SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen:SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaisasiavastaava lisättävä lakiin

Jaa

Hallitus antoi torstaina 17.11. lakiesityksen potilas- ja sosiaaliasiavastaavista annetun lain uudistamiseksi. Esityksen tarkoituksena on muun muassa parantaa toiminnan laatua. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää esityksen uudistuksia hyvänä, mutta näkee tarpeellisena lisätä lakiin myös vammaisasiavastaavan tehtävä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Vammaiset ovat kokeneet, ettei potilasasiavastaavalla tai sosiaaliasiavastaavalla ole aina aikaa tai tietoa vammaisuuteen liittyvistä erityistekijöistä. Vammaiset kokevat usein, että heidän tarpeensa ja oikeutensa jäävät toteutumatta sosiaali- ja terveyspalveluissa ja siksi olisi hyvä, jos hyvinvointialueella olisi henkilö, jolla olisi osaamista erityisesti näihin kysymyksiin, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

- Vammaisasiavastaavan tehtävänä on edistää vammaisten ja liikkumis- ja toimimisesteisten henkilöiden edellytyksiä toimia muiden kanssa yhdenvertaisesti sekä edistää, seurata ja selvittää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden toteutumista. Vammaisasiavastaava toimii myös asiantuntijana vammaisten asioissa sekä järjestää koulutusta virkamiehille ja luottamushenkilöille. Vammaisasianvastaava siis edistää myös laajemmin tietoisuutta vammaisten henkilöiden oikeuksista ja erilaisista tarpeista ja näin edistää myös parempaa päätöksentekoa, joka ottaa vammaisten oikeudet paremmin huomioon, Mäkisalo-Ropponen selittää.

- Monissa kunnissa vammaisasiavastaava on jo olemassa ja vastaavia tehtäviä pohditaan perustettavaksi myös joillain hyvinvointialueilla. Nyt olisi tärkeää yhdenmukaisesti määritellä tehtävän toimenkuvasta, tehtävistä ja kelpoisuudesta laissa sekä laajentaa toiminta kaikille hyvinvointialueille. Eduskunnalla on vielä mahdollisuus muuttaa lakiesitystä tämän mukaisesti. Lisäksi kaikilla hyvinvointialueilla tulee jo vapaaehtoisesti perustaa vammaisasiavastaavan tehtävä, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun5.12.2022 12:56:33 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme