SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: Hallitus osoitti päätöksentekokykynsä - talousarviolla rakennetaan siltaa yli koronakriisin

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan hallitus osoitti budjettiriihessä vahvaa päätöksentekokykyä. Samaan aikaan hoidetaan koronan aiheuttamaa akuuttia kriisiä sekä luodaan edellytyksiä kestävälle tulevaisuudelle viemällä eteenpäin isoja uudistuksia. Hallituksen linjassa korostuvat oikeudenmukaisuutta lisäävät ja jokaisen suomalaisen hyvinvointia turvaavat ratkaisut, joilla luodaan luottamusta yhteiskuntaan ja talouteen.

-Hallitus rakentaa kriisin keskellä siltaa yli vaikean ajan antamalla koronan välittömiin kustannuksiin osoitettavien määrärahojen lisäksi merkittävän 1.45 miljardin euron tukipaketin kunnille. Esimerkiksi kuntien yhteisöveron jako-osuuden korotusta jatketaan myös ensi vuonna ja peruspalveluiden valtionosuuksia korotetaan kertaluonteisesti. Myös hoito- ja palveluvelan pienentämiseen osoitetaan lisärahaa. Kunnat ovat suomalaisen hyvinvoinnin moottoreita, joiden toimintakyvystä ja peruspalveluista on kriisin keskellä pidettävä huolta. Hallitus turvaa koronan etulinjassa työskentelevien hoitajien, opettajien, nuorisotyöntekijöiden ja lastenhoitajien toiminnan.

Akuutin kriisin hoidon lisäksi hallitus luo edellytyksiä kestävälle kasvulle ja rakentaa Suomen tulevaisuutta oikeudenmukaisilla ja inhimillisillä uudistuksilla. Hallitus vie työllisyystoimia eteenpäin sovitulla tavalla: kannustavuutta lisätään, koulutukseen ja osaamiseen panostetaan ja yksilöllisiä työllisyyspalveluita parannetaan. Koko vaalikauden toimilla tavoitellaan 80 000 hengen työllisyysvaikutusta.

-Esimerkiksi päivähoitomaksujen alentaminen helpottaa työn vastaanottamista erityisesti kasvukeskuksissa. Ratkaisu myös lisää lapsiperheiden käytössä olevia tuloja ja helpottaa perheiden arkea.

-Myös tutkitusti pitkällä aikavälillä työllisyyttä lisäävä ja syrjäytymistä vähentävä oppivelvollisuuden laajentaminen ja aidosti maksuton toinen aste etenee. Suomi menestyy jatkossakin osaamisella, eikä yhdenkään nuoren opiskelu saa olla kiinni lompakon paksuudesta.

-Kasvua ja työpaikkojen syntyä tuetaan myös investoimalla infraan ja turvaamalla teollisuuden toimintaedellytykset. Esimerkiksi sähkövero lasketaan heti ensi vuonna EU:n minimitasolle ja käyttöön otetaan teollisuuden sähköistämistuki. Nämä toimet helpottavat merkittävästi energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukykyä.

-On myös tärkeää, että hallitus turvaa järjestöjen resurssit kompensoimalla rahapelitoiminnan tuottojen pienenemisestä koituvat tappiot. Suomalaisilla aktiivisilla järjestöillä on merkittävä rooli kriisin hoidossa tässä ja nyt. On tärkeää, ettei kriisissä synny hyvinvointivelkaa, jota maksetaan vielä vuosien kuluttua.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Gustafsson ehdottaa sähköpyörien verovähennysoikeutta seniorikansalaisille25.9.2020 15:08:36 EESTTiedote

Kansanedustaja Jukka Gustafsson on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähköpyörien verovähennysoikeudesta valtionverotuksessa yli 65-vuotiaille seniorikansalaisille. Sähköpyörät ovat tulleet osaksi monen suomalaisen arkipäivää. Erilaisista fyysistä vaivoista ja vammoista kärsiville ihmisille sähköpyörä helpottaa liikkumista. Liikunta voi tulla tavaksi, jos valitsee lajin, josta pitää, väkisin ei mitään tule tehtyä pitkään. Pyöräily on mukavaa ja virkistävää, ja se parantaa kuntoa. Kuitenkin ikääntyessä ylämäet tuntuvat raskailta, mikä voi latistaa harrastuksen. Ikäihmisten liikunnalla voidaan hidastaa lihasvoiman vähenemistä/lihaskatoa, pitää yllä lihasvoimaa ja kestävyyttä ja lisätä hapenkulutusta eritoten kestävyysharjoittelulla, eli edistää hengitys- ja verenkiertoelimistösi aerobista kuntoa.

SDP:n Paula Werning: Kuntouttava työtoiminta parantaa henkilön elämänhallintaa25.9.2020 13:46:37 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning on tyytyväinen hallituksen päätökseen muuttaa kuntouttavan työtoiminnan pelisääntöjä. Tarkoituksena on tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä ja tuottamista koskevaa sääntelyä. Lakiin on tarkoitus lisätä kuntouttavan työtoiminnan sisältöä koskeva säädös, jossa palveluiden sisällöksi määritellään henkilön elämänhallinnan ja työ- ja toimintakyvyn edistäminen. - Tämän säädöksen mukaan on tarkoitus tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan kuntouksellista asemaa. Näin se kohdentuu henkilöille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin TE-palveluihin tai työelämään, Werning sanoo. Työllisyyden kuntakokeilut tulevat tukemaan myös sitä, miten TE-palveluja voidaan kehittää edelleen vastaamaan paremmin niiden henkilöiden palvelutarpeita, jotka ovat heikommassa asemassa työmarkkinoihin. - Pidän tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta on jatkossa laadukasta ja entistä asiakaslähtöisempää. Ongelmana on ollut se, että asiakkaan työkykyyn ja sosiaaliseen toimintakyk

SDP:n Heinäluoma: Komission maahanmuuttopaketti on avaus vaikealle, mutta tärkeälle keskustelulle24.9.2020 09:18:58 EESTTiedote

Euroopan unionin komissio julkisti tänään oman ehdotuksensa EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma pitää avausta ennen kaikkea aloituksena vaikealle keskustelulle unionin tulevaisuuden kannalta tärkeästä aiheesta. Itse paketin Heinäluoma katsoo pitävän sisällään sekä kannatettavia että ongelmallisia asioita.

SDP:n Eloranta: Asiakasmaksulain myötä terveydenhoidon maksut vähenevät ja samalla saavutettavuus paranee22.9.2020 16:19:49 EESTTiedote

Tänään eduskunnan lähetekeskustelussa oleva asiakasmaksulaki on pitkään odotettu sote-palvelujen saavutettavuutta parantava uudistus. Lain päätarkoitus on poistaa ja vähentää sote-palveluiden asiakasmaksuja. Lain myötä hoitajavastaanotot muutettaisiin maksuttomiksi perusterveydenhuollossa, alaikäisten poliklinikalla saama hoito muutetaan maksuttomaksi, mielenterveyspalveluiden maksuttomuutta perusterveydenhuollossa selkiytetään, sekä tartuntatauteihin liittyvän hoidon, tutkimuksen ja lääkkeiden maksuttomuutta laajennetaan osin. Pitkäaikaishoidon asiakasmaksut määräytyvät jatkossakin asiakkaan maksukyvyn mukaan. Maksukattoa laajennetaan niin, että siihen luetaan mukaan suun terveydenhuolto, terapia, tilapäinen kotisairaanhoito, sekä tietyt etäpalvelut. Laajennus koskee myös asiakasmaksuja, joihin on myönnetty toimeentulotukea. - Uusi asiakasmaksulaki tukee ja poistaa taloudellista rasitetta perusterveydenhuollon asiakkailta. Suomalainen terveydenhoito on yksi maailman parhaista ja se on

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme