SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Yrityksiä kannustetaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan – parlamentaariselta työryhmältä lakialoite

Jaa

Parlamentaarisen TKI-työryhmän valmistelema lakialoite yritysten T&K-panostusten verovähennyksestä on kerännyt allekirjoituksia kaikista eduskuntapuolueista. Lakialoite keräsi määräaikaan mennessä 139 allekirjoitusta yli puoluerajojen. Lakialoite etenee seuraavaksi eduskunnan lähetekeskusteluun.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Aloitteessa esitetään yrityksille mahdollisuutta elinkeinotoiminnan tulosta tehtävän tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennykseen, jonka enimmäismäärä olisi 50 prosenttia T&K-toimintaan liittyvistä palkka- ja ostopalvelumenoista. Lisäksi yritys voi vähentää 45 prosenttia T&K-menoista, jotka se lisää suhteessa edelliseen vuoteen. Aloitteesta aiheutuvat verotuottomuutokset kompensoitaisiin kunnille, jotta niiden talous ei lain myötä heikkenisi.

- Meidän tulee tehdä laajasti toimia, jotta saamme hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti nostettua tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan osuuden bruttokansantuotteesta neljään prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Verokannustin toimii tässä tärkeässä roolissa vahvistamassa yksityisen sektorin TKI-toimintaa, sanoo kansanedustaja ja parlamentaarisen TKI-työryhmän puheenjohtaja Matias Mäkynen (sd).

 - Erityisesti Suomen kaltaisen pienen ja vientivetoisen maan tulee tulevaisuudessa panostaa entistä vahvemmin tietotaitoon, teknologiaan ja huippuosaamiseen, jotta pärjäämme koventuneessa kansainvälisessä kilpailussa ja vahvistamme näin taloutemme elinvoimaa ja uudistuskykyä. Valtio voi omalla toiminnallaan kannustaa yrityksiä panostamaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen, Mäkynen toteaa.

Valtioneuvosto asetti parlamentaarisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työryhmän 2022 huhtikuussa 2022. Työryhmän tehtävänä on laatia pitkäjänteinen T&K-rahoituksen suunnitelma ja seurata vuonna 2021 toimineen parlamentaarisen TKI-työryhmän linjausten toimeenpanoa. Lue lisää parlamentaarisen työryhmän toiminnasta ja kokoonpanosta täältä: https://vnk.fi/hanke?tunnus=VNK017:00/2022

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Uusia toimia kotitalouksien velkaantumisen torjumiseksi27.1.2023 14:13:15 EET | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää merkittävänä parannuksena taloyhtiölainojen takaisinmaksuajan lyhentämistä 30 vuoteen samoin kuten asuntoluottojen enimmäismaksuaikaakin. Eduskunta päätti tänään täysistunnossa asiasta. Laki astuu voimaan 1.7.2023. Kotitalouksien velkaantuneisuus on viime vuosien aikana noussut ennen näkemättömän korkeaksi. Uudet säännökset ehkäisevät jatkossa kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja kotitalouksien ylivelkaantumista. Sääntely tulee myös kattamaan muiden luotonantajien kuin luottolaitosten myöntämät asuntoluotot. - Tämä Marinin hallitusohjelman mukainen kirjaus tulee hillitsemään liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille. Lisäksi ne tulevat edistämään asiakassuojaa sekä parantamaan muun kuluttajaluotonannon myöntämiskäytäntöjä, Werning linjaa. Uudiskohteen ostajalle on jatkossa turvattava selkeä tiedonsaanti asuntoyhteisölainasta eli taloyhtiölainasta. - Asunnon kokonaishinta on aina ilmoitettava ymmärrettävästi ja verta

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme