SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: Perustuslakivaliokunnan päätös johtaa perusteellisiin sotekorjauksiin

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtman mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto edellyttää perusteellisia korjauksia hallituksen sotemalliin. Perustuslakivaliokunnan lausunto samalla myös vahvistaa sen, että opposition esittämä kritiikki hallituksen markkinamalliin on ollut perusteltua ja oikeaa.

- Markkinamalli, jolla hallitus yritti avata 5 mrd markkinat kertarysäyksenä olisi johtanut hallitsemattomaan tilanteeseen, mikä olisi vaarantanut ihmisten oikeudet riittäviin ja yhdenvertaisiin palveluihin. Hallituksen ajama mekaaninen rahoitusleikkuri ei olisi taannut maakunnille riittäviä edellytyksiä tarjota perus- ja ihmisoikeuksien mukaisia palveluja.

Lindtman muistuttaa, että jo aiemmin valtiovarainvaliokunnan sekä tarkastusvaliokunnan lausunnot ovat osoittaneet, etteivät hallituksen säästötavoitteet ole toteutumassa. Päinvastoin näköpiirissä on markkinamallin kautta mitä ilmeisemmin hallitsematon kustannuskehitys. Perustuslakivaliokunnan kannanotot vahvistavat, että hallituksen kaavailema rahoitusleikkuri voi vaarantaa kansalaisten perusoikeuksien toteutumista ja edellyttää muutoksia.

Lindtmanin mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto on vakava paikka koko hallitukselle. Hallituksen sotemallin peruspilarit ovat menossa uusiksi ja on erityisen tärkeää laittaa merkille, että moni hallituksen mallin ongelmista on muita kuin perustuslaillisia.

- Hallituksen väitteet ovat nyt tyhjentyneet yksi kerrallaan ja nyt meni viimeisetkin kulmapultit. Opposition kritiikki on ollut perusteltua.

- Perustuslakivaliokunta edellyttää laajoja muutoksia. Nyt työ siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja uudelleen myös Sipilän hallitukselle. Sosiaali- ja terveysvaliokunta tarvitsee nyt työrauhan, jotta se voi tehdä työnsä asianmukaisella tavalla.

- Kaiken tämän jälkeen täytyy kiittää perustuslakivaliokunnan jäseniä siitä, että he ovat pystyneet tekemään työnsä kiihkottomasti kovien paineiden ja jopa julkisen painostuksen alla. Tämä luo uskoa tähän järjestelmään ja perustuslakivaliokunnan riippumattomuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman p. 0405576255

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Filatov: Panostusta osaamiseen, parempaan työvoimapalveluun ja osatyökykyisten työllisyyteen4.5.2019 16:19:21 EESTTiedote

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) toteaa, että työhön tarvitaan 100 000 ihmistä lisää, jotta työllisyys nousee 75 prosenttiin. - Tämä on hyvinvointipalvelujen rahoituksen näkökulmasta välttämätöntä. Työ on tärkeä osallisuuden näkökulmasta. Työpaikkojen synnyn rinnalla oleellista on osaamisen vahvistaminen, työttömyysturvan ja palveluiden toimivuus sekä osatyökykyisten mukaan saaminen. Filatov puhui SAK:n Etelä-Suomen aktiivitapahtumassa Lahdessa lauantaina. - Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita. - Osatyökykyisten tai työkyvyttömien kohdalla on turvattava henkilökohtainen palvelu, jossa kartoitetaan työnsaannin esteet ja puututaan niihin. Osan kohdalla riittää alentunutta työkykyä korjaamaan palkkatuki. Jos alenema on pysyvä, tuen tulee olla pysyvä. Tässä passiivista työttömyysturvaa voidaan käyttää aktiivisesti palkkatukena. Filatovin mukaan lisäksi ta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme