SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Kokoomuksen puheet soten hylkäämisestä ja leikkauksista ovat vastuuttomia

Jaa

Kansanedustaja, SDP:n 3. varapuheenjohtaja Matias Mäkynen pitää Kokoomuksen vaatimuksia sote-uudistuksen hylkäämisestä ja kovasta talouskurista keskellä koronaa vastuuttomina. Mäkysen mukaan nyt ei ole aika leikata vaan investoida suomalaisten hyvinvointiin ja koulutukseen sekä kasvualoihin.

- Marinin hallituksen soten takana seisoo iso joukko sote-alan johtajia ja asiantuntijoita. Se turvaa laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut kaikille suomalaisille sekä laskee kustannuksia pitkällä aikavälillä perustason palveluverkkoa vahvistamalla. Kokoomus epäonnistui toteuttamaan nämä pitkään odotetut uudistukset ollessaan edellisessä hallituksessa, Mäkynen vastaa.

Mäkynen muistuttaa, että eilen julkaistun SOSTE:n kyselyn mukaan hallituksen valmistelema sote on saanut maan sosiaali- ja terveysjohtajilta myönteisemmän arvion kuin mikään aiemmista esityksistä vuosina 2016–2019. Yli puolet vastaajista piti uudistusta erittäin hyvänä tai hyvänä.

Kokoomus vaatii esityksessään myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja julkisen talouden sopeuttamista.

- Korona on kurittanut eri alojen ihmisiä nyt todella kovaa. Kokoomuksen esitys ansiosidonnaisen leikkaamisesta iskisi nimenomaan kaikkein hankalimmassa asemassa olevien työttömyysturvaan. Mielestäni tämä ei ole oikein, Mäkynen kommentoi.

Mäkynen muistuttaa, että SDP on kasvun ja kestävien investointien asialla.

- Ekonomistit ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, että valtiovetoinen elvytys on ainut ratkaisu koronan aiheuttamassa taloustilanteessa. Kriisin jälkihoidossa ja elvytyksessä onnistuminen on välttämätöntä myös julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden kannalta. Nyt on aika investoida sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään kasvuun sekä suomalaisten hyvinvointiin ja osaamiseen, Mäkynen linjaa.

- SDP ajaa yrittäjämyönteistä kasvupolitiikkaa, jossa valtio ja elinkeinoelämä etsivät yhdessä ratkaisuja Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseksi sekä elinkeinorakenteen uudistamiseksi. Ja tuo Kokoomuksen tavoite 10 000:sta uudesta työnantajayrityksestä on muuten aivan sama kuin meillä, Mäkynen lisää.

Kokoomuksen talouspolitiikan arvovalinnat eivät täysin vakuuta SDP:ta.

- Kokoomus puhuu esityksessään vaurastumistavoitteesta. Herää kysymys, kenen vaurastumista tässä ajettaisiin, jos palveluista leikattaisiin ja samaan aikaan jaettaisiin merkittäviä verokevennyksiä, jotka hyödyttäisivät lähinnä hyvätuloisia, Mäkynen ihmettelee.

Mäkynen löytää kuitenkin myös yhteisiä tavoitteita Kokoomuksen kanssa.

- Olemme täysin samoilla linjoilla kokoomuslaisten kanssa siitä, että TKI-toimintaan ja korkeakouluihin pitää lisätä panostuksia ja että toimiva talous edellyttää yrittäjämyönteistä politiikkaa. Nämä ovat tärkeitä prioriteetteja myös Marinin hallitukselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme