SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: Perustuslakivaliokunnan päätös johtaa perusteellisiin sotekorjauksiin

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtman mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto edellyttää perusteellisia korjauksia hallituksen sotemalliin. Perustuslakivaliokunnan lausunto samalla myös vahvistaa sen, että opposition esittämä kritiikki hallituksen markkinamalliin on ollut perusteltua ja oikeaa.

- Markkinamalli, jolla hallitus yritti avata 5 mrd markkinat kertarysäyksenä olisi johtanut hallitsemattomaan tilanteeseen, mikä olisi vaarantanut ihmisten oikeudet riittäviin ja yhdenvertaisiin palveluihin. Hallituksen ajama mekaaninen rahoitusleikkuri ei olisi taannut maakunnille riittäviä edellytyksiä tarjota perus- ja ihmisoikeuksien mukaisia palveluja.

Lindtman muistuttaa, että jo aiemmin valtiovarainvaliokunnan sekä tarkastusvaliokunnan lausunnot ovat osoittaneet, etteivät hallituksen säästötavoitteet ole toteutumassa. Päinvastoin näköpiirissä on markkinamallin kautta mitä ilmeisemmin hallitsematon kustannuskehitys. Perustuslakivaliokunnan kannanotot vahvistavat, että hallituksen kaavailema rahoitusleikkuri voi vaarantaa kansalaisten perusoikeuksien toteutumista ja edellyttää muutoksia.

Lindtmanin mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto on vakava paikka koko hallitukselle. Hallituksen sotemallin peruspilarit ovat menossa uusiksi ja on erityisen tärkeää laittaa merkille, että moni hallituksen mallin ongelmista on muita kuin perustuslaillisia.

- Hallituksen väitteet ovat nyt tyhjentyneet yksi kerrallaan ja nyt meni viimeisetkin kulmapultit. Opposition kritiikki on ollut perusteltua.

- Perustuslakivaliokunta edellyttää laajoja muutoksia. Nyt työ siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja uudelleen myös Sipilän hallitukselle. Sosiaali- ja terveysvaliokunta tarvitsee nyt työrauhan, jotta se voi tehdä työnsä asianmukaisella tavalla.

- Kaiken tämän jälkeen täytyy kiittää perustuslakivaliokunnan jäseniä siitä, että he ovat pystyneet tekemään työnsä kiihkottomasti kovien paineiden ja jopa julkisen painostuksen alla. Tämä luo uskoa tähän järjestelmään ja perustuslakivaliokunnan riippumattomuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman p. 0405576255

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Väite Suomen Nato-jäsenyyden turvallisuutta lisäävästä vaikutuksesta on hataralla pohjalla21.6.2018 12:39Tiedote

Dagens Nyheter ja Turun Sanomat julkaisivat kuluneella viikolla yhteiskirjoituksen, jossa joukko ruotsalaisia ja suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita vaati naapurimaiden yhteistä hakeutumista sotilasliitto Naton jäseneksi. Kirjoituksen allekirjoittajat perustelivat kannanottoaan sillä, että Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi niiden myös koko Pohjoisen Euroopan turvallisuutta.

Eloranta: Lapset ansaitsevat paremman varhaiskasvatuslain20.6.2018 13:30Tiedote

Varhaiskasvatus on tulevaisuusinvestointi. Se parantaa tasa-arvoa ja oppimistuloksia ja ehkäisee syrjäytymistä. OECD:n mukaan yhden euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa jopa seitsemän euroa, enemmän kuin mikään muu koulutusinvestointi. Mikä tahansa varhaiskasvatus ei kuitenkaan tuota hyötyä saa aikaan, ainoastaan laadukas varhaiskasvatus. On hyvä, että uusi varhaiskasvatuslaki parantaa varhaiskasvatuksen aikuisten osaamistasoa lisäämällä etenkin pedagogista osaamista, mutta se ei yksin riitä.

Sivistysvaliokunnan demarit: SDP haluaa todellisen varhaiskasvatusuudistuksen19.6.2018 14:56Tiedote

SDP olisi halunnut merkittäviä parannuksia uuteen varhaiskasvatuslakiin. Valitettavasti sivistysvaliokunta ei ottanut mietinnössään sosialidemokraattien ehdotuksia huomioon. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus tulee taata kaikille lapsille, päiväkotien ryhmäkokoja on pienennettävä, kolmiportainen tuki on laajennettava myös varhaiskasvatukseen ja henkilöstön koulutustasoa nostettava, sivistysvaliokunnan sd-kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Jukka Gustafsson ja Pilvi Torsti vaativat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajat: Hallitus esti sote-vastineen julkistamisen jo tänään18.6.2018 16:13Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositio on pettynyt hallituksen tapaan puhua julkisuudessa yhtä ja toimia valiokunnassa toisin sote-vastineen julkisuuskysymyksessä. Hallitus valitsi alun perin sellaisen menettelytavan, jolla sen sote-vastineesta tuli ei-julkinen. Tänään maanantaina siitä huolimatta useat hallituksen edustajat pääministeri etunenässä ovat kaipailleet asiakirjan julkistamista sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Kun asiakirjaa yritettiin valiokunnassa tänään ainoalla mahdollisella tavalla, eli julkisen kuulemisen kautta julkistaa, hallituspuolueet estivät sen äänestyksessä luvuin 10-7.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme