SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: Perustuslakivaliokunnan päätös johtaa perusteellisiin sotekorjauksiin

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtman mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto edellyttää perusteellisia korjauksia hallituksen sotemalliin. Perustuslakivaliokunnan lausunto samalla myös vahvistaa sen, että opposition esittämä kritiikki hallituksen markkinamalliin on ollut perusteltua ja oikeaa.

- Markkinamalli, jolla hallitus yritti avata 5 mrd markkinat kertarysäyksenä olisi johtanut hallitsemattomaan tilanteeseen, mikä olisi vaarantanut ihmisten oikeudet riittäviin ja yhdenvertaisiin palveluihin. Hallituksen ajama mekaaninen rahoitusleikkuri ei olisi taannut maakunnille riittäviä edellytyksiä tarjota perus- ja ihmisoikeuksien mukaisia palveluja.

Lindtman muistuttaa, että jo aiemmin valtiovarainvaliokunnan sekä tarkastusvaliokunnan lausunnot ovat osoittaneet, etteivät hallituksen säästötavoitteet ole toteutumassa. Päinvastoin näköpiirissä on markkinamallin kautta mitä ilmeisemmin hallitsematon kustannuskehitys. Perustuslakivaliokunnan kannanotot vahvistavat, että hallituksen kaavailema rahoitusleikkuri voi vaarantaa kansalaisten perusoikeuksien toteutumista ja edellyttää muutoksia.

Lindtmanin mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto on vakava paikka koko hallitukselle. Hallituksen sotemallin peruspilarit ovat menossa uusiksi ja on erityisen tärkeää laittaa merkille, että moni hallituksen mallin ongelmista on muita kuin perustuslaillisia.

- Hallituksen väitteet ovat nyt tyhjentyneet yksi kerrallaan ja nyt meni viimeisetkin kulmapultit. Opposition kritiikki on ollut perusteltua.

- Perustuslakivaliokunta edellyttää laajoja muutoksia. Nyt työ siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja uudelleen myös Sipilän hallitukselle. Sosiaali- ja terveysvaliokunta tarvitsee nyt työrauhan, jotta se voi tehdä työnsä asianmukaisella tavalla.

- Kaiken tämän jälkeen täytyy kiittää perustuslakivaliokunnan jäseniä siitä, että he ovat pystyneet tekemään työnsä kiihkottomasti kovien paineiden ja jopa julkisen painostuksen alla. Tämä luo uskoa tähän järjestelmään ja perustuslakivaliokunnan riippumattomuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman p. 0405576255

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme