SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Wolt on suomalainen menestystarina - kasvuyrityksiä kannattaa tukea"

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen onnittelee Woltin perustajia historiallisen yrityskaupan sopimisesta. Yhtiö myydään noin 7 miljardin euron hintaan yhdysvaltalaiselle DoorDashille, joka toimii samalla ruokalähettialalla. Kaupasta maksetaan Suomeen veroja yli 600 miljoonan euron arvosta.

- Onnittelut Miki Kuuselle, Juhani Mykkäselle ja koko Woltin kasvun eteen työskennelleelle perustajatiimille. 2014 perustettu yritys on kasvanut voimakkaasti ja luonut bisneksensä uuden teknologian ja osaamisen ympärille. Samalla se on tarjonnut matalan kynnyksen työllistymismahdollisuuksia tuhansille ihmisille. Tämä on arvokasta, Mäkynen sanoo.

Woltin perustaja Miki Kuusi tunnetaan myös Suomen start-up yhteisön rakentajana. Hänen perustamansa start up -tapahtuma Slush kerää yhteen yrityksiä ja rahoittajia ympäri maailman. Nykyisen start up -kulttuurin alkulähteenä pidetään Aalto yliopiston opiskelijoiden yrittäjyyden ympärille rakentunutta Aaltoes-järjestöä.

- Wolt on ääriesimerkki siitä, että opiskelijoiden yrittäjyyden tukeminen on tärkeää ja hyödyllistä. Yliopistoilla on erittäin tärkeä rooli perustutkimuksen tekijöinä ja kouluttajina, mutta niistä on mahdollista saada myös nykyistä merkittävämpiä innovaatioiden ja yritysten lähteitä. Suomeen tarvitaan entistä enemmän osaamista ohjelmistokehittämisessä, mutta myös innovaatioiden kaupallistamisesta ja skaalaamisesta - tätä varten olisi syytä perustaa oma maisteriohjelmansa myös Suomeen, Mäkynen sanoo.

Woltia on tuettu sen kasvupolulla julkisesti ainakin Tekesin nuorten innovatiivisten yritysten ohjelman kautta. 600 miljoonan euron verotuottoon ja yrityksen elinkaaren aikana maksettuihin veroihin suhteutettuna yrityksen kasvun tukeminen on ollut kannattavaa ja maksaa usean rahoitusta saaneen, mutta sittemmin kaatuneen yrityksen tukemisen.

- On erittäin tärkeää, että Woltin kaltaisia kasvuyrityksiä tuetaan niiden kasvupolulla. Ennakoitavuus on yrityksille tärkeää - siksi esimerkiksi lähettien työoikeudellinen asema on tärkeää selkeyttää. Myös toimiva kilpailu ja valvonta on varmistettava, minkä edistämiseksi esimerkiksi alustatalouden dataa olisi syytä hyödyntää laajemmin julkisesti. Uusien innovaativisten yritysten kasvu on Suomelle elinehto ja sitä pystytään alkuvaiheessa tukemaan ennen kaikkea turvaamalla osaavien tekijöiden löytyminen, mutta myös myös yritysten kehitys- ja innovaatiotoimintaa tukemalla, toteaa myös parlamentaarisen TKI-työryhmän puheenjohtajana toimiva Mäkynen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme