SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kristiina Salonen: Perhevapaauudistus on panostus lasten ja perheiden hyvinvointiin

Jaa

Hallituksen luonnos perhevapaauudistuksesta on valmistunut. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2022. Perhevapaauudistuksella pyritään ajantasaistamaan osin vanhentunutta vanhempainpäiväraha- ja vanhempainvapaajärjestelmää, sekä parantamaan lasten hyvinvointia ja perheiden tasa-arvoa. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää tärkeänä, että uudistuksen keskiössä ovat lasten ja perheiden hyvinvointi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Uudistus takaa aiempaa joustavamman ja tasa-arvoisemman perhevapaan kaikille, sekä huomioi paremmin erilaisten perheiden tarpeet. Vanhempainrahapäiviä on jatkossa 320 päivää, oli kyseessä lapsen biologinen tai adoptioperhe, yksinhuoltajavanhempi, lähi- tai etävanhempi. Vanhempi voi myös jakaa osan omasta kiintiöstään toiselle vanhemmalle, ja yksinhuoltajaperheessä vanhempi saisi käyttää molempien kiintiöt. Jokaisella lapsella on siis jatkossa tasavertainen oikeus vanhempien hoivaan vanhempainrahapäivien turvin riippumatta perhemuodosta tai vanhempien sukupuolesta, Salonen iloitsee.

Uudistuksella tavoitellaan perhevapaiden tasaisempaa jakoa, mikä tarkoittaisi, että isät käyttäisivät oikeuttaan perhevapaisiin nykyistä enemmän. 

- Kummankin vanhemman tulisi voida olla halutessaan vanhempainvapaalla lastensa kanssa. Yhteiskuntana meidän tulee luoda sellainen järjestelmä, jossa myös isiä saadaan käyttämään tämä ainutlaatuinen mahdollisuus olla osa lapsensa ensimmäisiä vuosia. En usko, että kukaan on koskaan katunut sitä aikaa, jonka oli lapsensa kanssa vanhempainvapaalla. Ne ovat elämän arvokkaimpia aikoja, Salonen kertoo. 

Lisäksi uudistuksella helpotetaan osittaisen vanhempainvapaan pitämistä. Vaatimus vähintään kahden kuukauden osa-aikatyöstä poistuisi osittaisen vanhempainrahan osalta. Sairausvakuutuslain mukaan osittaisen vanhempainvapaan pitäminen ei myöskään enää edellyttäisi sitä, että molemmat vanhemmat tekevät osa-aikatyötä.

- Joko–tai -mallista luopuminen mahdollistaa sekä–että -tilanteet aikaisempaa paremmin. Moni vanhempi voisi tehdä vähän töitä, mutta haluaisi olla kuitenkin vielä kotona enemmän kuin kokoaikatyössä. Tällainen mahdollisuus osa-aikaiseen työhön on monelle perheelle tärkeä paitsi taloudellisesti, mutta myös perheen hyvinvoinnin kannalta, Salonen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme