SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Työuupumukseen sairastuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mielestä työssään uupuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan uupumuksen perusteella. Tällä hetkellä monella työuupumukseen sairastuneella ei ole varaa pitää tarvitsemaansa sairauslomaa, sillä työuupumusta ei ole määritelty tautiluokitusjärjestelmässä sairaudeksi, joka oikeuttaisi sairauspäivärahaan.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

 - Tein aiheesta kirjallisen kysymyksen jo pari vuotta sitten. On kestämätöntä, että vaikka työuupumus on yhä yleisempi ongelma yhteiskunnassa, ei työssään uupuneilla ole vieläkään oikeutta sairauspäivärahaan, joka mahdollistaisi tarpeellisen levon ja toipumisen aloittamisen, sanoo Mäkynen.

Mäkysen mukaan tällä hetkellä ratkaisu työssään uupuneiden toimeentulon turvaamiseksi on, että sairauspoissaolon perusteeksi kirjataan jokin muu sairauspäivärahaan oikeuttava psyykkinen diagnoosi, kuten masennus.

 - Tämä on usein välttämätön hätäratkaisu siinä tilanteessa, kun tarpeellista sairauslomaa ei ole muuten mahdollista saada. Siihen liittyy kuitenkin työntekijän kannalta useita ongelmia. Masennusdiagnoosi voi estää saamasta myöhemmin esimerkiksi henkivakuutusta tai sairauskuluvakuutusta tai vaikeuttaa adoptioprosessia. Lisäksi moni pelkää masennusdiagnoosin johtavan leimatuksi tulemiseen, eikä siksi uskalla jäädä sairauslomalle vaan sinnittelee töissä liian pitkään, mikä pahentaa tilannetta. Niin kauan, kun työuupumus käsitellään masennuksena, se voidaan nähdä työntekijän omana ongelmana, josta ei tarvitse työpaikalla puhua.

Työuupumusdiagnoosin korvaaminen muilla diagnooseilla on ongelmallista myös yhteiskunnan tasolla, jatkaa Mäkynen. Kun työuupumus kätkeytyy muiden diagnoosien taakse, ei sitä voida tarkasti tilastoida eikä tilanteen kehittymistä voida seurata kunnolla.

 - Emme esimerkiksi tiedä, kuinka paljon vähemmän masennusdiagnooseja kirjattaisiin, mikäli työuupumus hyväksyttäisiin perussairaudeksi. Pahimmillaan tämä johtaa vääristyneeseen kuvaan ihmisten hyvinvoinnin haasteista ja myös vääränlaisten ratkaisujen etsimiseen.Ruotsissa ongelma on ratkaistu määrittelemällä uupumukselle oma sairauspäivärahaan oikeuttava diagnoosikoodi. Vastaava muutos tarvitaan mahdollisimman pian myös Suomessa.

Sairauspäivärahaoikeuden lisäksi on varmistettava myös työuupumukseen sairastuneiden riittävä hoito ja kuntoutus sekä puututtava paremmin työuupumuksen syihin, Mäkynen muistuttaa. Hänen mielestään on selvää, että nykyinen järjestelmä ei onnistu riittävän hyvin työuupumuksen ennaltaehkäisyssä.

 - Mikään määrä terapeutteja tai kuntoutusta ei riitä, jos emme samalla pysty muokkaamaan työelämää sellaiseksi, että se ei uuvuta ihmisiä loppuun. On surullista, että kokoomus ja perussuomalaiset iskevät neliraajajarrutuksen päälle heti, kun konkreettiset keinot työntekijöiden jaksamisen parantamiseksi tulevat puheeksi. Työuupumus on todellinen ongelma, jota yksikään puolue ei pääse pakoon. Pelkkä ei-sana ei nyt riitä. Tarvitsemme rakentavia ehdotuksia, Mäkynen painottaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n Nasima Razmyar: Hallitus on pettänyt koulutuslupauksensa totaalisesti16.4.2024 18:06:28 EEST | Tiedote

Hallitus on päättänyt kehysriihessään palauttaa opiskelijat yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin. Kyseessä on merkittävä muutos opiskelijoiden tuloihin, jonka lisäksi alla on jo aiemmin hallituksen tekemät merkittävät leikkaukset opiskelijoiden toimeentulosta. SYL laskee, että jos asumisen tukea verrataan asumistuen tasoon ennen hallituksen jo toteuttamia leikkauksia, leikkauksen suuruus nousee yli 200 euroon kuukaudessa. - Eduskuntavaalien aikaan pääministeri Orpo sanoi koulutuksen olevan erityissuojelussa. Juuri päättynyt kehysriihi viimeistään todistaa, että koulutuksen erityissuojelus oli Orpon hallitukselle ja sivistyspuolue Kokoomukselle lähinnä vitsi ja tapa kalastella ääniä, sanoo Razmyar. Lisäksi hallitus leikkaa 100 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta ja 12 miljoonaa euroa toisen asteen oppilaiden oppimateriaalien korvauksista. - Hallituksen leikkaus ammatillisesta koulutuksesta osuu erityisesti niihin, joiden oman alan työt tulevat työuran aikana lo

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Hallituksella on kaksi päivää aikaa näyttää, kuinka taakkaa jaetaan tasaisemmin15.4.2024 15:50:33 EEST | Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen kertoi tänään Yle Aamussa, että päätökset tulevat näkymään ihmisten arjessa ja että ”näihin talkoisiin osallistuvat kaikki”. Historialliseen kehysriiheen mennään myös hyvin pienten julkisten tietojen varassa. – Hallituksella on nyt kaksi päivää aikaa näyttää mitä kaikkien vastuunkanto käytännössä tarkoittaa. Aiemmin hallitus on hakenut kaikki menopuolen säästöt yhteiskunnan heikompiosaisimmilta. Kun hallitus ei halua neuvottelurauhan nimissä antaa julkisuuteen etukäteen tietoja kehysriiheen lähetetyistä ehdotuksista tai ministeriöiden lausunnoista, sitä suuremmalla syyllä ne tulisi antaa julkisesti luettavaksi kehysriihen jälkeen. Toivottavasti asiakirjajulkisuus toteutuu näin tärkeässä asiassa, vaatii SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye