SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokoonpanon valuvika korjattava tiedustelulakien säätämisen rinnalla

Jaa

Kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) esittää hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (UTVA) täydentämistä pysyvästi sisäministerillä. Kari painottaa, että ministerivaliokunnan kokoonpanon valuvika olisi luonnollista korjata tiedustelulakien säätämisen rinnalla vielä päättyvän vaalikauden aikana. Ensimmäisen kerran Kari on esittänyt ministerivaliokunnan täydentämistä kesäkuussa 2015.

‒ Tiedustelulakipaketin käsittelyn rinnalla olisi syytä korjata hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokoonpanon valuvika ja tehdä sisäministeristä ministerivaliokunnan pysyvä jäsen. Viime vuosina turvallisuusympäristössämme tapahtuneiden muutosten seurauksena tasavallan presidentin ja UTVA:n yhteistyö on noussut yhä keskeisemmäksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimielimeksi. Myös tiedustelulakien Suojelupoliisille tuomien uusien valtuuksien mukainen toiminta ja kansainvälinen rikollisuus, terrorismi sekä maahanmuutto vaativat laajaa, ministeriörajojen yli ulottuvaa näkökulmaa. Ministerivaliokunnan vahvistaminen sisäministerillä edistäisi myös tasavallan presidentin ja UTVA:n (TP-UTVA) sujuvaa tiedonkulkua turvallisuusasioiden käsittelyssä, Kari perustelee.

Kari muistuttaa, että sisäministeri toimii myös merkittäviä uusia valtuuksia saavan Supon vastuuministerinä. Ulkomaantiedusteluakin toteuttavan Supon vastuuministerin jättämiselle UTVA:n ulkopuolelle ei Karin mielestä ole perusteita. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat.

‒ Muuttuvassa maailmassa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kokonaisuudet ovat yhdistyneet, eikä niitä enää voida enää käsitellä toisista erillään. Ilman kokonaiskuvaa UTVA ei riittävällä tavalla kykene vastaamaan muuttuneen turvallisuusympäristömme edellyttämiin haasteisiin. UTVA:n laajentaminen sisäministerillä vahvistaisi maan hallituksen, tasavallan presidentin ja eduskunnan yhteistoimintaa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa kokonaistarkastelussa, Kari päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

/Korjattu po. eduskuntaryhmä/ Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä päätti valiokuntapaikkajaosta13.6.2019 14:54:04 EESTTiedote

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on tänään päättänyt ryhmän valiokuntapaikkajaosta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi ryhmä esittää eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelää, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajaksi kansanedustaja Johannes Koskista ja liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajaksi eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Suna Kymäläistä.

SDP:n Malm: Rinteen hallitusohjelma hylkää leikkauspolitiikan – tilalle parempaa työelämää, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa11.6.2019 13:47:31 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Niina Malm tukee täydesti pääministeri Rinteen hallitusohjelmaa. Malm nostaa esiin erityisesti ”Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi” -osion linjaukset. Luvassa on parannuksia, jotka lisäävät työelämän reiluja pelisääntöjä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tällä on valtava merkitys, Malm tähdentää.

Antti Lindtmanin ryhmäpuhe tiedonantokeskustelussa hallitusohjelmasta11.6.2019 12:25:39 EESTTiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia Arvoisa puhemies, Kansalaiset antoivat vaaleissa vahvan muutosviestin ja siihen Rinteen hallitus ja hallitusohjelma vastaavat. Hallitus lähtee nyt rakentamaan parempaa Suomea. Hallituksen merkittävin päätös on, että vuosien mollivoittoisen ajanjakson jälkeen Suomi viedään nyt leikkauslinjalta uudistuslinjalle. Hallitus rakentaa Suomea, jossa koulutus nähdään investointina, jossa eriarvoisuutta kitketään, jossa sopimusyhteiskunta nähdään voimavarana ja jossa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen otetaan tosissaan. Se on muutos, jonka puolesta yli 1.7 miljoonaa suomalaista äänesti eduskuntavaaleissa. Sinnikkäästi on Suomea rakennettu, mutta nyt on uskallettava ottaa uusi askel – askel tulevaisuuteen. Tämän pääministeri Rinteen hallitus aikoo toteuttaa päättäväisesti Suomen vahvuuksia vaalien ja samalla yhteiskuntaa uudistaen. Suomi viedään nyt tielle, jossa jokainen voi nähdä valon tulevassa. Tielle, jossa jokainen voi luottaa siihen, että huomenna on paremmin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme