SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Ohjaamo johdattaa nuoren leivän syrjään kiinni

Jaa

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malmin mukaan Marinin hallituksen lisätalousarviossa lasten ja nuorten hyvinvointiin osoitettu 111 miljoonaa euroa pelastaa monen nuoren elämän sivupoluilta leivän syrjään kiinni.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Koronapandemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana on erityisen tärkeää pitää lapsista ja nuorista kiinni, sillä tuki ja koulutuspanostukset ovat aidosti tulevaisuusinvestointeja, Malm sanoo.

Entisenä tehtaan pääluottamusmiehenä Malm kiittelee erityisesti nuorille tarkoitetun Ohjaamo-toiminnan tukemista niin, että kunnilla on mahdollista palkata nuorten ohjaamiseen sata uutta työntekijää.

- Koronakriisi nosti nuorisotyöttömyyttä merkittävästi samalla kun nuorten psykososiaalisen tuen tarve on kasvanut. Juuri siksi nyt on huolehdittava nuorten hyvinvoinnista ja osaamisesta, ja siinä matalan kynnyksen Ohjaamot ovat oiva työkalu, Malm sanoo.

Ohjaamot ovat paikkoja, joista alle 30-vuotiaat nuoret saavat ilmaiseksi henkilökohtaista apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Ohjaamoita on tätä nykyä ympäri Suomea 45 lähes sadan kunnan alueella.

- Ohjaamo tukee erityisesti elämän nivelvaiheissa olevia nuoria ja edistää koulutukseen ja sitä kautta työelämään kiinnittymistä. Järjestelmä ei ole siis pelkkä julkinen menoerä, vaan myös taloudellisesti tuottava investointi tulevaisuuteen, Malm toteaa.

Jo viime syksyn budjettiriihessä hallitus varasi Ohjaamoille yhteensä 13 miljoonaa euroa vuosille 2021-24 ja lisätalousarviossa kohdennettiin nyt rahaa kannustinmallin teknisen toteutukseen.

Malmin mielestä on myös myönteistä, että valtio vakinaistaa psykososiaalisen tuen ONNI-toiminnan osoittamalla sille vuosittaisen 2,5 miljoonan euron määrärahan.

- Lapsiin ja nuoriin satsaaminen ei mene ikinä hukkaan. Sivistysvaltiossa tulee olla sellaiset palvelut, joilla nuoret voivat kiinnittyä osaksi yhteiskuntaa ja työelämää. Sitä tukevat myös lisäbudjetin 23 miljoonaa euroa päihdepalveluihin ja 16 miljoonaa mielenterveyspalveluihin, Malm sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme