SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Hallituksen työ kaivostoiminnan uudistamiseksi jatkuu

Jaa

Hallituksen työ kaivostoiminnan uudistamiseksi kohti kestävämpää suuntaa jatkuu hallitusohjelman kirjausten mukaisesti, sanoo kansanedustaja ja SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Niina Malm. Hallituksen tänään torstaina eduskunnalle antama esitys louhittujen kaivosmineraalien verotuksesta jatkaa tätä työtä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- On kohtuullista, että maaperästämme kaivettujen mineraalien arvosta saadaan myös kohtuullinen korvaus yhteiskunnan ja kansalaisten käyttöön. Esityksessä veron taso säilyisi kuitenkin varsin maltillisena ja sen tuotosta 60 prosenttia ohjattaisiin kaivosten sijaintikunnille ja 40 prosenttia valtiolle. Veron mahdollista korottamista tulee tarkastella jatkossa, kunhan veron toimivuutta on ensin tarkasteltu esityksen mukaisella tasolla.

- Yhdessä tulevan veron kanssa meidän tulee varmistaa, että nyt eduskunnan käsittelyssä oleva kaivoslain laaja uudistus saadaan valmiiksi. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jotta saamme parannettua kaivotoiminnan ympäristönsuojelua, lupakäytäntöjä sekä maanomistajien oikeuksia, Malm jatkaa. 

Eduskunnassa on myös käsittelyssä keväällä annettu hallituksen esitys luonnonsuojelulain uudistuksesta, jossa malminetsintää uusissa kansallis- ja luonnonpuistoissa sekä luonnonsuojelualueilla rajoitetaan, jotta herkkiä luontokohteita voidaan entistä kattavammin suojella. 

- Kaivostoiminnan uudistamisesta on vahva kansalaismielipide. Yhdessä lainsäädännön uudistuksilla voimme rakentaa Suomesta kestävän kaivostoiminnan maata, jossa voimme sovittaa yhteen kaivostoiminnan taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristötavoitteet. Eri toimijoiden kuuleminen luo pohjan kaivostoiminnan hyväksyttävyydelle. Sekä paikallisten ihmisten että yritysten kuulemista kaivostoimintaan liittyvissä päätöksissä tulee lisätä. Tämä kaikki luo polkua kohti kestävää kaivostoimintaa, Malm päättää.   

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Mika Kari: SDP:n vastauspuheenvuoro Ukrainan koulutusoperaatiota käsittelevässä lähetekeskustelussa6.2.2023 15:39:35 EET | Tiedote

SDP:n vastauspuheenvuoro lähetekeskustelussa valtioneuvoston selonteosta Suomen osallistumisesta Ukrainaa tukevaan EU:n koulutusoperaatioon 6.2. Kansanedustaja Mika Kari Arvoisa puhemies, Ukraina on käynyt lähes vuoden ajan puolustussotaa Venäjän brutaalia hyökkäystä vastaan ja samalla varjellut koko Eurooppaa. Suomessa olemme tukeneet Ukrainaa vahvasti sodan alusta asti, niin kansallisesti kuin yhdessä kumppanimaidemme kanssa. Puolustusmateriaalitukea olemme antaneet merkittävän määrän, yhteensä 590 miljoonan euron arvosta. Materiaalisen tuen lisäksi keskeistä on, että Suomi tarjoaa Ukrainalle sen kaipaamaa osaamista ja koulutustukea. Olemme osallistuneet jo ukrainalaisten vapaaehtoisten kouluttamiseen Iso-Britanniassa. Nyt vahvistamme jatkon tälle työlle EU:n oman sotilaallisen avustusoperaation kautta, jonka tavoitteena on yhteensä 15 000 ukrainalaissotilaan kouluttaminen. Päätös koulutusyhteistyöhön osallistumisesta on tärkeä ja se edistää Ukrainan kykyä puolustaa aluettaan, suvere

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme