SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Sunnuntailisien poistaminen vaarantaisi työmarkkinoiden toiminnan

Jaa

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm tyrmää vihreiden esityksen sunnuntailisän poistamisesta. Malmin mukaan sunnuntailisien poistaminen vaarantaisi työmarkkinoiden toiminnan ja johtaisi työntekijäkatoon monella alalla.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Sunnuntaina tehdystä työstä on saatava asianmukainen korvaus. Esimerkiksi sairaaloiden on pyörittävä ympäri vuorokauden ja eri palveluita tarvitaan myös sunnuntaisin. Jos sunnuntailisät poistettaisiin, mistä riittäisi työntekijöitä näille kriittisille aloille? Työaikalaki velvoittaa työnantajaa maksamaan sunnuntaityöstä tuplapalkan ja tämän oikeuden kiistäminen olisi suora loukkaus suomalaisen palkansaajan oikeuksia kohtaan, Malm kritisoi.

Sunnuntailisä on työntekijän oikeus.

- Sunnuntailisä kuuluu työntekijälle, ei työnantajalle. Moni palkansaaja joutuu tekemään tietoisen valinnan tehdä töitä sunnuntaina, jolloin esimerkiksi aika perheen kanssa jää vähemmälle. On siksi täysin oikein, että sunnuntaityöstä saa myös peruspalkkaa suuremman korvauksen. Sunnuntailisät ovat monelle työssäkäyvälle samalla tärkeä tulonlähde, Malm sanoo.

Malmin mukaan eri alojen työntekijät ovat jo nyt tiukilla.

- Monella alalla maksetaan Suomella yksinkertaisesti liian pientä palkkaa. Arkielämän hyödykkeiden hinnat nousevat nopeammin kuin palkat. Myös työssäjaksaminen on todellinen ongelma. Jos nyt lähdetään vielä leikkaamaan nykyisestäkin palkkauksesta, ei mennä todellakaan oikeaan suuntaan. Lisä- ja ylityöstä on aina maksettava korvaus, ja nämä lisät kuuluvat peruspalkan päälle, Malm linjaa.


Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaisten työllisyyden edistäminen tarvitsee oman tiekarttansa4.7.2022 14:55:37 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen vammaisten työllisyyden edistämisen tiekartan valmistelun aloittamisesta. Tiekartan tarkoituksena on luoda selkeä yhtenäinen tavoitetila ja toimenpiteet vammaisten työllisyyden edistämiseksi. Tiekarttaa on aikaisemmin esittänyt muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu eduskuntakertomuksessaan.

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: SDP:n johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaa4.7.2022 14:53:08 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen toteaa, että Sanna Marinin johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaan kirjattuja linjauksia vaikeina aikoina. Suurimman osan vaalikaudesta hallitus on joutunut työskentelemään hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa vaikeiden asioiden äärellä. Haasteiden edessä hallitus on määrätietoisesti vaalikauden alusta asti saattanut hallitusohjelmakirjauksia toteen. Väätäinen on tyytyväinen, että aikana, jolloin Suomi on joutunut kohtaamaan globaalin pandemian, sodan Euroopassa ja muita vaikeita haasteita, on maatamme johtanut sosialidemokraattien vetämä hallitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme