SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Talouskasvu on tehokkainta työllisyyspolitiikkaa

Jaa

Sdp:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan hallituksen ensi viikon kehysriihessä on huolehdittava Suomen pääsemisestä talouskasvuun, sillä opposition vaatimat leikkaukset keskellä kriisiä hidastaisivat Suomen palautumista pandemiasta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sdp:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan hallituksen ensi viikon kehysriihessä on huolehdittava Suomen pääsemisestä talouskasvuun, sillä opposition vaatimat leikkaukset keskellä kriisiä hidastaisivat Suomen palautumista pandemiasta.

-          Leikkaukset tässä vaiheessa kriisiä olisivat aiempien virheiden toistamista. Vasta akuutin kriisin jälkeen on aloitettava jälleenrakennus, jossa viruksen takia lykätyt kiireettömät hoidot hoidetaan ja rajoituksista aiheutuneet vauriot korjataan, Mäkynen sanoo.

Mäkynen muistuttaa, että kehysriihessä päätetään ensisijaisesti ensi vuoden budjetin raameista, mutta samalla pöydällä on tämän vuoden talous.

-          On huolehdittava edelleen riittävästä kompensaatiosta yrityksille ja työntekijöille, jotka ovat kärsineet rajoitustoimista sekä huolehdittava nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.

Mäkysen mukaan työttömyyttä torjutaan nyt parhaiten hyvällä kriisinhoidolla, jolla on vaikutusta myös pitkän aikavälin työllisyyteen: kun ihmiset eivät joudu pitkäaikaistyöttömiksi, heidän työkykynsä ei heikkene eikä osaaminen vanhene.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomistin Patrizio Lainàn tuoreen laskelman mukaan Marinin hallituksen tukitoimien ansiosta bruttokansantuote jää pysyvästi noin kaksi prosenttia korkeammalle tasolle. Tämä tarkoittaa 22 000–30 000 työllistä enemmän.

Lainàn mukaan kansantuote olisi romahtanut viime vuonna kolmen prosentin sijasta kuusi prosenttia ilman hallituksen yhdeksän miljardin euron päätösperäisiä toimia.

- Kriisissä työnsä menettäneet ihmiset haluavat töihin. Heitä ei auteta heikentämällä toimeentuloa, vaan lisäämällä kysyntää julkisilla investoinneilla tulevaisuuden suurille vientialoille ja hoivaan, Mäkynen sanoo.

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen asettavat taloudelle reunaehdot, mutta avaavat myös suomalaisille mahdollisuuksia lisätä työpaikkoja. Ympäristöteknologian kysyntä kasvaa maailmalla hurjaa vauhtia, joten investoimalla osaamiseen ja innovaatioiden kaupallistamiseen luodaan työpaikkoja pitkälle tulevaisuuteen.

- Yritysten määrää on kasvatettava Suomessa 10 000:lla, ja bruttokansantuotteen kasvu on saatava tulevina vuosina kahden prosentin uralle. Näin talous on nopeasti tasapainossa ilman leikkauksia ja veronkorotuksia, Mäkynen arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 18.5.202118.5.2021 14:32:02 EEST | Tiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 18.5.2021 Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisa puhemies, Välikysymys koskee Pääministeri Marinin hallituksen onnistumista talouspolitiikassa. Onkin heti alkuun todettava, että viimeisen vuoden aikana eri maiden onnistuminen koronan hallinnassa, on määrittänyt myös niiden onnistumista taloudessa. Molemmissa – niin taudin hoidossa kuin taloudessa - Suomi kuuluu Euroopan parhaimmistoon. Yllätyksekseni huomaan, että välikysymyksen kirjoittajia tämä tieto ei ole tavoittanut. Ärade talman, Nu är det viktigt att vi stöder tillväxten tillräckligt länge, att vi gör satsningar på välfärden och undviker förtida nedskärningar. Suomella ei ole varaa menettää kasvun vuosia, kuten finanssikriisin jälkeen. Siksi tällä kertaa – muiden meille tärkeiden maiden, kuten Saksan, Yhdysvaltojen ja Ruotsi tapaan - kasvua tuetaan riittävän pitkään, hyvinvointiin panostetaan ja vältetään enn

SDP:n Kymäläinen: Polttoaineveroa ei koroteta18.5.2021 11:06:58 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) haluaa painottaa, että Sanna Marinin (sd.) hallitus etenee liikenteen päästöjen vähentämisessä oikeudenmukaisesti. Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on tänään julkaissut loppuraporttinsa liikenteen verotuksen uudistamistarpeista. Työryhmä on tarkastellut liikenteen verotusta kokonaisuutena päästövähennysten sekä veropohjan turvaamisen kannalta. - On syytä huomata, että tänään julkaistu raportti on työryhmän ehdotus, ei hallituksen esitys. Hallitus ei ole korottamassa polttoaineveroa. Tavoitteenamme ei ole rajoittaa autoilua vaan päästöjä. Lähtökohtana on se, että ihmisille ja yrityksille luodaan kannusteita ohjata liikkumistaan kestävämpään suuntaan. Tähän ei päästä yhden keinon avulla, vaan tarvitsemme monipuolista keinovalikoimaa. Ennusteen mukaan jopa kolme neljäsosaa liikenteen päästövähennystavoitteesta saavutetaan jo nyt käytössä olevilla toimilla, joten enää tarvitaan viimeinen ponnistu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme