SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Oppivelvollisuuden uudistus varmistaa jokaiselle nuorelle riittävät elämäntaidot

Jaa

Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministeriryhmä on 25.8.2020 hyväksynyt oppivelvollisuuden laajentamista koskevan hallituksen esityksen. Lakiesitys annetaan eduskunnan käsiteltäväksi lokakuun alussa.

Peruskoulututkinto ei ole ollut pitkään aikaan riittävä työllitymiselle, perustelee Tuula Väätäinen oppivelvollisuuden laajentamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Peruskoulututkinto ei ole ollut pitkään aikaan riittävä työllitymiselle, perustelee Tuula Väätäinen oppivelvollisuuden laajentamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Laajentamalla oppivelvollisuus käsittämään toisen asteen koulutusta pyritään varmistamaan, että jokainen nuori Suomessa suorittaisi vähintään toisen asteen tutkinnon. Lisäksi uudistuksella tavoitellaan väestön osaamis- ja koulutustason nostoa, oppimiserojen kaventamista ja koulutuksellisen tasa-arvon kasvua.

- Peruskoulututkinto ei ole Suomessa enää pitkään ollut riittävä tae työllistymiselle ja menestymiselle elämässä. Nykyajan työelämä vaatii työntekijöiltä taitoja, joita peruskoulu ei opeta. On Suomen edun mukaista, että tarjoamme jokaiselle nuorelle mahdollisuuden hankkia riittävät taidot, joilla pärjätä elämässä. 2020-luvun Suomi tarvitsee osaavia nuoria, erityisesti nyt koronapandemian jälkeisessä maailmassa, kertoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen.

Osana oppivelvollisuuden laajentamista pyritään myös estämään opintojen keskeyttämistä ja ehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Jatkossa perusopetuksen päättävällä nuorella tulee olemaan velvollisuus hakeutua toisen asteen koulutukseen. Oppivelvollisuutta suorittavaa nuorta ohjataan ja tuetaan ”saattaen vaihtaen” –periaatteen mukaisesti. Koulutuksesta vastaavien tahojen vastuut määritellään siten, että yhden tahon vastuu nuoresta päättyy vasta silloin, kun toisen vastuu alkaa. Näin pyritään varmistamaan, että nuori ei missään opintojen vaiheessa pääsisi putoamaan yhteiskunnan tukiverkon ulkopuolelle.

- Nuorten syrjäytyminen on Suomessa suuri ja edelleen kasvava ongelma. Suomessa meillä ei ole varaa jättää yhtäkään nuorta huomiotta. Uudistamalla ja laajentamalla oppivelvollisuutta kykenemme entistä paremmin varmistamaan, että nuoret pysyvät koulutuksen piirissä, eivätkä jää yksin oman onnensa varaan, toteaa Väätäinen.

Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä toisen asteen tutkinnon suorittaminen on jatkossa jokaiselle nuorelle maksutonta. Maksuttomia ovat jatkossa myös opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut välttämättömät oppimateriaalit.

- Maksuttomuuden laajentaminen koskemaan kaikkia oppimisen kannalta välttämättömiä materiaaleja, kuten koulukirjoja, on tärkeä askel koulutuksellisen tasa-arvon lisäämisessä ja tarkoittaa, että jokainen nuori voi suorittaa toisen asteen tutkinnon täysin maksuttomasti riippumatta omasta varallisuudesta, sanoo Väätäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Peruskoulututkinto ei ole ollut pitkään aikaan riittävä työllitymiselle, perustelee Tuula Väätäinen oppivelvollisuuden laajentamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Peruskoulututkinto ei ole ollut pitkään aikaan riittävä työllitymiselle, perustelee Tuula Väätäinen oppivelvollisuuden laajentamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme