SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitajapulan ratkaisemiseen löytyy myös kansallisia toimia

Jaa

Koko kevään ja kesän julkisessa keskustelussa ollut hoitajapula on taas noussut uudestaan keskiöön erityisesti HUS:in sijaispulan takia. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tilanteesta erittäin huolissaan, mutta näkee myös monia toimia, joita tulisi tehdä valtakunnallisella tasolla tilanteen helpottamiseksi. Mäkisalo-Ropponen näkee keskeisenä myös hyvinvointialueilla tehtävän työn muun muassa johtamisen ja urakehitysmahdollisuuksien kehittämiseksi, mutta näkee valtakunnallisen ohjauksen ja tuen tarpeellisena.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

 - Ongelmat, joihin ylätasolla esimerkiksi ministeriöstä voidaan puuttua, liittyvät muun muassa urakehitysmahdollisuuksien heikkouteen ja esimerkiksi sairaanhoitajien erikoistumiskoulutus vaatii uudistamista. Sote-alalla ei myöskään saa palkkaa lisää vaikka hankkisi koulutusta. Suomessa tulisi kehittää valtakunnallinen urakehitysmalli, jossa pätevyyden kehittäminen, esimerkiksi koulutuksella tai työtehtävien laajentamisella, näkyy myös palkkauksessa. Myös eri ammattien työnjakoa olisi syytä lainsäädännössämme tarkastella, esittää Mäkisalo-Ropponen.

Mäkisalo-Ropponen näkee ongelmia myös johtamisessa. Hoitotyön johtamiseen tarvitaan hoitotyön johtamisen osaajia. Hänen mielestään hoitotyön johtamisen asemaa ei esimerkiksi soteuudistus riittävällä tavalla huomioinut, vaikka nyt olisi ollut siihen mahdollisuus.

 - Myös työn kehittäminen on ammatin vetovoiman kannalta tärkeää - eikä siihenkään ole tällä hetkellä mahdollisuuksia. Hoitotyön tutkimussäätiön - Hotuksen - rahoitus on jatkuvasti vaakalaudalla, vaikka se tekee äärettömän tärkeää työtä näyttöön perustuvien hoitotyön suositusten laatimisessa, joiden avulla voidaan työelämää kehittää. Tällä budjettikierroksella tähän tulee saada korjaus, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

 - Keinoja siis löytyy ja niitä ovat esittäneet pitkään useat tahot ja poliitikot, mutta tarvittavaa muutosta ei ole valitettavasti tapahtunut. Esimerkiksi Sairaanhoitajaliitto on tuonut esille useita ammatin veto- ja pitovoimaa parantavia ehdotuksia ja niitä olisi syytä ministeriössäkin kuulla.

 - Nyt viimeistään on aika herätä kaikilla päätöksenteon tasoilla tilanteen vakavuuteen sekä ryhtyä nopeisiin toimiin sen parantamiseksi. Hoitajat ovat hyvinvointivaltiomme kantava voima ja ansaitsevat parempaa, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Lasten ja nuorten hyvinvointi, hoitajapula ja hyvinvointialueiden rahoitus tärkeitä teemoja SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa16.8.2022 17:29:32 EEST | Tiedote

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä kokoontuu kesäkokoukseen Kuopioon keskiviikkona ja torstaina 17.-18.8.2022. Kokouksen yhteydessä pääministeri Sanna Marin ja SDP:n ministerit sekä kansanedustajat tutustuvat Kuopion kaupungin ja sen lähialueilla eri kohteisiin. SDP:n kansanedustajia on kansalaisten tavattavissa Kuopion torilla keskiviikkona kello 12 alkavassa yleisötilaisuudessa. Kansanedustaja ja Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuula Väätäinen on iloinen, että tänä kesänä Kuopion kaupunki saa toimia kesäkokouksen isäntänä. Väätäinen toivottaa ministerit ja kansanedustajat lämpimästi tervetulleiksi Kuopioon ja kannustaa ihmisiä tulemaan torille tapaamaan kansanedustajia ja rohkeasti kertomaan sydämellä olevista asioista. -Näin koulujen jälleen käynnistyttyä on hyvä keskustella lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Suomessa lapset ja nuoret voivat lähtökohtaisesti hyvin, tästä huolimatta lasten ja nuorten hyvinvoinnissa on kuitenkin paljon haasteita edelleen ratkaistavana. Huon

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme