SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Turvallisuusasioilla politikointi antaa tuulensuojaa hybridivaikuttamiselle

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari ihmettelee kokoomuksen irtiottoa suomalaisesta linjasta ja perinteestä siinä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikalla ei politikoida. Eduskunta käy 24.11.2021 keskustelun opposition välikysymyksestä, jossa kyseenalaistetaan Suomen varautumista hybridivaikuttamiseen, jossa käytetään painostuskeinona siirtolaisvirtojen ohjaamista.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari ihmettelee kokoomuksen irtiottoa suomalaisesta linjasta ja perinteestä siinä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikalla ei politikoida. Eduskunta käy 24.11.2021 keskustelun opposition välikysymyksestä, jossa kyseenalaistetaan Suomen varautumista hybridivaikuttamiseen, jossa käytetään painostuskeinona siirtolaisvirtojen ohjaamista.

- Välikysymyksen kohdistuminen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueelle on hyvin poikkeuksellista. Turvallisuusviranomaisten toiminta perustuu aina oikeusvaltioperiaatteeseen ja lakeihin. Nopeasti muuttuvat turvallisuusuhat haastavat lainsäädäntöä, mutta puoluepoliittinen elämöinti ja mielikuvavaikuttaminen näillä asioilla tulisi kerta kaikkiaan lopettaa alkuunsa, toteaa kansanedustaja Kari.

- Turvallisuuskysymyksissä tulee hakea kestävät ratkaisut yhdessä, vain näin voimme vaalia vakautta ja ylläpitää luottamusta. Hämmentäjiä ja salaliittoteoreetikkoja riittää poliittisen päätöksenteon ulkopuolella. Jos poliittiset toimijat alkavat ottaa tätä roolia, raivaamme itse tilaa hybridivaikuttamiselle.

- Valmiuslain päivitystarpeet tullaan käymään läpi. Suomen rajat pitävät ja kansalaisten turvallisuus turvataan kaikissa tilanteissa. Tämä on SDP:n ja hallituksen selkeä linja. Tästä pidetään kiinni. Kokoomuksen kritiikkiä ei voi kun ihmetellä siinäkin mielessä, että valmiuslain päivitystarpeet olisi pitänyt nähdä ja toimenpiteisiin ryhtyä jo sisäministeri Orpon kaudella.  

Suomessa koettiin vuosina 2015 ja 2016 siirtolaiskriisi, jonka juurisyyt olivat samankaltaisia kuin nyt. Silloin kriisitilannetta pakeni 30 000 ihmistä Suomeen. Tilanne yllätti suomalaiset viranomaiset ja silloisen hallituksen ja siitä selvittiin laajalla yhteistyöllä, jossa kolmannen sektorin järjestöt tulivat viranomaistoimijoiden avuksi.

- Oppositiopuolue SDP antoi tuolloin hallitukselle poliittisen tukensa tilanteen hoitamisessa sekä lainsäädännön kiireisten muutostarpeiden sujuvassa ja nopeassa eteenpäinviemisessä. Nyt vallitsevan kriisin aikana joidenkin mediatietojen mukaan Suomeen on tullut 30 turvapaikanhakijaa ja kokoomus on perussuomalaisten lipunkantajana kaatamassa hallitusta. Samalla kokoomus on heittämässä romukoppaan pitkät Paasikiven ajoista asti kunniassa olleet suomalaiset perinteet siitä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikalla ei politikoida.

- Alle viikko ennen välikysymyksen jättämistä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi eduskunnan kyselytunnilla, että asiassa ei ole kyse hallitus vastaan oppositio -asetelmasta. Asia on juuri näin, kansallista ja kansalaisten turvallisuutta koskevissa asioissa ei pidä mennä tämänkaltaisiin vastakkainasetteluihin. On tärkeä viestiä niin kansalaisille kuin rajojen ulkopuolelle – niin itään kuin länteenkin -, että nämä asiat eivät jaa, vaan yhdistävät pienen pohjoisen maan kansaa ja päättäjiä, päättää Kari. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme