SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Henkilöstölle paremmat työvälineet vaikuttaa rajat ylittäviin yritysjärjestelyihin

Jaa
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on saanut tänään valmiiksi mietinnön niin kutsutusta yritysjärjestelylaista. Laki perustuu EU:n direktiiviin, jolla turvataan henkilöstön asema, kun työnantaja on suunnittelemassa ja toteuttaa rajat ylittäviä yritysjärjestelyitä. Tämä yritysjärjestely voi olla yrityksen jakautuminen, sen sulautuminen tai yrityksen kotipaikan siirto. Niina Malm pitää tulevaa muutosta tarpeellisena parannuksena työntekijöiden asemaan.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Muutos mahdollistaa sen, että jatkossa työntekijät voivat vaikuttaa suunnitelmissa oleviin yritysjärjestelyihin kuulemisen kautta. Kun työntekijöitä informoidaan ajoissa suunnitelluista muutoksista, on heillä mahdollista ottaa kantaa valmisteluihin. On tärkeää, että henkilöstölle taataan myös työnantajan perusteltu vastaus esitettyihin kysymyksiin, Malm sanoo.

Jatkossa työnantajavelvoitteiden jatkuminen varmistetaan rajat ylittävissä järjestelyissä. Työnantajavelvoitteisiin kuuluu esimerkiksi työehtosopimuksen mukaiseen palkanmaksuun, työsuojeluun, sosiaaliturvan rahoitukseen ja työterveyteen liittyviä velvoitteita.

- Esimerkiksi kun yhtiö jakautuu eri yhtiöihin ja eri maihin, täytyy jakautumissuunnitelmassa jatkossa määritellä, mikä yhtiöistä toimii jatkossa kunkin työntekijän työnantajana. Lisäksi on määritettävä, mikä taho vastaa työsuhteen ehtojen ja siihen liittyvien velvoitteiden jatkuvuudesta, kertoo Niina Malm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme