SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokoonpanon valuvika korjattava tiedustelulakien säätämisen rinnalla

Jaa

Kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) esittää hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (UTVA) täydentämistä pysyvästi sisäministerillä. Kari painottaa, että ministerivaliokunnan kokoonpanon valuvika olisi luonnollista korjata tiedustelulakien säätämisen rinnalla vielä päättyvän vaalikauden aikana. Ensimmäisen kerran Kari on esittänyt ministerivaliokunnan täydentämistä kesäkuussa 2015.

‒ Tiedustelulakipaketin käsittelyn rinnalla olisi syytä korjata hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokoonpanon valuvika ja tehdä sisäministeristä ministerivaliokunnan pysyvä jäsen. Viime vuosina turvallisuusympäristössämme tapahtuneiden muutosten seurauksena tasavallan presidentin ja UTVA:n yhteistyö on noussut yhä keskeisemmäksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimielimeksi. Myös tiedustelulakien Suojelupoliisille tuomien uusien valtuuksien mukainen toiminta ja kansainvälinen rikollisuus, terrorismi sekä maahanmuutto vaativat laajaa, ministeriörajojen yli ulottuvaa näkökulmaa. Ministerivaliokunnan vahvistaminen sisäministerillä edistäisi myös tasavallan presidentin ja UTVA:n (TP-UTVA) sujuvaa tiedonkulkua turvallisuusasioiden käsittelyssä, Kari perustelee.

Kari muistuttaa, että sisäministeri toimii myös merkittäviä uusia valtuuksia saavan Supon vastuuministerinä. Ulkomaantiedusteluakin toteuttavan Supon vastuuministerin jättämiselle UTVA:n ulkopuolelle ei Karin mielestä ole perusteita. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat.

‒ Muuttuvassa maailmassa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kokonaisuudet ovat yhdistyneet, eikä niitä enää voida enää käsitellä toisista erillään. Ilman kokonaiskuvaa UTVA ei riittävällä tavalla kykene vastaamaan muuttuneen turvallisuusympäristömme edellyttämiin haasteisiin. UTVA:n laajentaminen sisäministerillä vahvistaisi maan hallituksen, tasavallan presidentin ja eduskunnan yhteistoimintaa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa kokonaistarkastelussa, Kari päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme