SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kristiina Salonen: Joustavasta työajasta on tehtävä uusi normaali

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajan, kansanedustaja Kristiina Salosen mukaan erityisesti kuluneena koronakeväänä työn ja perhe-elämän yhdistäminen on konkretisoitunut perheiden arjessa, kun monilla työpaikoilla on siirrytty etätöihin.

- Tätä massiivista etätyökokeilua voisivat nyt työnantajat ja valtio tutkia myös perheiden näkökulmasta, vaikka koronan vuoksi tehdyt poikkeusjärjestelyt esim. varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa eivät ihan täyttä totuutta etätyön arjesta kerrokaan. Voisiko joustoa työntekijälle toteuttaa lisäämällä mahdollisuutta tehdä työtä kotona tai heille, jotka eivät etätyötä voi tehdä räätälöimällä työpäiviä tai viikkoja yksilöllisemmin perhe-elämän tarpeiden mukaan? Salonen kysyy.

- Työn ja perhe-elämän luontevasta yhdistämisestä on puhuttu jo vuosia kuin leivästä, mutta konkreettiset teot etenevät tuskastuttavan hitaasti fiksuimpia yrityksiä lukuun ottamatta. Voisimme koronasta oppineena saada joustavasta ja paikkariippumattomasta työn tekemisestä työelämään uuden normaalin.

Salosen mielestä työpaikoilla on otettava huomioon perheiden erilaiset elämäntilanteet ja niihin liittyvät tarpeet osana työntekoa ja työpaikan käytäntöjä. Tähän tarvitaan valtion, maakuntien, kuntien ja työmarkkinajärjestöjen myötävaikutusta.

- Olemme Suomessa huolissamme syntyvyyden rajusta laskusta, ja samaan aikaan juuri pienten lasten vanhemmat ovat niitä, jotka uupuvat yrittäessään pitää hyvää huolta työstään, lapsista ja joskus vielä omista vanhemmistaan. Syntyvyys saadaan nousuun, kun teemme tekoja paremman perhearjen puolesta. Kun lapset ovat pieniä, perheissä tarvitaan eniten rahaa ja aikaa, ja nykyisellään juuri silloin niitä on vähiten. Lapsiperheiden vanhemmille on tarjottava mahdollisuus tehdä joustavaa työaikaa ilman pelkoa ansiotason laskusta. Näin helpotetaan työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista konkreettisesti – mahdollistetaan perheille enemmän rahaa ja aikaa, Salonen vaatii.

Hänen mukaansa samalla on syytä helpottaa työntekijöiden mahdollisuuksia huolehtia myös omista vanhemmistaan - ja toisaalta isovanhempien mahdollisuutta auttaa lapsenlasten hoidossa.

Perheystävällisiä käytäntöjä voi edistää työpaikoilla esimerkiksi mahdollistamalla etätyö ja osa-aikainen työaika, perheystävälliset kokousajat, kannustamalla perhevapaille sekä järjestämällä sujuva paluu töihin perhevapaalta palaavalle.

- Perhevapaat eivät saa vaikuttaa työelämässä etenemiseen ja palkkaustasoon, ja raskaussyrjinnässä on oltava nollatoleranssi. Vanhempien osallistuminen muun muassa vanhempainvartteihin, kasvatus- ja arviointikeskusteluihin ja laajoihin perhekohtaisiin terveystarkastuksiin on mahdollistettava, Salonen sanoo.

Salosen mukaan tavoitteena tulee olla perhevapaamalli, jossa vapaat jakaantuvat tasapainoisesti vanhempien kesken. Pienimmille koululaisille tulisi taata vuorohoitopaikka myös koulun aloituksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen iloitsee Itärata-linjauspäätöksestä30.9.2020 18:18:05 EESTTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen liikenne- ja viestintäministeriön päätöksestä jatkaa itäisen suunnan hankeyhtiöneuvotteluita Lentorata–Porvoo–Kouvola -raidelinjauksen pohjalta. - Päätös tästä niin kutsutusta Itäradasta itäisen suunnan nopean raideyhteyden oli erittäin toivottu ja odotettu. Sillä on merkittäviä vaikutuksia koko itäisen Suomen liikenneyhteyksien ja elinvoiman kannalta. Hallitusohjelman mukaisesti itäistä raideyhteyttä kehitetään tasaveroisesti Helsingistä länteen ja pohjoiseen suuntautuvien ratojen ohella, joten on hienoa, että nyt myös Itäradan osalta hankeyhtiöneuvottelut voivat edetä, kun raidelinjauksesta on päätetty, Kymäläinen painottaa. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan neuvotteluja jatketaan Porvoo–Kouvola-linjauksen pohjalta, koska alueen toimijoiden vastausten perusteella kuntien rahoitusosuus, eli 34,3 miljoonaa euroa, Itäradan yhteensä noin 70 miljoonan euron suunnittelukustannuksista

SDP:n Heinäluoma: Poliisin virka-apu kuntien sosiaalitoimelle säilytettävä maksuttomana30.9.2020 17:44:18 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee muuttunutta linjausta poliisin virka-avun maksullisuudesta kuntien sosiaalitoimelle. Poliisihallituksen tuoreen ohjeistuksen mukaan poliisin virka-apu muuttuu maksulliseksi lokakuun alusta. - On ymmärrettävää, että virka-apu kuormittaa poliisia paljon. Tehtäviä on useita kymmeniä tuhansia vuosittain. Virka-avun maksullisuus ei kuitenkaan vähentäisi tehtävien määrää vaan johtaisi melkoiseen laskutusviidakkoon, sanoo kansanedustaja Heinäluoma. Poliisin virka-apu on keskeisessä roolissa esimerkiksi lastensuojelussa. Uudistus kuormittaisi kuntien sosiaaliviranomaisia paitsi rahallisesti, myös lisääntyvän byrokratian kannalta. - Tämä ei ole tarkoituksenmukaista. Toivonkin, että ministeri Ohisalo korjaa epäkohdan, jotta poliisin virka-apu pysyisi jatkossakin maksuttomana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme