SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen pettyi opetusministeriltä kirjalliseen kysymykseen saatuun vastaukseen: ”Aikuisopettajien huolet ammatillisen koulutuksen tilanteesta on sivuutettu täysin”

Jaa

Huoli hallituksen ammatillisen koulutuksen reformin vaikutuksista opiskelijoiden ja opettajien arkeen sai kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) esittämään marraskuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen opettajien työhyvinvoinnin turvaamisesta ja aikuispedagogiikan kehittämisestä. Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n jäsenistölleen tekemässä tutkimuksessa puolet kyselyyn vastanneista opettajista oli huolissaan työssä jaksamisesta.

Mäkisalo-Ropponen on pettynyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) kirjalliseen kysymykseen saadusta vastauksesta. Mäkisalo-Ropponen kokee, että opetusministerin vastaus jättää täysin huomioimatta aikuiskoulutuksen ja aikuisopettajien kokemat haasteet ammatillisen koulutuksen reformin aiheuttamien monien muutoksien seurauksena.

‒ Petyin opetusministeriltä saatuun vastaukseen, joka sivuuttaa täysin aikuisopettajat ammatillisen koulutuksen reformin pyörteissä. Nuorten ja aikuisopiskelijoiden opettaminen jatkossa samassa ryhmässä tuo opettajille monia uusia haasteita, joista minuun on oltu yhteydessä myös aikuisopettajien suunnalta. On ihan eri asia antaa opetusta esimerkiksi 16-vuotiaalle, kun vaikkapa jo pidemmän työuran tehneelle ammatinvaihtajalle. Ensin mainittu tarvitsee vahvaa yksilöllistä tukea vasta alkavalle polulleen työelämään ja jälkimmäinen sen sijaan haluaa mahdollisimman nopean siirtymän koulutuksesta uuteen ammattiin, Mäkisalo-Ropponen kertoo.

Mäkisalo-Ropponen peräänkuuluttaa ammatillisen koulutuksen moninaisuuden huomioimista reformin toimeenpanossa. Koulutuksen piirissä olevilla nuorilla ja aikuisilla on usein erilainen motivaatio ja oppimisen taidot, mikä pitää huomioida myös annettavassa opetuksessa ja ohjauksessa.

‒ Keskusteluissa aikuisopettajien kanssa korostuu huoli siitä, miten yhä kasvavien velvollisuuksien edessä yksilöllinen ohjaus ja erilaisten opiskelijoiden huomioiminen onnistuu. Hallituksen ajaman ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset alkavat nyt paljastua kokonaisuudessaan, eikä näky ole kaunista katseltavaa. Reformin tavoitteiden saavuttaminen ja kaikkien ammatillisen koulutuksen piirissä olevien näkökulmien huomioiminen edellyttää myös taloudellisia panostuksia koulutuksen järjestäjille, joita nyt ei ole näköpiirissäkään, Mäkisalo-Ropponen huokaisee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: ”SDP uudistaa liikennettä vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti”23.1.2019 10:44Tiedote

Arvostamani kansanedustajatoveri Jukka Kopra (kok) jatkaa iltapäivälehden SDP:n ilmasto-ohjelmasta yhden väärinymmärretyn lauseen aiheuttamaa turhaa kohua. Kyllä, SDP tukee Suomen Akatemian Smart Energyn Transition-työryhmän tavoitetta sähköautojen määrän tuntuvasta kasvattamisesta, koska olemme tällä vaalikaudella eduskunnassa hyväksyneet kokoomuksenkin kannattamat EU:n ilmastotavoitteet valtioneuvoston selonteon yhteydessä 2017. Liikenteen taakanjakosektorilla tämä tarkoittaa CO2-päästöjen lähes puolittamista vuoteen 2030 mennessä.

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme