SDP EDUSKUNTA

Sdp:n Matias Mäkynen: Välikysyjillä on jäänyt vanha vinyyli jumiin

Jaa

Kokoomuksen, Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymys talous- ja työllisyyspolitiikasta ja viime viikon kehysriihestä veivaa vanhaa vinyyliä ilman todellisuuspohjaa, katsoo Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Vuosi sitten kaikki puolueet ymmärsivät, että ainutlaatuinen kriisi vaatii poikkeustoimia. Valtion talouden menokehyksestä poikkeamalla pelastettiin kansalaisten terveys ja Suomen talous. Viime vuoden onnistuminen auttaa myös tulevina vuosina. Moni yritys välttyi konkurssilta ja palkansaaja työttömyydeltä. Nyt kun hallitus esittää hallitusti jaksotettua paluuta menokehykseen, on oppositio kaivanut rankimman aseensa eli välikysymyksen esiin, Mäkynen ihmettelee.

Mäkysen mukaan asteittainen paluu on välttämätöntä, jotta epidemian aiheuttamia vahinkoja hyvinvoinnille ja taloudelle saadaan korjattua. Hänestä on vahvaa ylidramatisointia ja epäuskottavaa väittää asteittaisen paluun vaarantavan maan vastuullisen taloudenhoidon ja Suomen luottoluokituksen.

– Luottoluokittajat ja kansainväliset instituutiot ovat eniten huolestuneita Suomen rakenteellisista uudistuksista. Siksikin sote-uudistus ja sosiaaliturvauudistus on saatava vauhdilla eteenpäin. Dramatiikka opposition ulostuloissa johtuu kuntavaaleista, ei talouden tilasta, Mäkynen arvioi.

Kehyksen nostosta huolimatta vuonna sopeutetaan 2023 menoja 370 miljoonalla eurolla. Sen vuoksi valtion menot ovat vuonna 2024 alemmat kuin valtiovarainministeriön esityksessä eli kehysriihen ratkaisut eivät jätä menoperintöä tuleville hallituksille.

– Ilman kehystason nostoa suomalaisille elintärkeitä hyvinvointipalveluita olisi jouduttu leikkaamaan keskellä kriisiä. Tätä arvostellessaan opposition on myös esitettävä, mistä suuremmat leikkaukset tehdään vahingoittamatta kasvua ja hyvinvointia, Mäkynen sanoo.

Välikysyjien valitusvirteen kuuluu myös se, että hallitus velkaantuu holtittomasti, vaikka riihessä velka-asteen taittamista aikaistettiin.

– Puoliväliriihessä hallitus päätti toimista, joilla työllisyyttä parannetaan yli 40 000 työpaikalla jo aiemmin päätettyjen 30 000 lisäksi – ministeriöiden vahvistamilla luvuilla. Työllisyystoimia hallitus on jo tähän mennessä tehnyt enemmän kuin edellinen Sipilän porvarihallitus koko vaalikautensa aikana – ihan Helsingin Sanomien toteamien valtiovarainministeriön laskelmien mukaan, Mäkynen huomauttaa.

Hänen mukaansa ei pidä myöskään unohtaa, kuinka iso merkitys työllisyydelle on ollut hallituksen kasvua tukevalla finanssipolitiikalla, joka on kriisin aikana ylläpitänyt työllisyyttä.

– Kaikki työllisyysvaikutukset on arvioitu riippumattomasti virkamiesten toimesta, eikä niitä ole linjattu poliittisesti. Hyödynnämme mahdollisimman laajasti riippumattomia vaikutusarvioita työllisyyden parantamiseksi. Kaikki arviot on myös julkaistu, joten välikysyjien kannattaisi jo kääntää vanhan levyn puolta, Mäkynen suosittelee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:arna Lindén och Berg: Ett betydande steg har tagits för att trygga jämlika social- och hälsovårdstjänster15.6.2021 17:37:58 EEST | Tiedote

Socialdemokraterna i riksdagens social- och hälsovårdsutskott är nöjda med att betänkandet om social- och hälsovårdsreformen är klart. Nu ska reformförslaget behandlas i plenum för fortsatt behandling. - Då ett lapptäcke av många kommuner och samkommuner ersätts av 22 välfärdsområden kan vi bättre trygga jämlika och bra tjänster– oberoende av plånbokens tjocklek eller personens boningsort. Reformen stärker också demokratin, när de områdesfullmäktige som valts genom direkta val svarar för hela social- och hälsovården inklusive primärhälsovården och specialsjukvården, bedömer riksdagsledamot Aki Lindén som leder den socialdemokratiska utskottsgruppen. Den socialdemokratiska gruppen anser att välfärdsområdena kommer fatta många beslut som påverkar vardagen, varvid det är rättvist att invånarna har makten. I det kommande områdesvalet väljs viktiga beslutsfattare som får till uppgift att svara för invånares välfärd i hela välfärdsområdet. -I många områden, såsom i Vasa sjukvårdsdistrikt har

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme