SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ojala-Niemelä: Utsjoelle helpotusta talouden tasapainottamiseksi

Jaa

Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) iloitsee Utsjoelle myönnetystä valtionosuuden korotuksesta talouden tasapainottamiseen. Marinin hallitus teki tänään päätöksen vuoden 2022 harkinnanvaraisista valtionosuuden korotuksista. Päätöksen mukaan 15 kuntaa saa tukea yhteensä 10 miljoonaa euroa. Lapista mukana on Utsjoki, joka saa tukea 265 000 euroa (haki 300 000 euroa).

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi otetaan huomioon paikalliset erityisolosuhteet, Ojala-Niemelä toteaa.

- Utsjoen kuntaa on kurittanut koronaepidemian aiheuttamat tulonmenetykset muun muassa rajakaupan pysähtymisen myötä sekä lohenkalastuskiellon vaikutukset matkailuyrityksille ja muille paikallisille. Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Tenonjoen lohenkalastus tuo vuosittain noin 5 miljoonan euron tulot Utsjoen talousalueelle. Tulevan kesän 2023 täysimääräisen lohenkalastuskiellon kokonaistaloudelliset vaikutukset kolmessa vuodessa yltävät jo 15 miljoonaan euroon.

- Harkinnanvaraisen valtionosuuden osoittaminen Utsjoen kunnalle on askel oikeaan suuntaan, mutta sen lisäksi valtioneuvoston on ryhdyttävä valmistelemaan tukipakettia kunnan, alueen yritysten ja kotitalouksien taloudelliseksi auttamiseksi tässä äkillisen rakennemuutoksen tilanteessa, Ojala-Niemelä muistuttaa.

- Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi. Utsjoki on osoittanut tahtotilan saattaa talous kuntoon ja valtion apu on tässä työssä tärkeä. Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä, Ojala-Niemelä päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Mika Kari: SDP:n vastauspuheenvuoro Ukrainan koulutusoperaatiota käsittelevässä lähetekeskustelussa6.2.2023 15:39:35 EET | Tiedote

SDP:n vastauspuheenvuoro lähetekeskustelussa valtioneuvoston selonteosta Suomen osallistumisesta Ukrainaa tukevaan EU:n koulutusoperaatioon 6.2. Kansanedustaja Mika Kari Arvoisa puhemies, Ukraina on käynyt lähes vuoden ajan puolustussotaa Venäjän brutaalia hyökkäystä vastaan ja samalla varjellut koko Eurooppaa. Suomessa olemme tukeneet Ukrainaa vahvasti sodan alusta asti, niin kansallisesti kuin yhdessä kumppanimaidemme kanssa. Puolustusmateriaalitukea olemme antaneet merkittävän määrän, yhteensä 590 miljoonan euron arvosta. Materiaalisen tuen lisäksi keskeistä on, että Suomi tarjoaa Ukrainalle sen kaipaamaa osaamista ja koulutustukea. Olemme osallistuneet jo ukrainalaisten vapaaehtoisten kouluttamiseen Iso-Britanniassa. Nyt vahvistamme jatkon tälle työlle EU:n oman sotilaallisen avustusoperaation kautta, jonka tavoitteena on yhteensä 15 000 ukrainalaissotilaan kouluttaminen. Päätös koulutusyhteistyöhön osallistumisesta on tärkeä ja se edistää Ukrainan kykyä puolustaa aluettaan, suvere

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme