SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Liikenneratkaisut avainasemassa kasvukeskusten menestymisessä

Jaa

”Panostukset Kaakkois-Suomen liikenneverkostoihin ovat koko Itä-Suomen etu”, totesi liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen.

Kymäläinen osallistui SuomiAreenassa Kouvolan kaupungin järjestämään keskustelutilaisuuteen ”120 km/h seinään – Rakennemuutoksesta nousseen Kouvolan tarina”. Keskustelussa pohdittiin sitä, miten elämiseen liittyvät ratkaisut, kaupunkien välinen yhteistyö ja valtion tuki yhdessä muodostavat kaupunkien kasvualustan.

Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen ovat maalanneet monissa kunnissa synkkiä varjoja horisonttiin.

- Vaikka realiteetit tiedetään, kasvunpaikkoja täytyy aktiivisesti hakea. Yritykset luovat asuinpaikkaansa valitseville opiskelijoille ja perheestä haaveileville nuorille ne tulevaisuuden kiinnittymisen paikat, Kymäläinen huomauttaa.

Ilman rohkeita kokeiluja ja avoimuutta, menestystarinoita ei saavuteta.

- Kouvola edustaa esimerkkiä Kaakkois-Suomen kaupungista, jossa alueen vahvuudet on valjastettu viisaasti käyttöön kiinnittyen kysyntävetoisiin aloihin. Kouvola on onnistunut yhdistämään toimivan arjen ja elinkeinoelämän niin asukkaiden kuin yritysten hyväksi, Kymäläinen sanoo.

- Kouvolalla on tarjota pääkaupunkia edullisempaa asumista monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ohella. Jos työmatkayhteydet raiteilla nopeutuvat, tämä tulee vähentämään pääkaupunkiseudulle pakkautuvaa muuttoliikettä. Nopeiden junayhteyksien rakentamisella voi siis olla mittavia vaikutuksia alueiden elinvoimaisuuden säilyttämisessä.

- Kaupungeilla on myös ratkaiseva rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa. Ne, jotka osaavat hyödyntää kestävän kehityksen mahdollisuudet, tulevat pärjäämään kansainvälisessä kilpailussa, muistuttaa Kymäläinen.

Laajaa kiistelyä on käyty siitä, kumpi Itäisen Suomen hankkeista tulisi käynnistää ensin – Porvoosta Kouvolaan kulkeva Itärata vai Porvoon kautta Kotkaan kulkeva itäinen rantarata?

- Ottamatta kantaa järjestykseen, on tärkeää, että Itäradan suunnittelu käynnistetään jo nyt. Yhteisen tahtotilan löytyminen on keskeistä esimerkiksi kaavoituksen osalta, joka taas mahdollistaa itse hankkeen toteuttamisen.

- Tärkeintä on, että isoja investointeja kohdennetaan tasapuolisesti ympäri maan. 12-vuotisessa valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa hankkeita viedään koko Suomen osalta niin, että elinkeinoelämän ja ihmisten tarpeet turvataan, Kymäläinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Heinäluoma: Joskus myös suurinta on puolustettava – Sote-erillisratkaisussa taattava luotettavat lähipalvelut pääkaupunkiseudulle16.8.2019 17:44:28 EESTTiedote

Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaan hallitus selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa. Tämä tavoite on Uudellemaalle erittäin keskeinen. Tänään hallituksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa alueen kuntien ja sote-toimijoiden keskeiset päättäjät olivat asiasta samaa mieltä. ”Joskus myös suurinta on puolustettava. Pääkaupunkiseutu on maan väkirikkain alue, jolla on jo tällä hetkellä riittävän suuret hartiat sote-palvelujen järjestämisessä. Tähänkin saakka erikoissairaanhoito on toiminut varsin hyvin ja ongelmat ovat olleet perusterveydenhoidosta ja vanhustenhoidossa,” painottaa kansanedustaja, SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma. ”Uudellamaalla asuu 1,6 miljoonaa ihmistä, joista pelkästään Helsingissä lähes 650 000. Uusimaa on merkittävästi suurempi kuin muut maakunnat ja alueen suurten kaupunkien haa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme