SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisy on tärkeä osa harmaan talouden torjuntaa

Jaa

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisyn työryhmä julkaisi torstaina toimenpide-ehdotuksensa. Kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Niina Malm (sd.) pitää työryhmän avauksia tärkeinä harmaan talouden torjumisen ja terveiden työmarkkinoiden edistämisen näkökulmasta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttö on ollut pitkään valitettavan yleinen ilmiö, oli kyse sitten siivoojista tai rakennusalan työntekijöistä. Onneksi media nosti nämä tapaukset keväällä koko valtakunnan tietoisuuteen. Hyväksikäytön yhteydessä esiintyy valitettavan usein myös räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia, ja samalla ilmiö on myös pahinta mahdollista myrkkyä terveille työmarkkinoille. On yksinkertaisesti väärin, että rehelliset ja sääntöjä kunnioittavat työnantajat joutuvat epäreiluun kilpailuasemaan niiden kanssa, jotka laiminlyövät yhteisiä pelisääntöjä, Malm toteaa.

Työryhmä esittää mm. selvitystä siitä, voitaisiinko työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksia vahvistaa siten, että törkeimmistä hyväksikäytön tapauksista olisi ohjeiden antamisen ja poliisille ilmoittamisen lisäksi mahdollista langettaa myös hallinnollinen seuraamusmaksu. Malm pitää ajatusta kannatettavana.

- Mikäli laiminlyönneistä olisi mahdollista langettaa työnantajalle suora seuraamusmaksu, olisi se työnantajalle selkeä taloudellinen menetys ja rangaistus. Pelkkä työsuojeluviranomaisen antama ohje ei kuitenkaan välttämättä johda mihinkään, eikä poliisille tehdyissä ilmoituksissa läheskään kaikissa laiminlyönneissä täyty tutkintapyynnön kriteerit. Tämä olisi keino, joka todella purisi epärehellisen työnantajan kukkaroon, Malm korostaa.

Malm muistuttaa, että arvioiden mukaan Suomi menettää harmaan talouden takia vuosittain 10–14 miljardia euroa. Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisy on osa sitä keinovalikoimaa, jolla harmaata taloutta voitaisiin tehokkaasti torjua.

- Esimerkiksi moniviranomaisyhteistyön kehittämiseen tulisi osoittaa nyt riittävästi resursseja, jotta tämä pirullinen ongelma saataisiin kuriin. Työryhmä onkin esittänyt pysyvän virkamiesrakenteen asettamista pohtimaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön torjuntaa yhteisyössä ihmiskaupan, pimeän työn ja harmaan talouden vastaisen työn kanssa. Olisikin nyt tärkeää saada toimintamallit vakiinnutettua, sillä ongelma vaatii myös pidemmän ajan seuraamista, Malm huomauttaa.

 


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme