SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Poikkeusolot eivät saa tarkoittaa asiakkuuksien ja hoidon katkaisemista!

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä koronaviruksen aiheuttamat rajoitustoimenpiteet ovat johtaneet monissa hoito- ja hoivakodeissa asukkaiden näkökulmasta kohtuuttomiin tilanteisiin. Hän jätti perjantaina asiasta kirjallisen kysymyksen.

-Vierailujen ja kuntoutuksen ja jopa ulkoilun lopettaminen on aiheuttanut monelle vammaiselle ja ikäihmiselle fyysisen ja psyykkisen toimintakykyyn heikentymistä. Jos tilanne jatkuu pitkään tällaisena, meillä on syksyllä nykyistä enemmän vuoteeseen hoidettavia muistisairaita. Tämä on epäinhimillistä mutta samalla yhteiskunnalle kallista, sanoo Mäkisalo-Ropponen.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin totesi tällä viikolla, että hoivakodeissa olisi pitänyt alusta alkaen miettiä mahdollisimman lieviä rajoituksia tai muita keinoja tartuntojen rajoittamiseksi. Nyt rajoitustoimenpiteet on toteutettu erittäin ehdottomina ja jossain paikoin jopa henkilökohtaisten avustajien pääsy avustettavan luo on estetty. Toisaalta viranomaisten ohjeistukset ovat olleet epäselviä ja tämä on aiheuttanut hämminkiä.

-On hyvä, että STM tarkisti ohjeistusta hoito- ja hoivakotien rajoitustoimenpiteiden toteuttamisesta, niin että saadaan turvallisuuden (virustartunnan ehkäisy) ja inhimillisyyden periaatteet kulkemaan käsikädessä. Tämän toteutuminen edellyttää myös, että hoito- ja hoivakodeissa on selkeät ohjeet suojaustoimenpiteiden toteuttamiselle sekä riittävästi asianmukaisia, ammattilaisille tarkoitettuja suojaimia, vaatii Mäkisalo-Ropponen.

-Jos hoitoyhteisössä on korkea eettinen toimintatapa, siellä rajoittavien toimenpiteiden käyttö halutaan minimoida mahdollisimman vähiin ja se tehdään aina ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla. Nyt tarvitaan paljon ammattitaitoa ja luovuutta, jotta voidaan mahdollistaa laadukas elämä hoito- ja hoivakotien asukkaille poikkeusoloissa huolimatta, muistuttaa Mäkisalo-Ropponen.

-Ihmisarvon kunnioittamista on myös varmistaa toimintakyvyn säilyminen poikkeusoloissa huolimatta. Siksi olenkin huolissani siitä, että sekä omaiset että ammattilaiset ovat kertoneet, että tärkeitä toimintakykyä ylläpitäviä kuntoutuspalveluita on peruttu ja lakkautettu koronaepidemiaan vedoten ja esimerkiksi ulkopuolisten fysioterapeuttien, joilla voi olla pitkä hoitosuhde asiakkaaseen, pääsy hoitokoteihin on estetty. Vaikka STM lievensi ja tarkensi ohjeistusta, niin tältä asia jäi epäselväksi. Siksi olen jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen asiasta (KK 399/2020 vp), sanoo Mäkisalo-Ropponen.

Kirjallinen kysymys KK 399/2020 vp
Merja Mäkisalo-Ropponen /sd

Kirjallinen kysymys kuntoutuspalveluiden turvaamisesta poikkeusoloissa hoiva- ja palvelukotiyksiköissä

Eduskunnan puhemiehelle

Perustuslakivaliokunta korosti mietinnöissään, että valmiuslain mukaisia toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin. Valmiuslain nojalla on kuitenkin joissakin kunnissa ja hoitoyhteisöissä jopa lopetettu erilaisia toimintoja ja palveluita "varmuuden vuoksi" pohtimatta lainkaan, ovatko nämä välttämättömiä valmiuslain tarkoituksen näkökulmasta. Näissä tilanteissa ei ole myöskään pohdittu asiakkuuksien keskeytyksestä aiheutuvia haittoja tai sitä, miten toiminnat voisi järjestää vaihtoehtoisella tavalla.

Tärkeitä, toimintakykyä ylläpitäviä palveluita on peruttu ja lakkautettu koronaepidemiaan vedoten. Myös kuntoutuksen ammattilaiset ovat kertoneet samasta asiasta. Heitä ei päästetä tekemään työtään palveluyksiköihin tai hoitokoteihin aluehallintoviranomaisten kannanotoista huolimatta, koska viimesijaisesti asiasta päättää hoitokodin johtaja. Tällaisilla päätöksillä voi olla vakavia, jopa peruuttamattomia terveydellisiä seurauksia yksilön kohdalla. Kunto voi heiketä nopeastikin, kun kuntoutus loppuu. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ikäihmiset ja vammaiset.

Aluehallintoviranomaisten mukaan vierailukieltojen suhteen on noudatettava hallinto-oikeudellista suhteellisuusperiaatetta. Vierailukielto ei koske välttämättömiä kuntoutuspalveluja, kuten fysioterapia- ja toimintaterapiapalveluja. Yleisperiaatteena on se, että lähikuntoutusta käytetään silloin, kun se on erityisen tarpeellista.

Kuten aluehallintoviranomaisen päätöksessä todetaan, nyt on osattava käyttää oikein suhteellisuusperiaatetta. Jos etäkuntoutusta ei voida järjestää, kuntoutus on mahdollistettava lähikuntoutuksena. Koronaepidemia ei tarkoita palvelujen lakkauttamista
Jos poikkeusolojen takia lopetamme ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömät palvelut, aiheutamme valtavan paljon inhimillistä kärsimystä ja samalla tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenot kasvavat.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Kuinka hallitus aikoo selkeyttää ohjeistusta siitä, miten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömät kuntoutus- ja fysioterapiapalvelut toteutetaan hoiva- ja palvelukotiyksiköissä myös koronakriisin aiheuttamissa poikkeusoloissa?

Helsingissä 14.5.2020
Merja Mäkisalo-Ropponen /sd

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Pohjanmaa pääsi mukaan EU-kaupunkikehittämiseen20.5.2020 16:54:19 EESTTiedote

Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola on otettu mukaan kestävän kaupunkikehittämisen hankkeeseen, jolla mahdollistetaan kaupunkien ja valtion tiiviimpi yhteistyö tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tueksi. Kansanedustaja Kim Berg (sd) pitää pohjalaisten kaupunkien mukaan ottamista EU-taustaiseen hankkeeseen hienona uutisena. - Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä ja lisätään vaikuttavuutta. Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, Kim Berg iloitsee. Sopimukset solmitaan pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kesken. Pohjalaisten mukaan tulon myötä ekosysteemissä on nyt 18 kaupunkia. Mukana on erilaisia suomalaisia alueita ja kaupunkeja, joissa jokaisessa on erilaista osaamispotentiaalia. Ekosysteemisopimukset toteutetaan osana uutta EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021-27 ohjelmaa, joka toteuttaa EU:n kestävän kaupun

SDP:n Heidi Viljanen: Kahdelta luukulta kohti kokonaisuutta20.5.2020 12:12:40 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelmakirjaus toimeentulotuen kokonaisuudistuksesta nytkähtää eteenpäin lähiaikoina. Lain uudistamista valmisteleva työryhmä asetetaan pian ja se on tärkeä askel kohti lain epäkohtien korjausta ja käytännön toimintamallien parantamista. - On erityisen tärkeää tarkastella perustoimeentulotuen siirtoa Kansaneläkelaitoksen vastuulle. Miten siinä onnistuttiin ja missä on korjattavaa? Nyt meillä on mahdollisuus korjata järjestelmää niin, että se tukee ihmistä, eikä tiputa yhteiskunnan rattaiden ulkopuolelle. Toimeentulotukilain uudistuksessa perustoimeentulotuki siirtyi Kansaneläkelaitoksen vastuulle vuoden 2017 alusta. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki säilyivät edelleen kuntien vastuulla. Uudistuksessa palvelut hajautuivat, mikä vaikuttaa juuri heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. – Vanhassa työssäni päihdekuntoutujien parissa näin hyvin läheltä sen, miten heikosti tällainen hajanainen systeemi palvelee ihmi

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Yhtäkään lasta tai nuorta ei ole varaa jättää huomiotta15.5.2020 09:59:20 EESTTiedote

Perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa on Suomessa palattu 14.5.2020 lähtien lähiopetukseen. Terveysviranomaisten tiedon perusteella koulujen avaaminen on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle. THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat antaneet koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille ohjeet turvalliseen koulunkäyntiin ja varhaiskasvatukseen. Tärkeää on edelleen noudattaa hygieniaohjeita, välttää ja vähentää tarpeettomia lähikontakteja ja järjestää opetustilat tavallista väljemmin. - Nyt kun perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa on palattu lähiopetukseen kevätlukukauden viimeisiksi pariksi viikoksi, on tärkeää, että jäljellä oleva aika hyödynnetään poikkeusolojen takia syntyneiden oppimistarpeiden kartoittamiseen. Koulujen tulee suunnitella, miten syntyneet aukot oppimisessa pystytään kuromaan kiinni tulevalla syyslukukaudella. Lisäksi on tärkeää tunnistaa oppilaiden hyvinvoinnin tila ja saada selville mahdollisten tukitoimien tarve. Koulujen valmiudet tehdä pud

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme