SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Talousarvioesitys jättää huolta sote-uudistuksen onnistumisesta

Jaa

Eilen tiistaina 20.9. eduskunta aloitti hallituksen vuoden 2023 talousarvioesityksen käsittelyn lähetekeskustelulla. Talousarvioesitys sisältää ensimmäistä kertaa myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoituksen. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on kuitenkin vielä huolissaan, että talousarvion esitykset eivät riitä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ensi vuoden rahoitus on yhä hyvinvointialueiden haasteena ja huolena. Rahan vähäisyys hankaloittaa esimerkiksi uusien toimintatapojen käynnistämistä ja erilaisia tulevaisuusinvestointeja, kuten hyvinvointi-investointeja ja palvelujen digitalisoimista. Hyvinvointialueiden rahoituslakia on syytä katsoa vielä uudelleen, sillä esimerkiksi investointien siirtyminen voi aiheuttaa kulujen kasvua alueilla, mutta myös valtakunnallisesti. Myös lausunnoilla oleva laki yliopistosairaalalisästä vaatii vielä lisävalmistelua, jotta se olisi oikeudenmukainen eri hyvinvointialueille, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Mäkisalo-Ropponen korostaa myös ajattelutavan muuttamista sekä hyvinvointitalousajattelun ja vaihtoehtoiskustannusten laskennan käyttöönottoa. Mäkisalo-Ropposen mielestä liian ahdas talousraami ja budjettivuosi kerrallaan eläminen hyvinvointialueiden alkutaipaleella tarkoittaa, ettei välttämättömiä muutoksia ja investointeja pystytä tekemään. Hyvinvointialueiden talouden lisäksi Mäkisalo-Ropposta huolettaa myös hoitajien tilanne.

- Valitettavasti talousarvioesitys ei riittävästi huomioi hoitajien tilanteen vakavuutta. Vaikka eduskunnassa ei päätetä palkoista, monista muista tärkeistä asioista voimme kyllä päättää. Nyt tarvitaan muun muassa uudenlaista koulutusrakennetta urakehityksen mahdollistamiseksi hoitotyöntekijöille. Esimerkiksi hoitotyön erikoistumiskoulutuksen toteuttamista on selvitetty jo vuosikausia eikä vieläkään ole mitään päätöksiä tehty, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.

- Hoitotyön arvostuksen puutteet näkyvät osittain tässäkin budjetissa, vaikka sitä ei varmaankaan ole tarkoitettu sellaiseksi. Esimerkiksi siinä ei huomioida hoitotyön tutkimussäätiön (HOTUS) rahoitustarvetta, vaikka Hotuksen laatimia hoitotyönsuosituksia tarvitaan uusien vaikuttavien toimintatapojen käyttöönottoon sosiaali- ja terveystoimessa. Tämä tulee korjata eduskunnan käsittelyssä, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

SDP:n Niina Malm: Viisumien perumiseen pitää laittaa vauhtia21.9.2022 14:57:45 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Niina Malm toteaa, että osittainen liikekannallepano Venäjällä on riittävä syy laittaa viisumien perumiseen vauhtia. - Venäläisillä on noin 100 000 viisumia, joista pisimpien kesto on jopa viisi vuotta. Menee ikä, terveys ja Ukraina ennen kuin tämä tie on kuljettu ja itäraja hiljenisi luonnostaan. Tarvitaan muita keinoja. Malm huomauttaa, että esimerkiksi Etelä-Karjalassa tilanne on nyt kestämätön. - Imatralla autetaan Ukrainasta tulleita pakolaisia, jotka ovat saapuneet Suomeen pelkät vaatteet päällä. Kaupassa nämä pakolaiset joutuvat sitten kohtaamaan miehittäjiä, jotka ovat tulleet Suomeen hamstraamaan juustoa. Näin ei voi jatkua. Turismin ja shoppailureissujen on loputtava. Malmin mielestä on tärkeää, että EU saisi aikaan yhteisen linjan Venäjän viisumirajoitusten osalta. - Meillä, jos kenellä on Venäjä-tuntemusta. Siksi meillä on mahdollisuus viedä vahvaa viestiä kaikille Euroopan maille tässä turistiviisumikysymyksessä. Suomi on esittänyt EU:n ulkoministerikokoukse

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme