SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kvarnström: Hallitukselta vahvoja panostuksia fossiilisista polttoaineista irtautumiseen

Jaa

Liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä ympäristövaliokunnan jäsen, kansanedustaja Johan Kvarnström (sd.) on ilahtunut hallituksen varautumisen ministerityöryhmän päätöksistä vihreän siirtymän vauhdittamiseksi ja energiaomavaraisuuden tukemiseksi. Erityisen tyytyväinen Kvarnström on toimenpiteisiin, jotka edistävät fossiilisista polttoaineista irtautumista liikenteessä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Kuten Ukrainan sota on osoittanut, meidän on irtaannuttava fossiilisista polttoaineista nopeasti ja korvattava ne mahdollisimman pitkälle kotimaisella puhtaalla energialla ja uusilla teknologioilla. On tärkeää, että jatkamme liikenteen sähköistymisen tukemista osoittamalla vuosina 2022–2023 lisärahoitusta sähköautojen hankintatukeen yhteensä 13 miljoonaa euroa sekä taloyhtiöille suunnattuun latausinfrastruktuuritukeen yhteensä 30 miljoonaa euroa. Lisäksi yksityisliikenteen julkisen jakeluinfran kehittämisen tukeen osoitetaan 10 miljoonan euron lisämääräraha. Liikenteen sähköistyminen on keskeinen osa päästövähennystavoitteidemme toteuttamista, ja olemme hyvällä uralla saavuttaaksemme tavoitteen 700 000 sähköautosta vuoteen 2030 mennessä, Kvarnström iloitsee.

Ministerityöryhmä teki jo viime viikolla päätöksen 20 miljoonan tukipaketista logistiikkayritysten vihreän siirtymän tukemiseksi. Tähän sisältyy sähkö- ja kaasukäyttöisten kuorma- ja pakettiautojen hankintatuet sekä liikennesähkön ja kaasun julkisen jakeluinfran tuki. Kokonaisuudessaan tänään tehdyillä päätöksillä osoitetaan vuosina 2022–2023 kansallista lisärahoitusta yhteensä n. 700 miljoonaa euroa vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

- Sähköistymisen lisäksi tarvitsemme myös muita teknologioita liikenteen päästöjen vähentämiseen. Erityisesti kotimaiseen biokaasuun investoiminen on hyödyllistä niin päästöjen vähentämisen kuin vientimahdollisuuksien näkökulmasta. Biokaasuinvestointien vahdittamiseksi hallitus osoittaakin viisaasti 20 miljoonaa euroa maaseutuyritysten energiainvestointeihin.

- Sosialidemokraattina pidän kuitenkin myös tärkeänä, että hallitus on vastannut logistiikkayritysten ja kansalaisten hätään päättämällä jakeluvelvoitteen tilapäisestä alentamisesta 7,5 prosentilla vuosina 2022 ja 2023. Polttoaineiden hinnat ovat erittäin korkealla, ja meidän on tärkeää tehdä sellaisia päätöksiä, jotka oikeasti auttavat yrityksiä ja kansalaisia sodan aiheuttamien hintapaineiden keskellä. Koska toimenpide on tilapäinen, se ei kuitenkaan estä Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista. Vasta päivitetyn keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman mukaisesti jakeluvelvoite on 34 prosenttia vuonna 2030, Kvarnström päättää.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Pandemian aiheuttamaa oppimisvajetta on paikattava poliittisin toimin vielä pitkään25.5.2022 14:31:11 EEST | Tiedote

Kansanedustaja ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitää hallituksen lisätalousarviossa esitettyä 120 miljoonan tukipakettia lapsille ja nuorille välttämättömänä korona-ajan oppimisvajeen paikkaamiseksi. Lapsiasiavaltuutetun kertomus koronavuodesta 2021 alleviivaa pandemian kasvattaneen lasten eriarvoisuutta. Erityisesti mahdollisuudet etäopetuksessa menestymiseen ovat vaihdelleen lasten ja nuorten välillä merkittävästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme