SDP EDUSKUNTA

SDP:n Malm ja Salonen Raumalla: Teollisuuden tilannetta ja tukitoimia on katsottava kokonaisuutena

Jaa

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitävät Suomen teollisuuden haasteiden ratkaisemiseksi välttämättömänä, että teollisuuden tilaa ja tukitoimia katsotaan yhtenä kokonaisuutena. Malm vieraili lauantaina Raumalla, jossa hän tutustui yhdessä Salosen kanssa muun muassa Rauman sataman tilanteeseen.

Näitä kahta kansanedustajaa yhdistää vahva teollisuuspolitiikan painotus eduskuntatyössä. Molemmat ovat kuulleet hämmästelyjä asiasta, etenkin sukupuolensa takia.

-Työtaustani on tukevasti teollisuudessa. Minut valittiin ensimmäiseksi naispääluottamusmieheksi terästehtaalla Imatralla. Toivon, että tulevaisuudessa yhä useampi nainen löytäisi kutsumuksensa esimerkiksi teknologiateollisuuden parista ja lähtisi murtamaan ennakkoluuloja eri aloilla. Suomessa on paljon osaamista ja tulevaisuuden potentiaalia ympäristöarvojen ja teollisuuden yhteensovittamisessa kestävällä tavalla. Siihen kehittämistyöhön tarvitaan mukaan myös naisia, sanoo Niina Malm.

- Joskus kansanedustajuuteni alussa minulta tultiin kysymään, että miksi nuori nainen puhuu istuntosalissa telakkateollisuuden puolesta. Vuosien saatossa asenne asiassa on toki muuttunut, mutta vieläkään ei ehkä ymmärretä, miten merkittävä vaikutus teollisuudella on joillekin alueille työpaikkoina, verotuloina ja hyvinvointina. Perheet ovat sukupolvesta toiseen eläneet kuin Metsäjätti -kirjassa, eikä se ole nostalgiaa vaan aivan normaalia arkea esimerkiksi Satakunnassa, sanoo Kristiina Salonen.

Kaipolan tapauksella vaikutuksia myös Raumalle

Imatralainen Malm ja raumalainen Salonen toteavat, että keskustelussa teollisuuden tilanteesta jää usein vähemmälle huomiolle teollisuuteen tukeutuvien alueiden välinen vahva yhteys Suomen kokoisessa maassa. Esimerkiksi Kaipolan paperitehtaan sulkeminen vaikuttaa myös Rauman sataman tavaraliikenteen määrään, jonka vaikutusten arvioidaan olevan satamaoperaattorille jopa satojatuhansia tonneja.

- Tehtaiden sulkemisella on vakavat seuraukset valtakunnallisesti. Yhden tehtaan sulkeminen voi pahimmillaan käynnistää syvien vaikeuksien aallon koko vientiketjulle, joka ulottuu monelle alueelle. Teollisuudesta elävälle kaupungille työpaikkojen menettäminen olisi alueellinen katastrofi, johon ei ole yksinkertaisesti varaa. Siksi teollisuuden tilaa ja tukitoimia on katsottava kokonaisuutena, Malm kertoo.

- Kaipolan paperitehtaan sulkeminen heijastelee ongelmia suoraan myös Raumalle. Suomalaisen teollisuuden tulevat vuodet ovatkin todella herkässä tilassa. Näen, että teollisuudella on Suomessa hyvät tulevaisuudennäkymät, mutta meidän on osattava osaltamme tukea välttämätöntä teollisuuden uudistumista, jota pysymme kisassa mukana. Valtion täytyykin nyt tarkastella koko maan teollisuusstrategiaa. Ja uudistumistyön tukitoimet on ulotettava teollisuudesta eläville alueilla. Mahdolliset Kaipolan sulkemisesta seuraavat toimenpiteet on ulotettava koskemaan myös esimerkiksi Raumaa, Salonen huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustajat Kiljunen ja Heinäluoma: Etelä-Karjalan malli tarjoaa uusia eväitä vakavan koulukiusaamisen ehkäisyyn koko Suomessa21.10.2020 10:44:29 EESTTiedote

Koulukiusaamisen vakavammat muodot ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua ja huolta. Kyseessä on hyvin vakava asia, jonka ennaltaehkäisemiseksi koulut tarvitsevat lisää työkaluja. Kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Anneli Kiljunen ehdottavat, että Etelä-Karjalan toimintamalli, jossa yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa on sujuvoitettu, otettaisiin laajemmin käyttöön muuallakin Suomessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Päätös ravintolatoiminnan rajoituksista mahdollistaa koronaepidemian torjunnan20.10.2020 16:50:54 EESTTiedote

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa ravintolatoiminnan rajoitusten väliaikaista jatkamista helmikuun loppuun saakka. Valiokunta huomioi yksimielisessä mietinnössään perustuslakivaliokunnan asettamat edellytykset lakipykälille, joilla säädetään ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikoja, paikkamääriä sekä yleistä hygieniaa ja terveysturvallisuutta.

SDP:n Paula Werning: Erityisäitiysrahan myöntämisperusteet ensihoidossa ontuu20.10.2020 15:10:20 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää tärkeänä, että eritysäitiysrahan myöntämisperusteesta saadaan yhtenäinen ja tasapuolinen. Tämänhetkisen määritelmän mukaan erityisäitiysrahaa voidaan myöntää, mikäli työntekijä joutuu olemaan poissa työstä ennen varsinaista äitiysrahakautta siinä tapauksessa, että hän joutuu työssään alttiiksi kemiallisille aineille, säteilylle tai tarttuvalle taudille tai muulle vastaavalle seikalle. - Mikäli näitä vaaratekijöitä ei voida välttää eikä työnantaja pysty järjestämään muita työtehtäviä raskauden ajaksi, erityisäitiysrahan turvin töistä poisjäänti on perusteltua. Näin varmistetaan se, että mikään ei vaaranna äidin tai sikiön terveyttä, Werning tarkentaa. Ensihoitotyössä useat näistä kriteereistä kuitenkin täyttyvät. Näiden kriteereiden lisäksi väkivallan uhka ensihoidossa on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Suomen Ensihoitoalan Liitto on selvittänyt, onko ensihoitajille myönnetty raskauden aikana erityisäitiysrahaa, ja mitkä ovat olleet myönt

Matias Mäkysestä SDP:n uusi lakivaliokuntavastaava: Seksuaalirikoksista luvassa kovemmat rangaistukset16.10.2020 14:13:52 EESTTiedote

Kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on aloittanut SDP:n valiokuntavastaavana eduskunnan lakivaliokunnassa, joka käsittelee oikeusjärjestelmään, tuomioistuimiin, ihmisoikeuksiin ja tietosuojaan liittyviä asioita. Aiemmin Mäkynen on toiminut saman aihepiirin asioista vastaavan SDP:n työryhmän puheenjohtajana usean vuoden ajan ja oikeusasioiden hallitusneuvottelijana keväällä 2019. Lähiaikojen tärkeimpänä lakihankkeena Mäkynen näkee seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen. Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta. Valmisteleva työryhmä julkaisi raporttinsa heinäkuussa ja siitä jätettiin lausunnot syyskuussa. Lausuntojen jälkeen alkaa varsinainen lainvalmistelu ja eduskuntaan esitys saapuu näillä näkymin ensi keväänä. - Lausuntokierroksen perusteella työryhmän tekemät esitykset kaipaavat selkeyttämistä. Useat tuomioistuimet, syyttäjät ja järjestöt näkevät riskinä, että lapsiin kohdistuvien

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme