SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen pettyi opetusministeriltä kirjalliseen kysymykseen saatuun vastaukseen: ”Aikuisopettajien huolet ammatillisen koulutuksen tilanteesta on sivuutettu täysin”

Jaa

Huoli hallituksen ammatillisen koulutuksen reformin vaikutuksista opiskelijoiden ja opettajien arkeen sai kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) esittämään marraskuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen opettajien työhyvinvoinnin turvaamisesta ja aikuispedagogiikan kehittämisestä. Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n jäsenistölleen tekemässä tutkimuksessa puolet kyselyyn vastanneista opettajista oli huolissaan työssä jaksamisesta.

Mäkisalo-Ropponen on pettynyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) kirjalliseen kysymykseen saadusta vastauksesta. Mäkisalo-Ropponen kokee, että opetusministerin vastaus jättää täysin huomioimatta aikuiskoulutuksen ja aikuisopettajien kokemat haasteet ammatillisen koulutuksen reformin aiheuttamien monien muutoksien seurauksena.

‒ Petyin opetusministeriltä saatuun vastaukseen, joka sivuuttaa täysin aikuisopettajat ammatillisen koulutuksen reformin pyörteissä. Nuorten ja aikuisopiskelijoiden opettaminen jatkossa samassa ryhmässä tuo opettajille monia uusia haasteita, joista minuun on oltu yhteydessä myös aikuisopettajien suunnalta. On ihan eri asia antaa opetusta esimerkiksi 16-vuotiaalle, kun vaikkapa jo pidemmän työuran tehneelle ammatinvaihtajalle. Ensin mainittu tarvitsee vahvaa yksilöllistä tukea vasta alkavalle polulleen työelämään ja jälkimmäinen sen sijaan haluaa mahdollisimman nopean siirtymän koulutuksesta uuteen ammattiin, Mäkisalo-Ropponen kertoo.

Mäkisalo-Ropponen peräänkuuluttaa ammatillisen koulutuksen moninaisuuden huomioimista reformin toimeenpanossa. Koulutuksen piirissä olevilla nuorilla ja aikuisilla on usein erilainen motivaatio ja oppimisen taidot, mikä pitää huomioida myös annettavassa opetuksessa ja ohjauksessa.

‒ Keskusteluissa aikuisopettajien kanssa korostuu huoli siitä, miten yhä kasvavien velvollisuuksien edessä yksilöllinen ohjaus ja erilaisten opiskelijoiden huomioiminen onnistuu. Hallituksen ajaman ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset alkavat nyt paljastua kokonaisuudessaan, eikä näky ole kaunista katseltavaa. Reformin tavoitteiden saavuttaminen ja kaikkien ammatillisen koulutuksen piirissä olevien näkökulmien huomioiminen edellyttää myös taloudellisia panostuksia koulutuksen järjestäjille, joita nyt ei ole näköpiirissäkään, Mäkisalo-Ropponen huokaisee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme