SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Ostovoiman turvaaminen oltava keskiössä – vaikka sitten lakkoilemalla

Jaa
Työtaistelut tai valmius käynnistää ne ovat välttämättömiä toimenpiteitä sille, että eri yhteiskuntaluokkien sosiaalinen asema ja riittävän tasainen talouskehitys voidaan turvata. Työtaisteluiden määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt, joten tavoitteet lakkojen rajoittamiseksi ovat kummastuttavia. Varsinkin kun kyseessä on toimi, jolla tälläkin kertaa halutaan varmistaa, että palkat pysyvät inflaation nostaman hintakehityksen perässä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Tietyissä tilanteissa lakkoilu on ymmärrettävää, mikäli neuvottelut eivät etene. On hyvä muistaa, että lakkoihin ajaudutaan. Niitä ei haeta eikä kumpikaan osapuoli niistä pidä. Jotta eri yhteiskuntaluokkien sosiaalinen asema ja riittävän tasainen talouskehitys voidaan kuitenkin turvata, ovat valmius käynnistää työtaistelut ja itse työtaistelut tarpeellisia toimenpiteitä, painottaa kansanedustaja Kim Berg.

Nyt käynnissä olevat lakot johtuvat pitkälti siitä, että työnantajapuoli on halunnut hajaannuttaa sopimusjärjestelmän ja luopua keskitetystä sopimusjärjestelmästä. Kysymys kuulukin, että onko tämä kummankaan osapuolen kannalta hyvä asia?

- Kustannusvaikutusten arviointi on usein vain pintaraapaisu todellisuudesta ja lakkojen aikana helposti paisutellaan kustannusvaikutuksia. Tästä huolimatta lakoilla on negatiivisia vaikutuksia sekä työnantaja- että työntekijäpuolelle, jonka takia sovun löytäminen on aina keskeisellä sijalla. Kukaan ei lakkoile vain pelkästään lakkoilun takia, sanoo Berg.

SDP:n lähtökohtana on, että työsopimukset ja niiden yleissitovuus on turvattava. Toimivat sopimusjärjestelmät parantavat tutkitusti tuottavuutta ja lisäävät työyhteisöjen hyvinvointia. Ja ennen kaikkea työmarkkinarauhaa.

- Meidän mielestämme yleissitovuuden kriteereitä tulee laventaa ja samalla yleissitovien työehtosopimusten sitovuutta lisätä. Näin turvataan pohjoismaisen työmarkkinamallin toimivuus jatkossakin. Toimivilla sopimusjärjestelmillä parannetaan tuottavuutta, lisätään työyhteisöjen hyvinvointia ja työmarkkinarauhaa, linjaa Berg.

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme