SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: SDP ei tule korottamaan pieni- ja keskituloisten verotusta

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen ampuu alas Petteri Orpon (kok.) väitteet SDP:n verosuunnitelmista.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- SDP ei halua korottaa pieni- ja keskituloisten veroastetta. Piste. Myös kokoomus tietää tämän. Petteri Orpon hyökkäykset SDP:n veropolitiikkaa kohtaa osoittavat puolueen vaalipaniikin, Matias Mäkynen sanoo. 

- Puhuessamme Tanskan veromallista haluamme ainoastaan kiinnittää huomiota siihen, että julkisen talouden kestävyysvajetta voidaan paikata Suomessa muiden Pohjoismaisen tavoin myös verotuksen keinoin – ilman pelkoa siitä, että talouskasvu hidastuu. Sekä Tanskassa että Ruotsissa kokonaisveroaste on Suomea korkeampi ja maiden taloudet ovat silti vahvoja. Kokoomuksen kaavailema miljardin veroale ja leikkaukset ihmisten palveluihin, eläkkeisiin ja muuhun sosiaaliturvaan sen sijaan olisivat resepti sekä huonoon talouspolitiikkaan että hyvinvointivaltion heikentämiseen, Mäkynen sanoo. 

Suurituloisten verotusta voidaan kiristää, pieni- ja keskituloisten ei. 

- SDP ei halua kopioida Tanskan veropolitiikkaa sellaisenaan. Asumisen ja ruuan verotusta ei pidä kiristää. Palkansaajille ja yrittäjille pitää jäädä rahaa käteen. Verotusta pitää sen sijaan kokonaisuutena uudistaa nykyistä progressiivisemmaksi. Suurituloiset ja yhteiskunnan varakkaimmat voisivat hyvin maksaa nykyistä isompia veroja erityisesti tilanteissa, joissa heidän verotuksensa jää tällä hetkellä alemmaksi kuin muiden saman verran tuloja saavien esimerkiksi pääoma- ja ansiotuloverotuksen erojen vuoksi, Mäkynen täsmentää. 

- Tilastojen mukaan kaikkein suurituloisimpien veroaste on alhaisempi kuin keskituloisilla palkansaajilla, sillä suhteellisen kevyesti verotetut pääomatulot keskittyvät suurituloisille. Verotuksen uudistamiseen kuuluu myös veropohjan tiivistäminen eli kovan luokan verokikkailusta on päästävä eroon, Mäkynen lisää. 

Julkisen talouden tasapainoa ei tulla Mäkysen mukaan saavuttamaan yksin leikkauksilla ja veronkorotuksilla. Kokoomuksen yksipuolinen keskittyminen leikkauksiin onkin osoittautunut epäonnistuneeksi politiikaksi Suomen lähihistoriassa.

- SDP haluaa uudistaa talouspolitiikkaa pitkäjänteisemmäksi. Se tarkoittaa, että tasapaino saavutetaan pääasiassa ennusteita vahvemman kasvun ja työllisyyden avulla. Tulevaisuusinvestoinneilla koulutukseen, tutkimukseen ja ihmisten hyvinvointiin saadaan kestävästi myös valtiontalous tasapainoon, Mäkynen päättää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme