SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Opintotuen lainapainotteisuuden vähentämiseen tarvitaan keinoja!

Jaa

SDP on huolissaan opiskelijoiden toimeentulon riittämättömyydestä. Korkeakouluopiskelijat ovat ainoa ryhmä, jotka joutuvat ottamaan oman toimeentulonsa turvaamiseksi lainaa. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen toteaa, että ensi vaalikaudella opintorahaa on parannettava, jotta opintotuen lainapainotteisuutta voidaan vähentää.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP on huolissaan opiskelijoiden toimeentulon riittämättömyydestä. Korkeakouluopiskelijat ovat ainoa ryhmä, jotka joutuvat ottamaan oman toimeentulonsa turvaamiseksi lainaa. Viimeisen viiden vuoden aikana opintolaina on kaksinkertaistunut. Taustalla nähdään Sipilän hallituksen tekemä opintotukileikkaus, jonka vuoksi liian monen opiskelijan toimeentulo on heikentynyt, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoo.

- Seuraavalla vaalikaudella opintotukeen tuleekin tehdä uudistuksia ja SDP haluaa olla mukana parantamassa opiskelijoiden toimeentuloa. Ensinnäkin opintotuki tulee huomioida osana sosiaaliturvauudistusta ja uudistaa kokonaisuudessaan tai otettava osaksi muuta sosiaaliturvaa. Opintotukea on kehitettävä niin, että se joustavasti tukee opinnoissa edistymistä ja huomioi erilaiset elämäntilanteet. Opintotuki olisikin syytä siirtää opetus- ja kulttuuriministeriöstä sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa muutakin sosiaaliturvaa käsitellään. Opiskelijan ensisijainen työ on opiskella, ja jotta opiskelurauha säilyy tuen täytyy vastata tarpeeseen, Mäkynen sanoo.

Tämän lisäksi opintotukeen tarvitaan korotuksia, jotta opintotuen lainapainotteisuutta voidaan vähentää. Toimeentuloa ei ole kestävää rakentaa niin vahvasti lainan varaan, myös muita tapoja toimeentulon turvaamiseen täytyy olla. Tällä hallituskaudella opiskelijoiden tulorajoja nostettiin, joka oli yksi keino parantaa opiskelijoiden toimeentuloa. Ensi vaalikaudella tuleekin keskittyä parantamaan myös opintorahaa itsessään.

- Opiskelijoiden heikosta toimeentulosta ei hyödy mikään taho. Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii psyykkisestä kuormituksesta, jonka yleinen syy on toimeentulon riittämättömyydessä. Hyvinvointiyhteiskunnassa on tärkeää, että kaikki pidetään mukana. Pidetään siis huolta siitä, että myös opiskelijoiden toimeentulo turvataan, jotta jokaisella on aito mahdollisuus opiskella, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta vierailee Pöytyän kunnassa tiistaina 31.1.202330.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

OHJELMA Tiistai 31.1.2023 Klo 9.00 Yläneen varhaiskasvatusyksikkö (Nissiläntie 3, Yläne), tutustuminen tiloihin ja toimintaan Ma. varhaiskasvatusyksikön johtaja Miia Lehtonen esittelee tiloja ja yksikön toimintaa. Klo 10.15 Siirtyminen Yläneeltä Kyröön Klo 11.00 Lounas, Elisenvaaran oppimiskeskus, ruokala (Kyröntie 16, Kyrö) Klo 11.30 Tutustuminen Elisenvaaran yhtenäiskoulun ja Elisenvaaran lukion tiloihin ja toimintaan sekä keskustelu / Kirjaston lukusali Elisenvaaran yhtenäiskoulun vs. rehtori Terhi Westerlund ja Elisenvaaran lukion rehtori Ari Höyssä esittelevät Elisenvaaran oppimiskeskukseen sijoittuvien oppilaitosten tiloja ja toimintaa. Klo 13.00 Harrastamisen Suomen mallin mukaista harrastustoimintaa kunnassa koordinoiva liikunnanohjaaja Markus Salo esittelee hankkeen puitteissa järjestettyä, koulupäivien yhteyteen sijoittuvaa harrastustoimintaa. Osallistumisesta lounaalle sekä mahdollisista erityisruokavalioista pyydetään ilmoittamaan toimistosihteeri Riitta Lehtopohjalle perja

SDP:n Paula Werning: Uusia toimia kotitalouksien velkaantumisen torjumiseksi27.1.2023 14:13:15 EET | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää merkittävänä parannuksena taloyhtiölainojen takaisinmaksuajan lyhentämistä 30 vuoteen samoin kuten asuntoluottojen enimmäismaksuaikaakin. Eduskunta päätti tänään täysistunnossa asiasta. Laki astuu voimaan 1.7.2023. Kotitalouksien velkaantuneisuus on viime vuosien aikana noussut ennen näkemättömän korkeaksi. Uudet säännökset ehkäisevät jatkossa kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja kotitalouksien ylivelkaantumista. Sääntely tulee myös kattamaan muiden luotonantajien kuin luottolaitosten myöntämät asuntoluotot. - Tämä Marinin hallitusohjelman mukainen kirjaus tulee hillitsemään liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille. Lisäksi ne tulevat edistämään asiakassuojaa sekä parantamaan muun kuluttajaluotonannon myöntämiskäytäntöjä, Werning linjaa. Uudiskohteen ostajalle on jatkossa turvattava selkeä tiedonsaanti asuntoyhteisölainasta eli taloyhtiölainasta. - Asunnon kokonaishinta on aina ilmoitettava ymmärrettävästi ja verta

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme