SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustajat: Kulttuuri- ja tapahtumatoimijoita on tuettava pikaisesti

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ajautunut ahdinkoon, johon on löydettävä nopeasti konkreettisia ratkaisuja. Moni alan toimija on ollut koronapandemian suurimpia häviäjiä, ja tarve tuelle on vain kasvanut. Nyt on tärkeää, että heidän toimeentulonsa nostetaan asialistan kärkeen ja alalle suunnataan tukea pikaisesti, painottavat SDP:n kansanedustajat.

Hallituksen tämän vuoden toisessa lisätalousarviossa myönnettiin kulttuurin ja taiteen toimijoille 20 miljoonaa euroa. Näistä tuista 15 miljoonaa myönnettiin freelance-apurahoihin ja 5 miljoonaa euroa elokuvasäätiölle. Freelance-apurahat tulevat jaettaviksi Taiteen edistämiskeskusten toimintamenojen kautta. Osa on myös hyötynyt kustannustuesta.

- Nämä toimet ovat hyvä alku, mutta toivomme ministereiltä Saarikko ja Lintilä vielä uusia lisätoimia alan toimijoiden tukemiseksi. Lisäksi tapahtumatakuu on syytä saada valmiiksi nopeasti ja samalla varmistaa rahojen jaon aloitus nopealla aikataululla. Moni on odottanut tukiaan jo vuoden, emme voi enää venyttää toimia syksyyn. Koronatilanteen pysyessä huonona, yhä useampi tapahtuma joudutaan siirtämään tai perumaan, jonka vuoksi alan hätähuuto ei ole katoamassa minnekään, painottavat kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Maria Guzenina.

- Kulttuuritoimijoiden kenttä on laaja ja niin ovat myös alan tarpeet tuelle. Esimerkiksi tekijänoikeuskoravauksen ei tulisi olla esteenä työttömyysedun saannille. Pidämme järkevänä poikkihallinnollisen yhteistyöelimen perustamista, jossa tarkasteltaisiin alaa ja sen tukemista usean hallinnonalan näkökulmasta. On kiireellisesti varmistettava riittävä hätäapu pitkittyneessä kriisissä olevalle alalle ja varmistaa, että kukaan ei putoa tuen ulkopuolelle, jatkavat kansanedustajat Matias Mäkynen ja Pia Viitanen.

Akuuttien toimien rinnalla täytyy kulkea rahoituksen turvaaminen myös tulevaisuudessa. Näin varmistetaan alan elinvoimaisuus koronapandemian jälkeenkin. Kulttuurilla on valtava merkitys kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin, muta ala on myös merkittävä työllistäjä ja tärkeä talouden veturi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matias MäkynenKansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:040 509 4409

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kvarnström (SDP): Viktigt med gemensam nordisk idrottsstrategi13.4.2021 15:34:39 EEST | Tiedote

Norden är ett litet steg närmare en gemensam nordisk idrottsstrategi för bland annat ansökan om större idrottsevenemang i och med tisdagens beslut i Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) som deltog i mötet välkomnar strategin och ser den som en möjlighet till att med gemensamma nordiska krafter på sikt stärka fokuset på människorätts- och jämställdhetsfrågor i idrottsvärlden.

SDP:n Matias Mäkynen: "Ylivelkaantuneet huomioitava koronan jälkeisessä jälleenrakennuksessa"13.4.2021 15:18:07 EEST | Tiedote

Ylivelkaantumisen ongelmat ovat kasvaneet koronakriisin aikana ennätyksellisesti. Takuusäätiön talous- ja velkaneuvonta lisääntyi 42 prosenttia verrattuna koronavuotta edeltävään vuoteen, ja koronakriisin alkamisen jälkeen yhteydenottoja on tullut takuusäätiöön peräti 8 300. Neuvoja kysyvillä on keskimäärin 34 000 euroa muuta velkaa kuin asuntolainaa. Myös takuusäätiön takaushakemusten määrä on kasvanut 30-40 % vuoden takaisesta. Tämä on kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan todella huolestuttavaa. - Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja takuusäätiön luvut neuvonnan tarpeessa olevien merkittävästi kasvaneesta määrästä eivät lupaa hyvää tulevaan. Siksi SDP esittää äskettäin julkaistussa jälleenrakennusohjelmassaan keinoja ylivelkaantuneiden aseman helpottamiseksi, Mäkynen kertoo. - Lakiesitys maksuhäiriömerkintöjen poistosta paljon nykyistä nopeammin velan suorittamisen jälkeen on yksi keino ylivelkaantuneiden tilanteen helpottamiseksi. Tämä t

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme