SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaissopimuksen kansallinen toimintaohjelma vahvistaa yhdenvertaisuutta

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Tänään julkaistu YK:n Vammaissopimuksen kansallinen toimintaohjelma on iso askel eteenpäin vammaisten oikeuksien toteutumisessa Suomessa, sanoo kansanedustaja ja eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti YK:n vammaissopimuksen kansallisen toimintaohjelma, jolla toimeenpannaan YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimusta. Toimintaohjelma on järjestyksessä toinen, jolla toteutetaan Suomessa vuonna 2016 voimaan astunutta sopimusta ja sen periaatteita yhdenvertaisesta kohtelusta ja osallistumismahdollisuuksista kaikille. Ohjelma sisältää kaikkiaan 110 toimenpidettä ja se on läpileikkaavana kaikilla hallinnon aloilla.

- Kaikki ministeriöt on vastuutettu ja tällainen politiikkajohdonmukaisuus onkin ainoa tapa varmistaa asian toteutuminen. Samoin eri vammaisjärjestöjä on kuultu laajasti ohjelman valmistelussa, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.

Vammaiselle omannäköisen elämän toteutuminen voi edellyttää esimerkiksi oikeutta tulkkauspalveluun, henkilökohtaiseen avustajaan ja kuljetuspalveluun. Vammaispalveluissa ei ole kyse ylimääräisestä lisäpalvelusta tai harkinnanvaraisista etuuksista, vaan lailla turvatusta oikeudesta yhdenvertaiseen osallistumiseen yhteiskunnassa.

- Vaikka suunnitelmassa nyt korostuu ministeriöiden ja valtion hallinnon rooli, seuraavien kunnanvaltuustojen ja tulevien hyvinvointialueiden valtuustojen tulisi käydä ohjelman tavoitteet läpi ja arvioida niiden toteutumista omassa toiminnassaan, Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja

Eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Demarit panostavat lähijunaliikenteeseen7.3.2021 15:20:41 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kummeksuu kuvaa, jonka vihreät haluavat antaa lähijunaliikenteen kehittämisestä. Kymäläinen viittaa Turun Sanomien uutiseen (7.3.), jossa vihreiden varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr.) vaatii jo toistamiseen SDP:n ministereitä puuttumaan VR:n kaluston kierrätykseen. Kymäläisen mukaan vaikuttaa siltä, että vihreät yrittävät kuntavaalien alla hämärtää SDP:n ansioita raideliikenteen edistämisessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme