on kyse ihmisten kokeman ahdingon helpottamisesta vaikeana aikana, päättää Väätäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lähisuhdeväkivalta on maamme kipeimpiä epäkohtia - lisää toimia tarvitaan25.11.2022 18:36:53 EET | Tiedote

Orange Day ja YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kansainvälinen päivä muistuttavat meitä tänään siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä. Kansanedustaja Heidi Viljanen katsoo, että lähisuhde- ja perheväkivallasta on puhuttava avoimemmin ja väkivaltaa on vähennettävä eri tavoin. EU:n tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai aiemman kumppanin taholta tai toisen henkilön taholta 15-vuotta täytettyään. Suomessa myös 15-30 naista kuolee vuosittain väkivallan seurauksena. Kuudessakymmenessä prosentissa näistä tapauksista naisen tappoi kumppani tai entinen kumppani. Se tarkoittaa yhtä kuollutta naista kuussa. - Hyvinvointialueilla tulee panostaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn muun muassa lisäämällä osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja ilmoit

SDP:n Johan Kvarnström: Meidän pitää jatkossakin tehdä kaikkemme väkivallan ja naisvihan torjumiseksi25.11.2022 13:49:06 EET | Tiedote

Tänään ei ole ”Black Friday” vaan ”Orange Day” ja YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kuten Istanbulin sopimuksen käsikirjassa todetaan, naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.

Riksdagsledamot Kvarnström (SDP): Vi måste ständigt göra allt vi kan för att stoppa våld och kvinnohat.25.11.2022 11:49:40 EET | Tiedote

Det viktiga med denna dag är inte ”Black Friday” utan Orange Day och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Precis som det står skrivet i Istanbulkonventionens handbok är våld mot kvinnor och våld i hemmet är fortfarande en av de mest genomgripande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen. Det drabbar kvinnor från alla delar av samhället, oberoende av kulturell, religiös, ekonomisk, social eller geografisk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme