SDP EDUSKUNTA

SDP:n Maria Guzenina: Kokoomus ja yksityiset terveysjätit yrittävät kaataa soten viime metreillä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Maria Guzeninan mukaan yksityiset terveysjätit lobbareineen hengittävät nyt kovaa kokoomuksen niskaan. Marinin hallituksen sote on loppusuoralla eikä markkinamallia ole tulossa.

- Kokoomus halusi viime vaalikaudella siirtää veronmaksajien rahat yksityisten terveysjättien taskuihin, mutta suunnitelma törmäsi lujaa perustuslakiin. Kokoomuksen suunnalta nyt kovaa kuuluva kritiikki ja välikysymyksen jättäminen on huonon häviäjän epätoivoinen yritys kaataa sekä sote että hallitus, Guzenina kommentoi. 

Guzenina muistuttaa, että Marinin hallituksen valmistelemassa sote-uudistuksessa ei ole ilmennyt perustuslaillisia ongelmia. Uudistukseen ei sisälly kokoomuksen viime kaudella soteen sisäänleipomaa kolmen miljardin euron kustannusleikkuria, joka olisi asiantuntijoiden mukaan vaarantanut ihmisten elintärkeiden palveluiden riittävyyden.

- Kokoomuksen ajama pakkoyhtiöittäminen olisi ollut ihmisten hyvinvointiin ja suomalaisten yhteisiin verovaroihin kohdistunut puhallus. Terveyserot olisivat kasvaneet ja apua tarvitsevat jääneet yksin ongelmiensa kanssa. Se vasta kalliiksi olisikin kansantaloudelle koitunut, Guzenina sanoo. 

Guzenina ihmettelee kokoomuksessa edelleen vallalla olevaa intoa leikata ihmisten palveluista. Kokoomus vaati vastikään hallitusta tekemään peräti miljardin euron leikkauksen ihmisten palveluihin.

- Miljardin leikkaus palveluihin osuisi kipeästi ihmisten arkeen. Äänestäjien kuluttajansuojan kannalta olisi tärkeää, että kokoomus kertoisi avoimesti haluaako se yhä jatkaa viime vaalikauden tiellä, jolloin leikkausten kohteena olivat vanhukset, lapset ja heikompiosaiset. Ei voi olla niin, että hallitusta syytetään investoinneista sote-palveluihin, mutta syyttäjät eivät itse julkista leikkauslistaa, johon kokoomuksen politiikka välttämättä johtaisi.

Guzeninan painottaa, että Marinin hallituksen sote-uudistuksessa on kyse ihmisten palveluiden parantamisesta.

- Soteen liittyvän asiakasmaksulain uudistus tulee voimaan jo tänä kesänä ja lähes miljoonan suomalaisen maksut laskevat. Vuoden 2022 alusta maksukattoon lasketaan myös suunterveydenhoito ja terapia. Vanhuspalveluihin tulee uusia panostuksia ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä rajoitetaan 35:een, Guzenina sanoo. 

- SDP:n ja Marinin hallituksen viimeistelyä vaille valmiina oleva sote on rakenettu ihmislähtöiseksi. Tämä on koko Suomelle välttämätön uudistus, jolla rakennetaan sosiaalisesti ja terveydellisesti kestävämpää tulevaisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Piirainen: ”On tätä yritettykin. Sote on kansanvallan voitto!”23.6.2021 14:37:24 EEST | Tiedote

– Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet. Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi, sanoo kainuulainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Tärkeä ja historiallisesti merkittävä sote-uudistus valmistuu SDP:n johdolla23.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään 23.6.2021 äänestänyt sote-uudistusta koskevasta lakiehdotuksesta. Eduskunnan suuri sali hyväksyi lakiehdotuksen hallituspuolueluiden enemmistöllä. Kyseessä on historiallinen uudistus, jonka myötä Suomessa kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 22:n leveämmät hartiat omaavien hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Sote-uudistus vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta. Tasa-arvoiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan riippumatta asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta. - Sote-uudistus on käynyt pitkän matkan saavuttaakseen tämän pisteen. Uudistusta on yritetty saada valmiiksi yli 10 vuotta eri hallituskokoonpanojen voimin. Olen iloinen ja erittäin huojentunut, että tämän prosessi on nyt maalissa ja Suomeen saadaan vihdoin sote-uudistus. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä uudistus, joka on verrattavissa aiempiin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme