SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Strategisesti tärkeiden alueiden kiinteistökaupat vaativat tarkempaa ennakkoseulaa

Jaa
Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) vaatii strategisesti tärkeillä alueilla kiinteistökauppoihin tarkempaa syyniä sekä parempaa ohjeistusta virkamiehille. Kymäläinen on tänään jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Kymäläinen on jo vuosia ajanut tarkempaa säätelyä EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistökauppoihin Suomessa.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Kuluneen kevään aikana ilmi käynyt Immolan Komentolan tapaus on vain yksi esimerkki siitä, millaisiin tilanteisiin nykylainsäädännön puitteissa EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistökaupoissa voidaan päätyä, mikäli viranomaiset eivät toimi lain hengen mukaisesti. Lainsäädännöllisesti meillä on ainakin teoriassa voimassa kohtuulliset keinot kansallisen turvallisuutemme kannalta ei-toivottavien kiinteistökauppojen estämiseen. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että joko nykysääntely ei ole riittävää, tai sitä ei osata tulkita oikein, Kymäläinen painottaa.

Aiemmin keväällä kävi ilmi, että Imatralla Immolassa oli Rajavartiolaitoksen kasarmialueen läheisyydestä ulosottolaitoksen toimesta pakkohuutokaupattu kiinteistö Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiselle, jonka taustat herättävät kysymyksiä muun muassa aiemman rikostuomion vuoksi. Kyseinen kiinteistö sijaitsee alle kilometrin päässä Kaakkois-Suomen rajavartioston pääesikunnasta. Sisäministeriö päätyi tapauksessa lopulta esittämään valtion etuostolain nojalla valtiovarainministeriölle valtion etuosto-oikeuden käyttöä.

- Vaikka kyseisessä tapauksessa päädyttiin esittämään valtion etuosto-oikeuden käyttöä, kysymys kuuluu, miksi näin jouduttiin tekemään ja miksi tilanteeseen ei puututtu jo pakkohuutokauppatilanteessa. Kauppaa ei olisi alun perinkään pitänyt hyväksyä, kun kohde sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla. Tästä huolimatta valtion virkamies on toiminut vastoin lain henkeä salliessaan kiinteistön myynnin ilman ostajan taustojen selvittämistä. Tästä syystä katsonkin olevan perusteltua kysyä, onko nykysääntely riittävää, vai tarvitaanko sääntelyn soveltamiseen kenties parempaa ohjeistusta, Kymäläinen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme