SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkinen: ”Toisen asteen koulutuksen ulkopuolelle jääminen aiheuttaa valtavat inhimilliset ja yhteiskunnalliset kustannukset”

Jaa

Eduskunta äänesti eilen kansalaisaloitteesta, jossa vaadittiin maksutonta toista astetta. Kansanedustaja Riitta Mäkinen on pettynyt hallituspuolueiden ja perussuomalaisten päätöksestä tyrmätä aloite. Sen allekirjoitti yli 50 000 kansalaista ja erityisesti nuoret ovat vaatineet, että kaikilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet toisen asteen koulutukseen.

- Sivistysvaliokunta hylkäsi hallituspuolueiden ja perussuomalaisten toimesta aloitteen vedoten muotovirheeseen, vaikka edustaja Pilvi Torstin (sd.) lausuma olisi voitu hyväksyä ja varmistaa aloitteen aito käsittely. Hallitus pakoilee jälleen vastuutaan, Mäkinen toteaa pettyneenä.

SDP on pitkään vaatinut oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle ja koulutuksen muuttamista maksuttomaksi, sillä koko ikäluokka on saatava koulutuksen piiriin. Tilastot osoittavat, että vain peruskoulun käyneiden työura jää pidempään opiskelleita huomattavasti lyhyemmäksi. Työllisyyden nostaminen edellyttääkin panostuksia juuri koulutukseen ja osaamiseen.

- 70 000 nuorta on jo syrjäytynyt. Se on kestämätön luku kaikin tavoin. Tutkimukset osoittavat, että kesken jäänyt opinpolku on yhteydessä työttömyyteen, köyhyyteen, mielenterveysongelmiin ja jopa riskiin ajautua rikollisuuteen. Inhimilliset ja kansantaloudelliset kustannukset ovat valtavat. 

Nuorten oikeudesta koulutukseen on pidettävä kiinni. Sen turvaaminen on yhteiskunnan vastuulla. Kustannukset eivät saa romuttaa tulevaisuuden toiveita ja unelmia. 

- Meillä ei ole varaa jättää tätä tulevaisuusinvestointia tekemättä. Tänä päivänä lukion oppikirjat ja alasta riippuen tarvikkeet ja tutkinnot maksavat tuhansia euroja. Se on todellinen este jatko-opinnoille. Emme todellakaan voi sanoa elävämme sivistysvaltiossa, jos nuoret joutuvat hakemaan toimeentulotukea selvitäkseen opinnoista ja elämisestä. Koulutus on jokaisen nuoren perusoikeus, vanhempien varallisuudesta riippumatta, Mäkinen summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme