SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaisten työllisyyden edistäminen tarvitsee oman tiekarttansa

Jaa

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen vammaisten työllisyyden edistämisen tiekartan valmistelun aloittamisesta. Tiekartan tarkoituksena on luoda selkeä yhtenäinen tavoitetila ja toimenpiteet vammaisten työllisyyden edistämiseksi. Tiekarttaa on aikaisemmin esittänyt muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu eduskuntakertomuksessaan.

- Marinin hallitus on tehnyt paljon hyviä ja tarpeellisia toimenpiteitä vammaisten henkilöiden työllisyyden edistämiseksi, kuten työkykyohjelma ja Työkanava Oy:n perustaminen. Mitkään yksittäiset toimenpiteet tai lakiesityksen eivät kuitenkaan auta ratkaisemaan kaikkia vammaisten työllisyyden haasteista. Vammaisten työllisyyttä on liian pitkään pyritty ratkaisemaan yksittäisillä toimilla, vaikka asia vaatisi kokonaisvaltaisuutta. Esimerkiksi vammaispalvelulakiuudistuksessa vammaisten työllisyys ei nouse juuri mitenkään esille, vaikka vammaispalvelut ovat avainasemassa vammaisten työn teossa. Suomen ratifioimassa YK:n vammaisten sopimuksessa kiinnitetään huomiota myös vammaisten työllisyyden edistämiseen ja nyt näyttää ilmeiseltä, että asian edistämiseksi tarvitaan yksittäisten lainsäädäntömuutosten lisäksi selkeä tiekartta, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on vuoden 2022 eduskuntakertomuksessaan nostanut yhdeksi suositukseksi vammaisten työllisyyden tiekartan. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi vuonna 2020 yhdenvertaisuusvaltuutetun aloitteesta tehdyn selvityksen vammaisten henkilöiden työllistymisen rakenteellisista esteistä. Selvityksen mukaan ongelmia on muun muassa vammaispalveluissa, tuki- ja palvelujärjestelmissä ja esteettömyydessä. Selvityksen jatkotyö, tiekartta esteiden raivaamiseksi, on kuitenkin jäänyt kesken.

- Nyt tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä, jotta saadaan kokonaiskuva vammaisten työllisyyttä koskevaan sääntelyyn. Tällä hetkellä sääntely on pirstaleista ja hajallaan eri hallinnonaloilla. Lopputulema on sotkuinen ja hajanainen kokonaisuus, jota ei hallitse kukaan. Vammaisten työllisyyden tiekartta loisi selkeän yhtenäisen tavoitteen sekä selkeän suunnitelman sen saavuttamiseksi tiekartassa määriteltävin toimenpitein. Minkä takia esitänkin toimenpidealoitteellani tiekartan valmistelun aloittamista. Tiekartan valmisteluun ja toimeenpanoon on varattava riittävät resurssit ja siinä on varmistettava kattava poikkihallinnollinen yhteistyö, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Kutsu: SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokous Kuopiossa 17.-18.8.20225.8.2022 13:22:20 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään 17.–18.8.2022 Kuopiossa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/33C2A903D4FFF04F Kokouksen ohjelma: Keskiviikko 17.8. 8:00-10:00 Eduskuntaryhmän jäsenet vierailevat eri kohteissa Kuopiossa ja sen lähialueilla. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta. 12:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Kuopion torilla 12:45 Median ilmoittautuminen, lounas tarjolla. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 13:30 Kokous alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV Kokouksen avaus: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Kuopion kaupungin tervehdys: kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen Poliittinen tilannekatsaus: SDPn puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin 14:30 Kokouksen avoin osuus päättyy. Kokoustauko. Lindtmanin ja Marinin mediainfo Kamarimusiikkisalissa. Median on mahdolli

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitajapulan ratkaisemiseen löytyy myös kansallisia toimia3.8.2022 13:51:36 EEST | Tiedote

Koko kevään ja kesän julkisessa keskustelussa ollut hoitajapula on taas noussut uudestaan keskiöön erityisesti HUS:in sijaispulan takia. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tilanteesta erittäin huolissaan, mutta näkee myös monia toimia, joita tulisi tehdä valtakunnallisella tasolla tilanteen helpottamiseksi. Mäkisalo-Ropponen näkee keskeisenä myös hyvinvointialueilla tehtävän työn muun muassa johtamisen ja urakehitysmahdollisuuksien kehittämiseksi, mutta näkee valtakunnallisen ohjauksen ja tuen tarpeellisena.

SDP:n Paula Werning: Velallisten asemaan tiedossa lisää helpotusta positiivisen luottotietorekisterilain voimaantulon kautta1.8.2022 10:18:51 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että hallitus on panostanut tositoimin velallisten aseman helpottamiseen hallitusohjelman mukaisesti. Positiivinen luottotietorekisteriä koskeva laki astuu voimaan tänään 1.8. Rekisteri otetaan kuitenkin käyttöön vaiheittain, pääasiallisesti keväästä 2024 alkaen. Rekisteriä tulee ylläpitämään Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. - Olen tyytyväinen, että positiivinen luottotietorekisteri saatiin voimaan vielä tämän hallituskauden aikana. Rekisteri tulee olemaan tärkeä apu velallisten elämänhallintaan, koska sen avulla kansalaiset voivat olla ajan tasalla omasta taloudellisesta tilanteestaan. Se tulee myös tarjoamaan uuden keinon luottokelpoisuuden arviointiin. Tämä tulee jatkossa olemaan suuri apu ylivelkaantumisen estämiseksi, Werning toteaa. Rekisterin käyttöönotto on vuoden 2024 keväästä alkaen, johtuen lainsäädännön valmistelusta. - Jotta rekisteriä on mahdollista ylläpitää, tarvitaan tämä vajaan kahden vuoden siirtymäaika. Luotonant

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme