SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lapsia on kuunneltava paremmin ja teinien keskinäinen väkivalta on otettava vakavasti

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Tänään julkaistiin Lapsiasiainvaltuutetun vuosikertomus koronavuodelta 2020. Se on pysäyttävä teksti lasten eriarvoisuuden lisääntymisestä kriisivuonna, johon päätöksentekijöiden on syytä huolella paneutua.

Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten tilanne heikkeni entisestään kriisivuonna. Niillä lapsilla, joiden perheessä on mielenterveys- ja päihdeongelmia tai taloudellisia vaikeuksia, tilanne on poikkeuksellisen vaikea. Myös erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat jääneet vaille heille kuuluvaa apua, tukea ja kuntoutusta.

- Lasten ja nuorten tilanne on saatava korjattua nopeasti, sillä se on inhimillistä mutta myös yhteiskunnan kanalta tärkeää. Emme saa toistaa 1990-luvun laman virheitä, jolloin liian monet lapset ja lapsiperheet jätettiin oman onnensa nojaan ja siitä seurasi ylisukupolvista syrjäytymistä, jonka kustannuksia maksetaan edelleen, vetoaa SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

Hän nostaa esiin kaksi näkökulmaa seikkaperäisestä raportista:

1. Lasten osallisuutta ja oikeuttaa vaikuttaa tulee lisätä. Lasten näkökulmat eivät tule riittävästi esille. Lisäksi on huomioitava, ettei ole yhtä ryhmää nimeltä lapset ja siksi on erikseen kuultava maalla ja kaupungissa asuvia tai esimerkiksi vammaisia lapsia.

- Lapsen huomioimattomuus ja mielipiteiden kysymättä jättäminen on aliarvioimista. Lapsilta ja nuorilta voisi useammin kysyä esimerkiksi heidän tarvitsemistaan tai toivomistaan palveluista. Liian usein aikuiset luulevat tietävänsä lasten toiveet, korostaa Mäkisalo-Ropponen.

2. Teini-ikäisten vertaissuhdeväkivallan ennaltaehkäiseminen on koko yhteiskunnan tehtävä. Vastuu on valtiolla eikä sitä saa jättää lasten väliseksi asiaksi. Väkivaltainen käyttäytyminen on opittua ja Suomi on edelleen kokonaisuudessaan väkivaltainen maa.

- Asia on otettava vakavasti kaikessa päätöksenteossa. Tärkeintä on ennaltaehkäisevät toimet eli kaikessa päätöksenteossa on opittava tekemään lapsivaikutusten arviointia. Meidän aikuisten on ottava vastuu myös omista teoistamme ja sanoistamme, sillä toimimme lapselle ja nuorille esimerkkinä, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kvarnström (SDP): Viktigt med gemensam nordisk idrottsstrategi13.4.2021 15:34:39 EEST | Tiedote

Norden är ett litet steg närmare en gemensam nordisk idrottsstrategi för bland annat ansökan om större idrottsevenemang i och med tisdagens beslut i Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) som deltog i mötet välkomnar strategin och ser den som en möjlighet till att med gemensamma nordiska krafter på sikt stärka fokuset på människorätts- och jämställdhetsfrågor i idrottsvärlden.

SDP:n Matias Mäkynen: "Ylivelkaantuneet huomioitava koronan jälkeisessä jälleenrakennuksessa"13.4.2021 15:18:07 EEST | Tiedote

Ylivelkaantumisen ongelmat ovat kasvaneet koronakriisin aikana ennätyksellisesti. Takuusäätiön talous- ja velkaneuvonta lisääntyi 42 prosenttia verrattuna koronavuotta edeltävään vuoteen, ja koronakriisin alkamisen jälkeen yhteydenottoja on tullut takuusäätiöön peräti 8 300. Neuvoja kysyvillä on keskimäärin 34 000 euroa muuta velkaa kuin asuntolainaa. Myös takuusäätiön takaushakemusten määrä on kasvanut 30-40 % vuoden takaisesta. Tämä on kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan todella huolestuttavaa. - Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja takuusäätiön luvut neuvonnan tarpeessa olevien merkittävästi kasvaneesta määrästä eivät lupaa hyvää tulevaan. Siksi SDP esittää äskettäin julkaistussa jälleenrakennusohjelmassaan keinoja ylivelkaantuneiden aseman helpottamiseksi, Mäkynen kertoo. - Lakiesitys maksuhäiriömerkintöjen poistosta paljon nykyistä nopeammin velan suorittamisen jälkeen on yksi keino ylivelkaantuneiden tilanteen helpottamiseksi. Tämä t

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme