SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Oppositiolla on käytössä vain mustat talouslasit

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Oppositio ehti tuoreeltaan repiä pelihousunsa valtiovarainministeriön tuoreesta raportista koskien Suomen talouden ongelmia.

- Toki keskustelua kasvuraportin esiin nostamista tuottavuus- ja työllisyyskehityksestä on syytä käydä, mutta ensireaktiot näkivät raportin suotta vain mustien lasien läpi, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen sanoo.

- Raportti painottaa vahvasti tutkimuksen ja koulutuksen vahvistamista sekä hyvää ja vakaata investointiympäristöä, mutta nehän ovatkin meillä hyvässä iskussa ja hallituksen toimenpiteiden kohteena.

- Muun muassa oppisopimusjärjestelmän uudistaminen ja oppivelvollisuuden laajentaminen parantavat lisäksi pitkällä aikajänteellä työllisyyttä, minkä ekonomistitkin laidasta laitaan tunnustavat.

- Raportin mukaan pienten lasten äitien työllisyyttä voidaan parantaa perhevapaauudistuksella ja päivähoitomaksujen alentamisella kuten hallitus on tehnytkin. Niinikään raportti suosittaa ikääntyvien työllisyyden parantamista, ja hallitus onkin jo päättänyt asteittain purkaa työttömyysputkea, mutta työllisyyttä tukevasti suojasäännökset säilyttäen, Mäkynen huomauttaa.

Mäkynen näkee raportin käsittelevän kasvua ja tuottavuutta yllätyksettömän kapeasti. Esimerkiksi hiljattain Britanniassa julkaistu ja laajaa kansainvälistä huomiota herättänyt Dasguptan raportti nosti esiin talouden ja luonnon monimuotoisuuden yhteyden, mikä ei valtiovarainministeriön ajattelussa näy.

- VM:n raportissa kaipaillaan ylätasolla investointeja ja tuottavuutta, mutta konkretiaa on vähän. Ilmasto- ja ympäristökriisi asettaa taloudelle reunaehdot, mutta avaa myös mahdollisuuksia, joita ei käsitellä valtiovarainministeriön raportissa lainkaan. Julkisen sektorin täytyy olla muutosta vauhdittava ja suuntaa osoittava voima. Kyse on myös suomalaisyritysten tärkeimmistä tulevaisuuden kysymyksistä. Vastauksia kannattaisi hakea koulutuksesta, oikein suunnatuista vero- ja muista kannusteista esimerkiksi fossiilittomaan vetytalouteen, ei kilpailuun halpatyömaiden kanssa, Mäkynen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme