SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaispalvelulaki askeleen eteenpäin merkittävin parannuksin

Jaa
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi tänään (25.1.2023) mietintönsä hallituksen esityksestä vammaispalvelulain uudistuksesta perustuslakivaliokunnan tarkastettavaksi. Valiokunta teki hallituksen esitykseen vielä useita muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon ja asiantuntijalausuntojen perusteella. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiainyhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen on iloinen valiokunnan tekemistä muutoksista sekä toivoo uudistuksen etenevän perustuslakivaliokunnan hyväksynnällä pian eduskunnan täysistuntoon käsiteltäväksi.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Hienoa, että vihdoin tällä hallituskaudella vammaispalvelulain uudistus näyttäisi onnistuvan. Tätä on jo pidempään odotettu. Kunhan perustuslakivaliokunta vielä hyväksyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön, saamme uudistuksen suuren salin käsittelyyn.  On myös hienoa, että eduskunnassa vielä hallituksen esitystä pystyttiin vielä merkittävästi parantamaan. Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella muun muassa esityksestä poistettiin ikääntyneinä vammautuvia eriarvoistava ikääntymisrajaus ja pykäliä on tarkennettu subjektiivisten oikeuksien kohdalla, Mäkisalo-Ropponen iloitsee.

Perustuslakivaliokunnan vaatimien muutosten lisäksi valiokunta ministeriön vastineen perusteella myös päätti säätää päivätoiminnan matkojen ja lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuttomuudesta sekä nosti erityisen osallisuuden tuen vähimmäistuntimäärää 10 tunnista 20 tuntiin vuoden 2025 alusta. Lisäksi valiokunta päätti, että päivätoimintaan on oikeus myös työssäkäynnin, työtoiminnan tai työllistämistä edistävän toiminnan ohella. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää valiokunnan muutoksia hyvinä parannuksina alkuperäiseen esitykseen.

-On myös kiitoksen paikka. On syytä kiittää vammaisjärjestöjä, joiden yhteinen vaikuttamistyö varmisti, että uudistus saadaan vihdoin läpi ja vielä merkittävin parannuksin. Nyt järjestöjen ja meidän päättäjien yhteinen tehtävä on varmistaa, että uusi laki toteutuu ja lähtee elämään alueilla ja kunnissa, jotta kaikki vammaiset ihmiset saavat tarvitsemansa tuen ja palvelut, jotta heidän yhdenvertaiset oikeutensa toteutuvat koko maassamme, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme