SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Kuinka lähelle pohjaa kokoomus on valmis arvoissaan joustamaan?

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen toivoo hallitusneuvottelijoilta malttia siinä, miten suomalaisen yhteiskunnan perusperiaatteista joustetaan perussuomalaisten symbolisten voittojen hyväksi.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Kokoomus valitsi perussuomalaiset ohi SDP:n hallitusneuvotteluihin jo varhain alkuvuodesta, koska tiesi perussuomalaisten joustavan talouden ja työelämän kysymyksissä SDP:tä enemmän. Perussuomalaiset ei tietenkään hyväksy kokoomuksen talousohjelmaa ilmaiseksi, vaan se vaatii edes näennäisiä muutoksia sille symbolisiin asioihin.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina oikeusministeriön vahvistaman tiedon, että hallitusneuvotteluihin on pyydetty selvitystä siitä, voitaisiinko rikoslain pykäliä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muuttaa löysemmiksi. Taustalla on perussuomalaisten saamat tuomiot pykälän perusteella. Oikeusministeriön vastauksessa todetaan, ettei liikkumavaraa ole, vaan pikemmin Suomen allekirjoittamat kansainväliset sitoumukset edellyttäisivät lain tiukentamista.

- Selvityksen pyytäminen puhuu karua kieltä kokoomuksen arvojen painumisesta pohjalle, kun Petteri Orpo hakee ”pragmaattisia” ratkaisuja muodostaakseen oikeistokonservatiivisen hallituksen. Aikana, jolloin Suomen tulisi onnistua houkuttelemaan väkeä töihin ulkomailta, kokoomus on valmis harkitsemaan rasistisen ja kansanryhmää vastaan kiihottavan puheen nykyistä laajemmassa mitassa. Ihmisryhmiä uhkaava, solvaava tai panetteleva kieli ei ole tarpeellista missään tilanteessa, vaan sillä heikennetään Suomen jo valmiiksi tulehtunutta keskusteluilmapiiriä. Asiallinen kritiikki ja asiakeskustelu esimerkiksi uskonnollisista ja kulttuurisista tavoista on mahdollista ilman, että pykälä tuottaa ongelmia. Se nähtiin mm. tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisoinnista keskusteltaessa viime kaudella eduskunnassa, Mäkynen sanoo.

Mäkynen on huolissaan Suomen kansainvälisestä asemasta aikana, jona Euroopassa soditaan ja kansainvälisiä osaajia olisi saatava Suomeen enemmän. Julkisuudessa on ollut tietoja myös kehitysavun leikkauksista ja humanitaarisen maahanmuuton kiristyksistä.

- Syrjintälakien löysääminen ja Suomen kansainvälisestä vastuusta väistäminen antaa väärän viestin aikana, jona kansainväliseltä yhteisöltä vaadittaisiin kriiseissä yhtenäisyyttä. Nato-jäsenyys parantaa Suomen sotilaallista turvallisuutta, mutta yhtä tärkeää on ehkäistä kriisien syntymistä, kantaa oma vastuumme hätää kärsivien auttamisesta sekä huolehtia kansainvälisen sopimusjärjestelmän uskottavuudesta omalta osaltamme. Kokoomuksen ja persujen sulkeutuva ja sisäänpäin kääntyvä Suomi uhkaa heikentää oma-aloitteisesti kansainvälistä asemaansa. Toivon Säätytalon neuvottelijoille malttia ja pitkäkatseisuutta, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari: Kokonaisturvallisuus tulee rakentaa yhdessä tärkeimpien kumppaneiden kanssa1.5.2023 14:35:19 EEST | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari puhui vappuna Haminassa ja Kotkassa. Puheessaan Skinnari muistutti Rinteen/Marinin hallitusten tekemistä hyvistä uudistuksista, joita ei leikkauksilla tule vesittää. Päättyneellä kaudella on tehty esimerkiksi kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa yhdessä yritysten kanssa. Tätä pitää kehittää edelleen yhdessä ja turvata siten näkyvissä olevat investoinnit. Puheessaan Skinnari nosti esiin viisi viestiä tulevalle hallitukselle. 1. Uuden hallituksen tulee luoda suunta NATO - maa Suomelle läheisessä yhteistyössä tärkeimpien kumppaneiden, erityisesti Ruotsin kanssa. Kokonaisturvallisuus tulee rakentaa puolustuksen lisäksi laajasti yhdessä kaikkien sektoreiden kanssa. Uuden hallituksen tulee viestiä tämä tahtotila selkeästi. 2. Suomi tarvitsee vahvaa Euroopan unionia, laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja kansainvälistä sopimusjärjestelmää yhteisten, globaalien haasteiden voittamiseksi ja demokratian turvaamiseksi. Euroopan Unionin kanssa tulee luoda uusi po

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme