SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyvän hoidon mahdollistaa hyvinvoiva hoitohenkilökunta

Jaa

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että hyvän hoidon edellytyksenä on riittävä määrä osaavaa henkilökuntaa, jonka jaksamisesta pidetään huolta.

- Jokaisella ikäihmiselle on oikeus inhimilliseen ja hyvään hoitoon. Tällaista hoitoa pystyvät parhaiten antamaan hoitajat, joiden työolosuhteista huolehditaan asianmukaisella tavalla. Uupunut ja ylikuormitettu hoitaja ei pysty tekemään työtään kuten haluaisi. Hoitajamitoituksen parantaminen ei yksin riitä, mutta on silti toimenpiteenä välttämätön, painottaa Mäkisalo-Ropponen.

Hoitajamitoituskeskustelun yhteydessä on puhuttu siitä, miten tehtäviin saataisiin lisää hoitohenkilökuntaa.

- Koulutusmääriä on varmasti lisättävä, mutta Suomessa reilusti yli 30 000 hoitoalan työntekijää on joko siirtynyt kokonaan pois sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtävistä tai siirtynyt tekemään niitä ulkomaille, huomauttaa Mäkisalo-Ropponen.

- Yksi syy siirtymisille on varmasti palkkaus. Esimerkiksi Ruotsissa ensihoitajan lähtöpalkka voi olla 1000-1500 euroa korkeampi kuin Suomessa. Lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin mukaan osa hoitajista kuitenkin harkitsee alanvaihtoa, koska he eivät pysty tekemään työtään niin hyvin kuin ammatti-identiteettinsä puolesta haluaisivat.

- Hoitajamitoitus ja työolosuhteiden inhimillistäminen voisivat parantaa hoiva-alan houkuttelevuutta. Moni hoitotyöntekijä varmasti harkitsee alalle tai Suomeen palaamista, ja on sen valmis tekemään olosuhteiden parantuessa. Jos taas työolosuhteille ei tehdä mitään, niin kato hoito- ja hoivatyöntekijöiden parista muihin tehtäviin kasvaa entisestään, päättää Mäkisalo-Ropponen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme