SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Haavoittuvassa asemassa olevien hätään vastattava entistä vahvemmin

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Tänään julkistettu sosiaalibarometri kertoo karua kieltä, että emme ole onnistuneet koronaepidemian keskellä kaikista haavoittuvassa asemassa olevien auttamisessa, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Barometrin mukaan erityisen heikossa asemassa olevat ovat jääneet liian usein tuen ulkopuolelle.

Ihmisoikeuskeskus on todennut tuoreessa raportissaan, että koronapandemialla on ollut huomattavat vaikutukset lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen. Pandemia kielteiset vaikutukset usein kasaantuvat heidän arjessa. Ihmisoikeuskeskus korostaa, että tässä tilanteessa on tunnistettava erityisesti ne lapset ja nuoret, joiden hyvinvoinnin turvaaminen kriisin aikana vaatii erityistä huomiota.

Koronapandemian puhkeaminen lisäsi keväällä myös monien omaishoitajien uupumista. Rajoitustoimet lisäsivät eristäytymistä sekä aiheuttivat ahdistusta ja haastavia kotitilanteita omaishoitoperheissä. Samoin korona vuoksi otetut rajoitustoimenpiteet ja kuntoutuksen katkeaminen ovat heikentäneet monen muistisairaan tilannetta. 

Samoin monien erityislapsiperheiden tilanne ja lastensuojelun valvonta ovat heikentyneet sekä sosiaalityöntekijöiden yhteydenpito vähentynyt. On erityisen huolestuttavana, että jo ennestään haavoittuvassa asemassa oleville lapsille ja nuorille ei pystytä antamaan riittävää apua ja tukea korona-aikana.

-Meidän tulee löytää entistä vahvempia keinoja näiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien auttamiseksi ja tukemiseksi. Muuten vaarana on, että koronanpandemian vaikutukset näkyvät näiden ryhmien elämässä pitkään vielä akuutin kriisin jälkeen, Mäkisalo-Ropponen sanoo.  

Barometri myös nostaa järjestöjen kasvaneen roolin vahvasti esille. Viime vuonna monin paikoin järjestöt ja vapaaehtoiset työllään tukivat ja täydensivät julkisia palveluja ja apua. Tämän arvokkaan työn jatkuminen tuleekin ehdottomasti turvata.

-On myös syytä muistaa, että ilman järjestöjä tilanne olisi vielä pahempi ja järjestöjen resurssit ja toimintaedellytykset on turvattava jatkossakin, sillä ilman järjestöjä kumppanuutta ei virallinen sosiaali- ja terveystoimi pysty huolehtimaan kaikista apua tarvitsevista, Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kvarnström (SDP): Viktigt med gemensam nordisk idrottsstrategi13.4.2021 15:34:39 EEST | Tiedote

Norden är ett litet steg närmare en gemensam nordisk idrottsstrategi för bland annat ansökan om större idrottsevenemang i och med tisdagens beslut i Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) som deltog i mötet välkomnar strategin och ser den som en möjlighet till att med gemensamma nordiska krafter på sikt stärka fokuset på människorätts- och jämställdhetsfrågor i idrottsvärlden.

SDP:n Matias Mäkynen: "Ylivelkaantuneet huomioitava koronan jälkeisessä jälleenrakennuksessa"13.4.2021 15:18:07 EEST | Tiedote

Ylivelkaantumisen ongelmat ovat kasvaneet koronakriisin aikana ennätyksellisesti. Takuusäätiön talous- ja velkaneuvonta lisääntyi 42 prosenttia verrattuna koronavuotta edeltävään vuoteen, ja koronakriisin alkamisen jälkeen yhteydenottoja on tullut takuusäätiöön peräti 8 300. Neuvoja kysyvillä on keskimäärin 34 000 euroa muuta velkaa kuin asuntolainaa. Myös takuusäätiön takaushakemusten määrä on kasvanut 30-40 % vuoden takaisesta. Tämä on kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan todella huolestuttavaa. - Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja takuusäätiön luvut neuvonnan tarpeessa olevien merkittävästi kasvaneesta määrästä eivät lupaa hyvää tulevaan. Siksi SDP esittää äskettäin julkaistussa jälleenrakennusohjelmassaan keinoja ylivelkaantuneiden aseman helpottamiseksi, Mäkynen kertoo. - Lakiesitys maksuhäiriömerkintöjen poistosta paljon nykyistä nopeammin velan suorittamisen jälkeen on yksi keino ylivelkaantuneiden tilanteen helpottamiseksi. Tämä t

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme