SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen kysyy hallitukselta viisumikäytäntöjen tiukentamisesta maksamattomien laskujen vuoksi

Jaa

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen viisumin myöntämisperusteiden uudistamiseksi ja maksamattomien velvoitteiden takaisinperinnän tehostamiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Erityisesti meillä Itä- ja Kaakkois-Suomessa on muodostunut ongelmaksi se, että osa ulkomaalaisista kiinteistönomistajista on jättänyt hoitamatta tienhoitomaksuja, vesimaksuja, jätemaksuja sekä sähkölaskuja. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että muut joutuvat hoitamaan velvoitteet heidän puolestaan. Ongelmallisinta on, että meillä ei ole käytännössä mitään keinoja, joilla voisimme periä maksuja niiltä kiinteistönomistajilta, jotka eivät hoida velvoitteitaan. Suomen kansalaiselta tällaisia maksuja voidaan periä ulosoton kautta, mutta ulkomaalaiselta se on haastavampaa, Kymäläinen toteaa.

Ulkomaalaisten kiinteistökaupat Suomessa ovat viime aikoina jälleen vilkastuneet. Suurin yksittäinen ostajaryhmä ovat venäläiset, ja kaupat kohdistuvat erityisesti Kaakkois-Suomen kuntiin. Kymäläinen kysyykin hallitukselta, mihin toimenpiteisin hallitus ryhtyy viisumilupakäytännön muuttamiseksi siten, että jos henkilöllä on ulosotossa olevia maksamattomia laskuja kunnalle tai esimerkiksi tiekunnalle, viisumi myönnetään vasta, kun velvoitteet on suoritettu ja mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä ulkomaalaisten maksamattomien velvoitteiden takaisinperinnän tehostamiseksi.

- Viisumikäytäntöjämme tulee tehostaa tämän osalta. Tällä hetkellä esimerkiksi vuoden turistiviisumia ei myönnetä, ennen kuin perinnässä oleva julkisoikeudellinen sakko tai lasku on maksettu. Sama käytäntö koskee muun muassa törkeää liikenteen vaarantamista ja siitä tulevia sakkoja. Vastaavanlaista käytäntöä ei kuitenkaan tienhoito-, jätehuolto-, vesi- ja sähkölaskuihin ja niiden hoitoon liittyen ole. Tähän tulee tulla muutos. Lisäksi meidän täytyy löytää vahvempia keinoja näiden maksujen takaisinperinnän mahdollistamiseksi, Kymäläinen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme