SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Keskustelu Päijät-Hämeen ja Lahden päihdeongelmista on ajautunut osin väärälle ladulle

Jaa

Päijät-Hämeen alueen ja Lahden kaupungin huume- ja päihdeongelmat ovat herättäneet paljon keskustelua kuluneen kevään aikana. Alueen toimijat Lahden kaupungista Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymään ovat myös käyneet tapaamassa sisäministeri Kaj Mykkästä keskustellakseen siitä, miten päihteidenkäytön aiheuttamia ongelmia voitaisiin torjua poliisin toimintaedellytyksiä vahvistamalla.

Kansanedustaja, Lahden kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Mika Kari näkee, että päihde- ja huumeongelmista käytävä julkinen keskustelu on ajautunut osin väärälle ladulle. Karin mukaan keskustelussa ovat jääneet liian vähälle huomiolle päihdeongelmien usein erittäin syvälle ulottuvat juuret. Hän korostaa, että päihdeongelmien juurisyihin voidaan parhaiten puuttua niin Lahdessa kuin muuallakin Suomessa ennen kaikkea oikea-aikaisilla ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä sekä onnistuneella sosiaalipolitiikalla.

‒ Vuodesta 1990 nuorisotyön kentällä moniammatillista yhteistyötä tehneenä tiedän työhistoriani kautta, että Lahden huumeongelmat eivät rakenteeltaan poikkea merkittävästi muista suurista kaupungeista. Nykyisiä ongelmiamme liioittelematta nyt olisikin tärkeää käydä keskustelua ongelmien juurisyiden korjaamisesta, eikä vain niiden välittömiin seurauksiin puuttumisesta. Sosiaalipolitiikkaan vahvemmin resursoimalla voimme niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin yhdessä käydä ratkomaan päihdeongelmien juurisyitä. Ministeri Mykkäsen tapaamiseen olisi siksi kannattanut varata tuoli myös sosiaali- ja terveysministerille, Kari toteaa.

Vastuullisuutta päihdeongelmista käytävään julkiseen keskusteluun

Kari peräänkuuluttaa vastuullisuutta Lahden huumeongelmien ympärillä käytävään julkiseen keskusteluun. Asioista voi Karin mielestä puhua niiden oikeilla nimillä ilman, että samalla aiheutetaan kaupungille perusteetonta mainehaittaa. Tosiasiat täytyy asettaa oikeisiin mittasuhteisiin.

‒ Kuluneella viikolla olen tavannut Nastolan alueen teollisuusyrityksiä. Heiltä kuulin huolestuttavaa viestiä siitä, että yrityksien uudet työntekijät ovat viime aikoina ryhtyneet kyselemään huolestuneina Lahden turvallisuustilanteesta. Monelle heistä on jo ehtinyt syntyä mielikuva, että kaupunkiin ei päihdeongelmien takia uskalleta muuttaa asumaan työn perässä. Kaikkien olisi paikallaan kysyä itseltään, onko tällainen käsitys oikeassa suhteessa kaupunkimme nykytilaan? Jokainen tietää, että tällaiset mielikuvat ovat täysin vailla totuuspohjaa ja sellaisten synnyttäminen voi tehdä todellista vahinkoa alueelle, Kari jatkaa.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Kari

Kansanedustaja (sd.)

Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja

Puh. 050 3985601

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Väite Suomen Nato-jäsenyyden turvallisuutta lisäävästä vaikutuksesta on hataralla pohjalla21.6.2018 12:39Tiedote

Dagens Nyheter ja Turun Sanomat julkaisivat kuluneella viikolla yhteiskirjoituksen, jossa joukko ruotsalaisia ja suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita vaati naapurimaiden yhteistä hakeutumista sotilasliitto Naton jäseneksi. Kirjoituksen allekirjoittajat perustelivat kannanottoaan sillä, että Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi niiden myös koko Pohjoisen Euroopan turvallisuutta.

Eloranta: Lapset ansaitsevat paremman varhaiskasvatuslain20.6.2018 13:30Tiedote

Varhaiskasvatus on tulevaisuusinvestointi. Se parantaa tasa-arvoa ja oppimistuloksia ja ehkäisee syrjäytymistä. OECD:n mukaan yhden euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa jopa seitsemän euroa, enemmän kuin mikään muu koulutusinvestointi. Mikä tahansa varhaiskasvatus ei kuitenkaan tuota hyötyä saa aikaan, ainoastaan laadukas varhaiskasvatus. On hyvä, että uusi varhaiskasvatuslaki parantaa varhaiskasvatuksen aikuisten osaamistasoa lisäämällä etenkin pedagogista osaamista, mutta se ei yksin riitä.

Sivistysvaliokunnan demarit: SDP haluaa todellisen varhaiskasvatusuudistuksen19.6.2018 14:56Tiedote

SDP olisi halunnut merkittäviä parannuksia uuteen varhaiskasvatuslakiin. Valitettavasti sivistysvaliokunta ei ottanut mietinnössään sosialidemokraattien ehdotuksia huomioon. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus tulee taata kaikille lapsille, päiväkotien ryhmäkokoja on pienennettävä, kolmiportainen tuki on laajennettava myös varhaiskasvatukseen ja henkilöstön koulutustasoa nostettava, sivistysvaliokunnan sd-kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Jukka Gustafsson ja Pilvi Torsti vaativat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajat: Hallitus esti sote-vastineen julkistamisen jo tänään18.6.2018 16:13Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositio on pettynyt hallituksen tapaan puhua julkisuudessa yhtä ja toimia valiokunnassa toisin sote-vastineen julkisuuskysymyksessä. Hallitus valitsi alun perin sellaisen menettelytavan, jolla sen sote-vastineesta tuli ei-julkinen. Tänään maanantaina siitä huolimatta useat hallituksen edustajat pääministeri etunenässä ovat kaipailleet asiakirjan julkistamista sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Kun asiakirjaa yritettiin valiokunnassa tänään ainoalla mahdollisella tavalla, eli julkisen kuulemisen kautta julkistaa, hallituspuolueet estivät sen äänestyksessä luvuin 10-7.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme